Pobiti Kamani: Kamenný les v Bulharsku vznikl před 50 miliony let

DestinaceBulharskoVarnaTipy na výlety

Chystáte se na dovolenou do Bulharska, konkrétně do Varny? Pokud chcete poznat víc než jen hotel, přilehlou pláž a letovisko, můžete podniknout příjemný výlet. Máte rádi přírodní unikáty, klid, pohodu a čerstvý vzduch? Jednou z variant je Kamenný les (Pobiti Kamani). Jedná se o téměř vyprahlé území, rozkládající se zhruba 20 minut jízdy směrem na západ od města Varna.

Původně se nejspíš jednalo o mořské dno

Jak napovídají snímky, které jsme v této části Bulharska pořídili, Kamenný les je ve skutečnosti poušť – jediná v celé zemi – „ozdobená“ spoustou zvláštních kamenných sloupů vysokých až sedm metrů. Pobiti Kamani (v překladu „zasazené kameny“) se řadí mezi nejstarší a nejzajímavější památky v celé Evropě.

jeden ze sloupů v Pobiti Kamani

Sloupy z vápence obsahují spoustu zkamenělin (například mušle a ulity, nikoliv však korály) a jejich stáří je obdivuhodné. Vznikly přibližně před 50 miliony let! Existuje více teorií, podle té nejpravděpodobnější bylo toto místo dříve mořským dnem. Jakmile vyschlo, začala eroze, jež za pomoci deště zformovala tyto útvary.

V minulosti se sem hojně sjížděli mystici, patrně se tu konaly i nejrůznější náboženské rituály. Oblast je dodnes opředena řadou více i méně poutavých legend.

Kamenný les neboli Kamenná poušť v Bulharsku

Pobiti Kamani figurují na seznamu UNESCO

Kamenný les (nebo také Kamenná poušť) se rozprostírá po obou stranách silnice a jeho rozloha činí cca 13 km². Vstupné je symbolické. Spatříte tady tři stovky sloupů v sedmi hlavních skupinách, nejznámější a nejzachovalejší nese název Dikilitashka. Sem tam narazíte na kaktus nebo na vzácného živočicha (plaza či ptáka), pro kterého je toto prostředí přirozeným domovem.

V roce 1938 byly Pobiti Kamani prohlášeny bulharskou národní památkou a zároveň zahrnuty do světového seznamu geologických jevů UNESCO. Dostanete se sem buď pronajatým autem, anebo autobusem. Například letovisko Sv. Konstantin a Helena je vzdáleno 33 km, Zlaté Písky 40 km, Kranevo 52 km, Albena 55 km a Obzor 80 km. A ještě něco – nezapomeňte si s sebou vzít svačinu a dostatek pití a také si včas namažte obličej a nezahalené části těla opalovacím krémem, abyste se během procházky nespálili.

Pobiti Kamani neboli Kamenný les

Foto – Richard Sacher

Sozopol

Fotoreportáž: Historická část věhlasného bulharského města Sozopol

Achilleion: Letní zámeček rakouské císařovny Alžběty na ostrově Korfu

Achilleion na ostrově Korfu

Mohlo by vás zajímat

Abu Dhabi

Abu Dhabi: Pět zajímavých míst, která jsou součástí tohoto emirátu

Spojené arabské emiráty – to není jenom Dubaj, ale také Ras Al Khaimah, Fujairah, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain a Abu Dhabi. Tento největší emirát tvoří stejnojmenné město, dále Východní region s jeho hlavním městem Al Ain a Západní region, který se skládá z několika vesniček a správního střediska Madinat Zayed. Pokud budete trávit dovolenou […]

Číst více

Filerimos: Pahorek na ostrově Rhodos ukrývá klášter i antické ruiny

Chcete dovolenou na řeckém ostrově Rhodos spojit se zajímavým výletem? Máme pro vás nevšední tip! Přibližně 12 km od hlavního města, 6 km od letoviska Ialyssos – Ixia a 18 km od Faliraki je vzdálen Filerimos. Na tomto 267 metrů vysokém kopci stojí stejnojmenný klášter, obklopený borovými a cypřišovými háji. Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 5. díl

Cestování s dětmi, to je občas aktivita plná adrenalinu. S námi ji ale zvládnete bez problémů, mrkněte jak. A také si nechte poradit, které destinace i konkrétní hotely jsou pro rodiny nejlepší. Tedy, kde se děti pobaví a rodiče odpočinou. Share Tweet Email

Číst více