Fotoreportáž: Staré město Nesebar na bulharském pobřeží Černého moře

DestinaceBulharskoTipy na výlety

Plánujete letní dovolenou v Bulharsku? Pokud máte namířeno do Burgasu, respektive do letoviska Slunečné pobřeží, Nesebar, Svatý Vlas, Elenite, Pomorie, Ravda či Primorsko, neváhejte si udělat výlet do historické části města Nesebar. Důvod? Spatříte zde starobylou architekturu, řadu památek, nakoupíte suvenýry, místní potravinářské výrobky, kosmetiku i oblečení. A mezitím posedíte v kavárně nebo restauraci s výhledem na zajímavé stavby či Černé moře.

Trávit dovolenou na Slunečném pobřeží nebo v jeho okolí a nepodívat se do starého Nesebaru je to samé, jako když přijede zahraniční turista do Prahy a vynechá návštěvu Starého Města a Malé Strany. Historická část města Nesebar (nebo také Nessebar) není velká, ale zato má neuvěřitelné fluidum. Kromě kostelů, pozůstatků pevnostních hradeb a pravoúhlých i okrouhlých věží spatříte původní středověkou dlažbu, ruiny správních budov i zhruba 80 domů z doby bulharského národního obrození. Jejich spodní část tvoří silné kamenné zdi, horní patra jsou ze dřeva. Není tedy divu, že od roku 1983 starý Nesebar figuruje na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Fotografie v tomto článku jsou jen malou ochutnávkou toho, co v něm můžete vidět.

obchod se suvenýry

Nejkomfortnější variantou je organizovaný výlet

Starý Nesebar byl původně přístavním městem, které založili Řekové v 5. století př. n. l. na místě bývalé thrácké osady, potažmo na 850 metrů dlouhém ostrově. Ten byl později spojen – přibližně 300 m dlouhou šíjí – s pevninou, na níž se v současné době nalézá nová zástavba s hotely, tzn. nový Nesebar (letovisko Nesebar). Do starého Nesebaru se můžete vydat v rámci organizovaného výletu s česky mluvícím průvodcem, samozřejmě budete mít i dostatek volného času. Stačí se domluvit s delegátem… Anebo lze do města přijet místním autobusem, který staví v každém letovisku, vypůjčeným autem či taxíkem. Silnici, spojující nový a starý Nesebar, lemuje z každé strany – zídkou oddělený – chodník, tudíž lze jít i pěšky. Pokocháte se přitom pohledem na velký větrný mlýn, moře a památník svatého Nikolaje.

památník svatého Nikolaje

Budete-li ubytováni v letovisku Ravda nebo v jižní části Slunečného pobřeží a zároveň patříte mezi jedince, kteří se rádi procházejí, do starého Nesebaru dorazíte zhruba za půl hodiny. U vstupu do historické části spatříte hradby s válcovými věžemi a hranolovými baštami. Stoupající hladina moře v minulosti postupně zatopila okrajové části, tudíž některé úseky hradeb skončily pod vodou. Mimochodem – Nesebar se původně jmenoval Manebria, časem se název změnil na Mesembria, ten aktuální se oficiálně používá od roku 1934.

hradby obklopující staré město Nesebar

Sotva vejdete do starého Nesebaru, jako první spatříte tuto starou budovu se směnárnou a obchodem s taškami, batohy a kabelkami. Napravo od ní je archeologické muzeum plné unikátních exponátů. Jeho okrová budova tak trochu připomíná pevnost.

dům z doby bulharského národního obrození

Chrám Krista Pantokratora okouzlí každého

Během procházky po starém Nesebaru neminete pozoruhodné kostely. Kdysi dávno jich zde stálo více než čtyřicet, období turecké nadvlády však přečkalo pouze jedenáct z nich. Nejvíce fotografovaný je chrám Krista Pantokratora ze 14. století. Stojí v menším parku a zraky kolemjdoucích přitahuje neobvyklými vzory z červených cihel. Pokud si kostel prohlédnete důkladně, neunikne vám skutečnost, že pravou část fasády zdobí svastika. Milovníci kinematografie ocení informaci, že naproti chrámu najdou menší filmové muzeum s kulisami a rekvizitami.

chrám Krista Pantokratora ve městě Nesebar

Jen několik metrů od chrámu Krista Pantokratora je restaurace Old Anchor (Stará kotva) s velkou zahrádkou. Jestliže vás láká spíše posezení s výhledem na moře a Slunečné pobřeží, zavděčí se vám nedaleké bistro Aquamarin nebo restaurace Dionis či Kristal. Na opačné straně poloostrova se pokocháte pohledem na otevřené moře, a to například z restaurantu Old Nessebar, The Old Captain či Emona.

restaurace Old Anchor

Milujete-li zmrzlinu, ta zdejší vás nadchne. Je vynikající! Zajímavostí je, že zákazníci neplatí za každý kopeček, ale za celkovou váhu. A pozor – stejně skvělou zmrzlinu mají rovněž v letovisku, kde budete trávit podstatnou část dovolené.

zmrzlina ve městě Nesebar

Nejpůsobivější ze všech sakrálních staveb v Nesebaru je trojlodní, 25 metrů dlouhý a 22 metrů široký kostel sv. Sofie. Zdobí ho kolonády a arkády z kamenných bloků a cihel. Hned vedle najdete menší uměleckou kavárnu.

trojlodní kostel sv. Sofie

Jen několik metrů od kostela sv. Sofie se můžete napít ze staré kašny. A pak si tady zakoupit třeba obrázek od místních umělců, porcelán nebo pohár či vázičku z broušeného skla.

stará kašna ve městě Nesebar

Ve městě Nesebar seženete i marmeládu z růže

Pokud si ve městě Nesebar hodláte koupit něco hezkého, čím byste chtěli vyzdobit svůj byt nebo kancelář, je to dobrý nápad. Jen asi nebude snadné rozhodnout se pro konkrétní umělecké dílo.

umělecké výrobky

Kostel sv. archandělů Michaela a Gabriela je považován za jednu z nejcennějších stavebních památek celého regionu. Byl postaven na přelomu 13. a 14. století – na půdorysu byzantského kříže. Má tři apsidy, každou s oknem, přičemž největší je ta středová.

kostel sv. archandělů Michaela a Gabriela

V uličkách starobylé části města Nesebar narazíte na nejrůznější suvenýry. Některé dámy možná zaujmou tyto háčkované náušnice.

pletené náušnice

Kostel sv. Jana Křtitele s válcovou věží nad střední částí stavby pochází z 11. století. V současnosti je využíván jako umělecká galerie, vstup do ní je zpoplatněn.

kostel sv. Jana Křtitele

Dámy, jestli si chcete v Bulharsku koupit něco nepříliš drahého, ale zato zdraví a kráse prospěšného a navíc náramně voňavého, zvolte kosmetiku z bulharské růže Rosa damascena. Seženete noční a denní krém, pleťovou vodu, čisticí mléko, sprchový gel, krém na ruce, šampon, kondicionér, olej a podobně. Značek je více, tato je jedna z nejznámějších a cenově nejpřijatelnějších. Účinnější a pro starší ročníky ideálnější jsou výrobky s růžovým olejem. Teenagerům bohatě stačí krémy obsahující růžovou vodu. Rádi mlsáte? V některých krámech prodávají i džem z růže!

kosmetika z bulharské růže

Městská pláž láká k osvěžení

Další prastarou budovou, která vás ve městě Nesebar okouzlí, je jednolodní kostel sv. Paraskevy z přelomu 13. a 14. století. Ve zrekonstruovaném interiéru najdete muzeum s nástěnnými malbami z již neexistujících nesebarských kostelů.

kostel sv. Paraskevy ve městě Nesebar

Především dětem, ale nejen jim se zalíbí tyto „bláznivé“ kožené klíčenky. Možná si ve městě Nesebar uvědomíte, že vánoční dárky můžete nakoupit s předstihem a právě tady!

veselé klíčenky

Chcete se vykoupat? Žádný problém! Ve východní části poloostrova objevíte tuto menší veřejnou pláž s názvem Buna. Hodláte-li se zdržet déle, vyplatí se pronajmout si lehátko a slunečník. Anebo si můžete bokem od placené části pláže roztáhnout vlastní osušku.

městská pláž Buna

Hned za městskou pláží se chodník stáčí do půlkruhu. Toto místo se skvělým výhledem na letovisko Elenite a výběžek Emona svádí k romantické procházce nebo k posezení na lavičce.

východní pobřeží starého města Nesebar

Když budete pokračovat v chůzi podél pobřeží, dojdete až k byzantské obranné věži, která je už dávno výhradně historickou památkou. Několik metrů od ní se nachází dětské hřiště s miniaturní dřevěnou rozhlednou a dalšími malými dřevěnými stavbami ukrývajícími prolézačky.

byzantská obranná věž

Před odjezdem z města Nesebar si ještě můžete narychlo koupit pohlednici či magnetku. K mání jsou celokovové, sádrové či umělohmotné.

magnetky v obchůdku ve městě Nesebar neboli Nessebar

Foto – Richard Sacher

 

Rady a tipy 

„Do Bulharska jezdím nejčastěji v červnu nebo v září, občas i během letních prázdnin. Zpravidla bydlím v Ravdě nebo v novém Nesebaru, tudíž do starého Nesebaru chodím pěšky, je to pohodová procházka. Úžasné je to tam večer, ale pokud chcete fotografovat památky, musíte se do Nesebaru vypravit přes den. Jednak kvůli světlu a jednak je tam méně lidí. Co se kaváren a restaurací týče – ceny v mnohých jsou o poznání vyšší než v menších letoviscích, ale i tak jsou přijatelné a srovnatelné například se Slunečným pobřežím. Lze tady však najít i hodně levné podniky, kde navíc výborně vaří. A nákupy? Soustřeďte se hlavně na věci, které neseženete v okolí hotelu. To znamená na umělecká dílka a také na místní potravinářské výrobky. Anebo na butiky zdejších návrhářů. Je tu dokonce i obchod s rockovým oblečením a doplňky.“

cestovatel Richie ve staré části města Nesebar

Hierapolis

Tip na výlet: Antické město Hierapolis, jež sousedí s Pamukkale

Baklava: Dezert, který vás bude svádět v Turecku, Řecku, SAE i Africe

Baklava

Mohlo by vás zajímat

Cestovka BS - 8. dil

Cestovka b.s. | 8. díl

Zajímá vás co obnáší pozice sales director v cestovní kanceláři a jak vypadá její pracovní den? Poslechněte si nový díl podcastu Cestovka b.s. s Nicole Okonkwo Gattuso. Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách - 10. díl

Experti na cestách: 10. díl

Jak se z individuální cestovatelky stane spokojená klientka cestovní kanceláře? Jaké okolnosti k tomu vedou a jaké výhody to s sebou přináší? To se dozvíte od hosta pořadu Experti na cestách, kterým je Lea Siekel, finalistka soutěže MasterChef Česko. Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 60. díl

Experti na cestách: 60. díl

Jsou Češi při výběru dovolené spíše konzervativní nebo rádi objevují nová místa? Na to odpověděla obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Představila také, v čem je pro cestovatele atraktivní Bulharsko. Mladý zálesák Matěj Houška prozradil, jak tráví chvíle na cestách. Share Tweet Email

Číst více