Fotoreportáž: Zářijová last minute dovolená v Bulharsku

BurgasDestinaceBulharsko

Hodláte v září vyrazit k moři? Pokud se vám nechce cestovat někam daleko, vydejte se do Bulharska. Výhodný last minute zájezd si můžete zakoupit třeba i den předem. A je úplně jedno, zda poletíte sami nebo s někým dalším. Začátkem září 2021 jsem strávil dovolenou v bulharském Nesebaru. Počasí bylo vesměs nádherné, za celý týden pršelo jen čtvrt hodiny. Jsem zvyklý v této destinaci pobývat právě v tomto období. Tady je moje fotoreportáž!

I po prázdninách se opálíte

Když skončí letní prázdniny, nemusí to nutně znamenat, že ustane nádherné počasí. Naopak někdy může být v září lépe než na konci srpna. „Když jsem viděl, že v následujícím týdnu má být jasno až polojasno s teplotami mezi 24 až 29 °C, neváhal jsem ani minutu. Navíc cena last minute dovolené v Bulharsku byla značně výhodná. Jeden den odpoledne jsem zájezd koupil a druhý den už jsem seděl v letadle mířícím do Burgasu.

zářijová last minute dovolená v Bulharsku

Jestliže odletíte do Burgasu, můžete si vybrat hned z několika letovisek. Někomu se zamlouvá Slunečné pobřeží, Svatý Vlas, Elenite, Ravda, Pomorie, Sozopol, Primorsko, Lozenec či Carevo. Já bydlel v nové části města Nesebar. Anebo lze odletět do Varny a prožít dovolenou v letovisku Zlaté Písky, Svatí Konstantin a Helena či Albena. Obzor leží přibližně na půli cesty mezi Varnou a Burgasem, máte tedy na výběr mezi oběma letišti.

cestovatel Richie na pláži v bulharském Nesebaru

Pláže v Bulharsku jsou zpravidla písčité a mají pozvolný vstup do Černého moře. Hlavní pláž v Nesebaru se rozprostírá v jižní části města, je dlouhá skoro kilometr a půl. Kromě organizovaných úseků s lehátky, slunečníky a bary tady naleznete i několik neorganizovaných částí včetně nudapláže.

jižní pláž v Nesebaru

V okrajových částech některých letovisek objevíte skalnaté úseky, kde se dá takřka nerušeně opalovat i koupat. To ale pouze v případě, že nejsou velké vlny.

skalnatá část pobřeží

Písečné duny vás okouzlí

Někteří místní obyvatelé, a občas i turisté, se vyžívají ve stavění věží z kamenů. Mnohé výtvory vypadají úchvatně…

věž z kamenů

Chráněné písečné duny nejsou jen v Primorsku. Spatříte je i nad jižní pláží v Nesebaru. Můžete se po nich procházet, ale nesmíte ničit flóru, která na nich roste.

písečné duny v Nesebaru

Během procházky po písečných dunách v nové části města Nesebar (nebo také Nessebar) uvidíte v dáli historickou část Nesebaru. Ta se nachází na poloostrově, který je s pevninou propojen širokým mostem pro auta i chodce.

výhled na historickou část města Nesebar neboli Nessebar

Z výběžku Akrotiria v novém Nesebaru můžete sledovat západ slunce nad letoviskem Ravda. Je to doslova romantický zážitek! Mimochodem – zejména odpoledne a večer se na pobřeží slétají hejna racků.

západ slunce nad letoviskem Ravda

Letoviska na bulharském pobřeží Černého moře propojují autobusové linky. Ty jezdí přes den, v noci si musíte stopnout taxi.

autobusová zastávka v Bulharsku

Jízdní řády jsou poměrně přehledné. Tedy alespoň pro jedince, kteří ovládají azbuku. Jedna jízda autobusem vyjde na 1,5 leva – bez ohledu na to, zda jedete jednu zastávku nebo třeba deset.

jízdní řád

Ceny jídla a pití jsou nízké

Starý Nesebar je úchvatný. V nové části tohoto města pro změnu stojí několik atraktivních moderních budov. Jednou z nich je Turistické informační centrum, v noci skvostně nasvícené.

Turistické informační centrum v Nesebaru

Není problém objednat si hotel s praktickým režimem all inclusive. Budete-li však bydlet v hotelu se snídaní či polopenzí, případně v ubytovacím zařízení beze stravy, můžete se najíst doslova na každém kroku. V novém Nesebaru je rovněž mnoho restaurací s výhledem na moře. Populární je například podnik Tony Gigi, odkud uvidíte starý Nesebar i Slunečné pobřeží. Pochutnal jsem si tady na oblíbeném francouzském pokrmu cordon bleu s bramborovou kaší a speciální omáčkou.

cordon bleu v restaurantu Tony Gigi v novém Nesebaru

Na své si přijdou také pivaři. Nejčastěji seženete místní značky Shumensko, Kamenitza, Zagorka, Burgasko či Pirinsko. Mnohdy narazíte i na české pivo. Ceny se sice oproti předchozím letům lehce zvýšily, ale stále jsou výhodné, podobné jako u nás. Půllitr točeného piva seženete za 2 až 4 leva, přičemž 1 bulharský lev (BGN) je aktuálně 13 Kč. Asi nejdéle má v novém Nesebaru otevřeno hudební klub Caramel.

točené pivo v hudebním klubu Caramel

Na hlavní ulici Han Krum v novém Nesebaru neminete několik kaváren s terasou. Je velice těžké kolem nich jen tak projít! Ve výloze totiž uvidíte spoustu lákavých dortů. Jedna porce vyjde na 3–4 leva, káva s mlékem na 2,5 leva. Za tuto kombinaci jsem zaplatil v přepočtu 85 Kč.

dort a káva v novém Nesebaru

Starý Nesebar si nenechte ujít

Z nového Nesebaru lze hravě dojít pěšky do historické části tohoto města. Hned za mostem vás přivítají zbytky starých hradeb. V některých dnech na nich hraje dudák.

dudák na hradbách ve starém Nesebaru

V historické části města Nesebar zakoupíte spoustu suvenýrů včetně magnetek, uměleckých výrobků a kosmetiky z bulharské růže. Především je zde hodně skvostných památek! Můžete se sem vydat i na večeři, restaurací jsou tady desítky. Ceny jsou stejné jako všude jinde. Oblíbil jsem si restaurant Dionis s výhledem na Slunečné pobřeží, Svatý Vlas a Elenite. Velký šopský salát s místním sýrem Sirene stojí 5,5 leva, točené pivo 2,5 leva.

šopský salát v restaurantu Dionis ve starém Nesebaru

Podnik Dionis má v nabídce i několik druhů polévek, pizzu, masité pokrmy či těstoviny. Co třeba tagliatelle s mořskými plody za 15 leva, tedy za dvě stovky?

tagliatelle s mořskými plody

Milujete srbskou kuchyni? Několik specialit vám nabídne restaurant Akropol v ulici Mitropolitska ve starém Nesebaru. Pochutnal jsem si na pljeskavici se zeleninovou oblohou, zapil jsem ho pivem značky Zagorka.

pljeskavica v restaurantu Akropol

Foto – Richard Sacher

Rady a tipy

„Zářijová dovolená v Bulharsku má svoje kouzlo. Počasí je téměř stále nádherné, i když samozřejmě může zapršet. Turistů je tu o poznání méně, ceny last minute zájezdů jsou velice lákavé. Jde jen o to mít čas a chuť rychle koupit dovolenou a několik hodin poté odletět. Není vyžadován cestovní pas ani vízum, bohatě stačí občanský průkaz. Nikdo vás nenutí pohybovat se pouze v hotelovém areálu, naopak lze cestovat kamkoliv v rámci Bulharska. Osobně oceňuji i krátkou dobu letu, která činí pouhé dvě hodiny, někdy dokonce o čtvrt hodiny méně.“

cestovatel Richie v nové části města Nesebar

Prasonisi

Prasonisi: Pláž na ostrově Rhodos spojuje Středozemní a Egejské moře

Heraion na Samu: Ruiny antického chrámu zasvěceného bohyni Héře

Heraion

Mohlo by vás zajímat

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Jako matka tří synů mám s cestováním s dětmi mnoho zkušeností. Co bych doporučila maminkám a tatínkům, kteří v budoucnu poletí poprvé v životě na dovolenou s dítětem? Především to, aby se takové cesty nebáli! Mohu potvrdit, že když je rodič v pohodě, nestresuje se, nepanikaří a logicky uvažuje, je v klidu i dítě. Důležité […]

Číst více

Cestovka b.s. | 10. díl

Cestovka b.s. | 10. díl

Myslíte, že už vás Egypt nemá čím překvapit? Tak s námi vyrazte do nové destinace Marsa Matrouh a poznejte zdejší krásy! Share Tweet Email

Číst více

Sharm El Sheikh

Fotoreportáž: Stará část egyptského města Sharm El Sheikh

Pravidelně létáte do egyptské Hurghady či Marsa Alam a uvažujete o tom, že vyzkoušíte také Sharm El Sheikh na jihu Sinajského poloostrova? Skvělý nápad! Zatímco přes den se budete nejspíš věnovat koupání, opalování, šnorchlování nebo potápění, večer můžete vyrazit do města. Share Tweet Email

Číst více