Dovolená v Bulharsku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

DestinaceBulharskoRady na cestu

Poletíte v létě do Varny či Burgasu? Ať už si vyberete letovisko Sv. Konstantin a Helena, Zlaté Písky, Kranevo, Albena, Obzor, Elenite, Svatý Vlas, Slunečné pobřeží, Nesebar, Ravda, Pomorie, Sozopol, Primorsko či Lozenec, téměř všichni si v duchu položíte stejné otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuju cestovní pas, případně vízum? Mám si v Česku proměnit peníze? Čeho se vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam kupovat a co ne? Týká se to především každého Čecha, pro kterého bude letošní dovolená v Bulharsku premiérou.

Rady, tipy a důležité informace nejspíš ocení i ti, kteří v této zemi nebyli už několik let. Časy se mění, zákony, společenské poměry, ceny, služby a nejrůznější okolnosti taktéž. Tady je několik bodů, díky nimž bude vaše dovolená v Bulharsku mnohem pohodovější.

bazén v hotelu Sol Nessebar Palace

1/ Cestovní doklad

Cestovní pas ani vízum nepotřebujete! Vystačíte si s platným občanským průkazem. Ale pozor – pokud máte děti, každé musí mít vlastní průkaz totožnosti, nestačí mít je zapsané v tom vašem. V případě ztráty cestovního pasu nebo občanského průkazu během pobytu v Bulharsku se musíte osobně obrátit na honorární konzulát ve Varně nebo konzulární jednatelství v Burgasu, které na základě policejního potvrzení vystaví cestovní průkaz za účelem vašeho návratu do ČR. K vystavení cestovního průkazu jsou dále nutné dvě barevné fotografie pasového formátu 3,5 x 4,5 cm a finanční prostředky na úhradu poplatku za vystavení náhradního cestovního dokladu. Současně vyplníte formulář, který dostanete na úřadě.

Konzulární jednatelství Burgas

Grand Hotel Primorec

Al. Batenberg 2

8000 Burgas

Telefon: +359 885 359 050

E-mail: kjburgas@centrum.cz

Honorární konzulát Varna

Cani Ginčev 24

9002 Varna

Telefon: +359 526 417 75

E-mail: Varna@honorary.mzv.cz

hotelové lobby

2/ Peníze

V turistických oblastech, někdy i přímo v hotelovém lobby, jsou k dispozici bankomaty, které vám vydají místní měnu. Ta se oficiálně jmenuje bulharský lev neboli leva (BGN). Na mnoha místech lze zaplatit kartou. Jsou však obchůdky a menší restaurace, kde karty neakceptují, tudíž doporučujeme mít u sebe hotovost. Pokud si z Česka přivezete eura, můžete je na mnoha místech směnit. Většina směnáren má stejný kurz. Na letišti a v některých směnárnách v letoviscích a nákupních centrech je kurz méně výhodný, ale zpravidla nikterak zásadně. Směnit můžete i americké dolary. A ještě něco – bulharská leva se dělí na stotinky.

zbytky hradeb ve městě Nesebar

3/ Řeč

Bulharštinu většina Čechů neovládá, ale v hotelu – a také v řadě obchodů a restaurací – se domluvíte anglicky. V turistických zónách si bohatě vystačíte s několika anglickými slovíčky a názvy jídel a nápojů, výhodou je znalost ruštiny. Někde uspějete i s němčinou nebo dokonce češtinou. Každopádně vás můžeme ujistit, že vaše dovolená v Bulharsku se obejde i bez dokonalé znalosti cizích jazyků.

Aquapark Nessebar

4/ Bezpečnost

Bulharsko je bezpečná země. Pokud byste si na něco měli dát pozor, tak na krádeže, které se týkají zejména velkých letovisek. Není však potřeba si přehnanou obezřetností kazit dovolenou, stačí být ostražitý asi tak stejně, jako když se procházíte po Staroměstském či Václavském náměstí v Praze.

Na veřejných plážích raději nenechávejte bez dozoru svoje osobní věci. Pokud budete bydlet v hotelu, kde se pohybuje hodně lidí, a budete mít pokoj v přízemí, nenechávejte raději v době nepřítomnosti otevřená okna a dveře. Rozhodně se nedá říct, že by tento druh trestné činnosti byl v Bulharsku na denním pořádku, ale ke krádežím zkrátka příležitostně dochází.

kostel Krista Pantokratora v historické části města Nesebar

5/ Zavazadla

Co si nesmím zapomenout doma, aby moje dovolená v Bulharsku neměla chybu? Bulharsko je země, která je stejně jako ta naše součástí EU. (Dosud však není zemí Schengenského prostoru, tudíž letadla z Prahy odlétají z terminálu č. 1!) Doba letu z ČR činí pouhé dvě hodiny, což už samo o sobě nasvědčuje tomu, že nemíříte do pustiny bez obchodů. Skvělé je to, že ceny v Bulharsku jsou o poznání nižší než u nás. V okolí většiny hotelů seženete v podstatě všechno. Kosmetiku, oblečení, boty, volně prodejné léky, potraviny, elektroniku včetně nabíječek pro mobily, brýle, šnorchlovací potřeby…

Zapomenete-li doma plavky, žabky nebo krém na opalování, nic se neděje. Tohle všechno koupíte za pár korun v letovisku. A co když si zapomenete přibalit prášky na předpis? To už trošku problém je, ale poradí vám delegát nebo pojišťovna zaštiťující vaši dovolenou (kontakt najdete v cestovních dokumentech). Nasměrují vás k lékaři, který vám daný lék předepíše, lékárna je obvykle nedaleko.

hotel Luna v letovisku Zlaté Písky

6/ Doprava

V rámci dovolené s CK Blue Style přiletíte do Bulharska letadlem. Transfer do hotelu máte zajištěný, na letišti vás budou očekávat delegáti a na parkovišti autobus. Pokud se během pobytu budete pohybovat pouze v okolí hotelu, případně se vydáte na organizovaný výlet, automobil potřebovat nebudete. Chcete se podívat do jiného letoviska? Můžete nastoupit do autobusu – místní doprava jezdí často, je spolehlivá a levná. Zjistěte, kde je nejbližší zastávka, bude tam i jízdní řád.

Hodláte se vypravit na hůře dostupné místo a máte s sebou řidičský průkaz? Poraďte se s delegátem, kde je vhodné pronajmout si vůz. Měli byste však vědět, že velká část komunikací je v relativně špatném stavu a přizpůsobit tomu svůj styl jízdy.

Vy se však samozřejmě dodržovat veškerá pravidla silničního provozu, rychlostní a další omezení. Poměrně častou součástí postihu za spáchaný přestupek je kromě pokuty také zabavení řidičského průkazu na jeden měsíc až jeden rok.

město Nesebar

7/ Moře a pláže

Varenskou i Burgaskou oblast omývá Černé moře. V okolí Varny (např. v letovisku Obzor) se sice vyskytují menší medúzy a krabi, avšak není třeba se jich bát. Náruživí plavci by měli být opatrní v místech, kde se provozují vodní sporty a kde často proplouvají motorové čluny. Pláže v Bulharsku jsou většinou písčité a s pozvolným vstupem do moře. Není to však pravidlem…

dovolená v Bulharsku

Mezi letovisky lze narazit na ryze přírodní pláže bez servisu a bez plavčíků. Častokrát se jedná o nudapláže. Bulhaři nemají s nahotou na odlehlejších nebo vyhrazených místech sebemenší problém. Naturisté Bulharsko milují, poněvadž v Egyptě, Tunisku, Turecku, Maroku či Spojených arabských emirátech není nudismus tolerován.

Černé moře u města Nesebar

Potápění a šnorchlování v Bulharsku můžete provozovat, ale nečekejte zázraky. Korály ani pestrobarevné ryby různých velikostí tady nespatříte, za těmito zážitky je ideální vyrazit do egyptských destinací Marsa Alam a Sharm El Sheikh. Dovolená v Bulharsku je spíše o plavání, opalování či vodních sportech a atrakcích.

Čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely častokrát disponují vlastní částí pláže, kde klienti mají k dispozici lehátka a slunečníky zdarma. V ostatních případech si je – na organizovaných plážích – můžete za menší poplatek pronajmout na celý den.

pláž hotelu Paradise Beach u letoviska Elenite

8/ Jídlo a pití

Bulharská kuchyně není diametrálně odlišná od české, ale vepřo knedlo zelo tady jen tak neseženete. Budete-li pobývat v hotelu s praktickým konceptem all inclusive, těšte se na pestrý výběr nejen bulharských specialit. Nebojte – pizza, maso, těstoviny, jogurty i nejrůznější sladkosti jsou naprosto běžné po celé zemi.

dovolená v Bulharsku je rovněž o skvělém jídle a pití

Vyrazíte-li do restaurace, rozhodně neváhejte ochutnat šopský salát. Ten z Bulharska pochází a od české verze se liší zejména sýrem Sirene a mnohdy i kvalitou a čerstvostí zeleniny. Osvěžující je studená polévka tarator, výtečný je masitý pokrm kavarma (na následujícím snímku). V kioscích často seženete levný, ale zato skvělý slaný koláč banica s náplní z balkánského sýra a kysané smetany.

Bulharské víno je skvělé, pěstuje se například v okolí letoviska Pomorie nedaleko Burgasu. Bulhaři mají i vlastní pivo – k nejznámějším značkám patří Zagorka, Kamenitza a Burgasko. Z místních destilátů je nejproslulejší rakije.

Ceny ve většině restaurací jsou nízké, najíte se dobře a levně. Výhodně nakoupíte i v supermarketech – nezapomeňte ochutnat bulharské trvanlivé salámy a klobásy. Jestliže máte rádi zmrzlinu, budete jako v ráji. Na stáncích mají výběr z celé řady příchutí, nechte si naložit pořádnou porci. Zaplatíte za skutečnou váhu, nikoliv za počet kopečků. Dovolená v Bulharsku vám zkrátka a jednoduše bude chutnat!

bulharské jídlo kavarma

9/ Suvenýry

Ve městech Nesebar, Sozopol, Burgas a Varna narazíte na butiky, v nichž objevíte velmi zajímavé kousky oblečení, které se stanou ozdobou vašeho šatníku. Výjimkou tam nejsou ani obchody s rockovým oblečením a doplňky. V Burgasu a ve Varně stojí nákupní centra, podobná těm našim, kde nakoupíte ledacos. Chcete si z Bulharska přivézt něco charakteristického pro tuto zemi?

umělecké výrobky ve městě Nesebar

Mezi nejvyhlášenější místní výrobky patří kosmetika a marmeláda z damascenské růže, nejrůznější umělecké výrobky včetně vějířů a dřevořezeb, magnetky, pohlednice, bonbóny, čaje, víno, rakije, sýry a již zmíněné salámy a klobásy.

kosmetika z bulharské růže a další suvenýry

10/ Zajímavosti

V době letního času je v Bulharsku o hodinu více. Mobil se po zapnutí přizpůsobí místnímu času automaticky, ručičkové hodinky si však musíte přetočit. Mimochodem – nezapomeňte si vyfotit západ slunce, ať máte na co vzpomínat.

západ slunce v Bulharsku

Když Bulharům položíte otázku, na kterou je odpověď ANO nebo NE, je směrodatné to, co říkají. Pokud však beze slov zakývají souhlasně hlavou, znamená to NE. Pakliže zakývají hlavou nesouhlasně, znamená to ANO. Nedělají to naschvál, aby zmátli turisty, je to prostě jejich národní zvyk. I když pro nás tak trochu legrační…

Písečné duny nespatříte pouze na poušti, ale také v Bulharsku. Nejvíce jich je v Primorsku, v menší míře i v Nesebaru (na snímku) a nedaleko Sozopolu. Dovolená v Bulharsku tedy může mít příchuť exotiky!

písečné duny na pláži v Nesebaru

Ve městě Pomorie je tzv. Černá pláž s léčivým bahnem a pískem. Aby toho nebylo málo, místní wellness centra nabízejí bahenní koupele, vhodné pro jedince s onemocněním pohybového a nervového ústrojí či s lupénkou, ekzémy nebo gynekologickými problémy.

Nedaleko letoviska Zlaté Písky se v lese ukrývá netypický klášter Aladzha, k němuž lze dojít pěšky nebo dojet autem. Je ukryt ve skále, ve které spatříte řadu katakomb. Mniši zde už dávno nežijí, jedná se o turistickou atrakci.

skalní klášter Aladzha

Foto –⁠⁠⁠⁠⁠ Richard Sacher


Varna: Bulharské město, které ukrývá nejstarší zlatý poklad na světě

Argostoli: Hlavní město řeckého ostrova Kefalonie zaujme nejen přístavem

Argostoli

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách - 12. díl

Experti na cestách: 12. díl

Co vozit, a především nevozit z dovolené? To je otázka, kterou vám v tomto dílu zodpovíme spolu s mluvčí Celní správy České republiky a náš provozní ředitel Ondřej Rušikvas vám pak přiblíží nejčastější „prohřešky“ klientů cestovních kanceláří, které bohužel můžou končit i velice nepříjemným prodloužením dovolené v místním vězení. Share Tweet Email

Číst více

Fazayah

Pláž Fazayah – pohoda uprostřed nedotčené přírody

Kdo by nemiloval pláže… písek hřeje do chodidel, pohled na blankytné moře ladí oku i duši a sluneční paprsky barví svět dozlatova. Však také až první kroky po pláži pro mnohé z nás značí, že dovolená už oficiálně začala. I mezi plážemi jsou však ty obyčejnější, a pak ty, které se svou krásou vymykají. Jednou […]

Číst více

Klášter Tsambika na Rhodosu: Skvělý tip na výlet

Bájný ostrov Rhodos láká každoročně mnoho cestovatelů na překrásné pláže, průzračné moře a rozmanitou přírodu, ale i poutavé legendy z jeho dlouhé historie. Jedním z příběhy opředených míst je pozoruhodný klášter Tsambika. Share Tweet Email

Číst více