Dovolená v Egyptě: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Sharm El SheikhDestinaceHurghadaRady na cestuMarsa AlamEgypt

Chystáte se s CK Blue Style do egyptské destinace Hurghada, Marsa Alam nebo Sharm El Sheikh? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otazníky v hlavě řeší především Češi, pro které bude letošní dovolená v Egyptě premiérou.

Rady, tipy a důležité informace patrně ocení i ti, kteří v této zemi nebyli už několik let. Časy se mění, zákony, společenské poměry, ceny, služby a nejrůznější okolnosti taktéž. Tady je několik bodů, díky nimž bude vaše dovolená v Egyptě mnohem pohodovější.

Hotel Sunrise Arabian Beach Resort v destinaci Sharm El Sheikh

1/ Cestovní doklad

V Egyptě, respektive v Egyptské arabské republice s občanským průkazem neuspějete. Je nezbytné dorazit na letiště s cestovním pasem, platným minimálně 6 měsíců od data vstupu do Egypta. Pokud máte namířeno do destinace Hurghada nebo Marsa Alam, obvykle potřebujete vízum. To stojí cca 28 USD. Buď si o něj můžete zažádat během rezervace zájezdu u CK Blue Style, anebo si ho koupíte po příletu na letišti. Egypt občas vydává výjimky, kdy v určitém období po turistech koupi víza nevyžaduje. Tuto skutečnost by vám cestovní kancelář s předstihem oznámila.

Jestliže se chystáte do destinace Sharm El Sheikh, a to maximálně na 14 dní, vízum nepotřebujete. Ale pozor – máte-li v plánu se během dovolené vydat na lodní výlet nebo na výlet mimo Sinajský poloostrov (např. do Káhiry), musíte si vízum zajistit.

Dále vyplňte příletovou kartu, kterou dostanete v letadle a kterou odevzdáte na pasové kontrole, a na konci pobytu odletovou kartu, kterou rovněž odevzdáte na pasové kontrole. Co se týče aktuálních opatření souvisejících s pandemií Covid-19, ta se dozvíte na internetových stránkách CK Blue Style nebo na pobočce. Pečlivě si prostudujte také Cestovní dokumenty, které vám přijdou do e-mailové schránky 8 dní před odletem.

V případě ztráty/krádeže cestovního pasu kontaktujte delegáta CK Blue Style nebo hotelovou recepci. Následně je nutné zajít na místní policii, odkud si odnesete protokol. Náhradní cestovní doklad, určený výhradně pro návrat do ČR, vám vystaví Velvyslanectví ČR v Káhiře. Budete však potřebovat policejní protokol, dvě fotografie pasového formátu a hotovost na zaplacení správního poplatku.

Před každou cestou do zahraničí se doporučuje mít u sebe kopii cestovního dokladu – vytištěnou v zavazadle, v elektronické podobě v mailu nebo fotografii v mobilu. Usnadní vám to případné vyřizování náhradního cestovního dokladu v destinaci. Pokud se vaše dovolená v Egyptě pomalu a jistě blíží, pořiďte si pro všechny případy kopii cestovního pasu. Předtím si ale pro jistotu ověřte jeho platnost…

Velvyslanectví ČR v Káhiře

Embassy of the Czech Republic

4, Dokki Street, 12511 Giza, Cairo

Tel: + 20 2 3333 9700 (hlasový strom), + 20 2 3333 9701 (operátor)

Nouzová linka: +20122/742 7513

E-mail: cairo@embassy.mzv.cz

Provozní hodiny úřadu: neděle–čtvrtek 8.00–16.30

Hotel Barceló Tiran Sharm Resort

2/ Peníze

Oficiální měnou je egyptská libra (EGP neboli LE), která se dělí na 100 piastrů. Jedna egyptská libra je přibližně 1,38 Kč. Na letišti, v hotelu nebo ve městě narazíte na bankomaty, které vám vydají hotovost. Případně si přivezte eura nebo americké dolary a směňte je na hotelové recepci na egyptské libry. Ty se hodí zejména při koupi suvenýrů v krámcích a na trzích. V supermarketech, větších obchodech a restauracích lze platit kartou. V menších kavárnách spoléhejte spíše na hotovost.

3/ Řeč

Oficiálním jazykem je moderní standardní arabština, používá se většinou v psané formě. Egyptská arabština je ryze hovorovým jazykem. Zejména v turistických oblastech se domluvíte anglicky, častokrát i francouzsky nebo německy.

hotelový pokoj v Egyptě

4/ Bezpečnost

V turistických zónách je bezpečnost aktuálně na velmi dobré úrovni. Jen si musíte zvyknout na skutečnost, že před vstupem do hotelu nebo nákupního centra budete povinni projít bezpečnostním rámem. Někde vám zkontrolují batoh nebo kabelku, zda v ní nemáte zbraň, výbušninu a podobně. Ke krádežím na hotelových pokojích běžně nedochází, přesto můžete využít trezor, jenž většinou najdete ve skříni, případně na recepci. Při fotografování se vyvarujte záběrů vojenských a policejních objektů, nádraží, železničních uzlů, mostů, osob v uniformách, vojenské a policejní techniky. Vyhnete se tak možným komplikacím.

Hurghada

5/ Zavazadla

Co si nezapomenout doma, aby moje dovolená v Egyptě byla v pohodě? Myslete zejména na léky na předpis, dioptrické brýle, nabíječku na mobil a podobně. Vše ostatní v Egyptě seženete. Záleží jen na tom, v které lokalitě budete trávit dovolenou a jak daleko odtamtud jsou nejbližší nákupní možnosti. Mýdla, šampony a někdy i kondicionéry najdete v koupelně, kde jsou denně doplňované personálem. V pokoji častokrát naleznete i šitíčko či vatové tampony. Většina hotelových komplexů, které jsou situované dále od města, má vlastní nákupní galerii. A v ní nabízejí vše potřebné (včetně opalovacích krémů) i nepotřebné.

Lékárny jsou označeny nápisem Pharmacy nebo Apotheka a otevřeno mají dlouho do noci. Většina léků je k dostání bez lékařského předpisu. Některé však mohou být označeny jinak než v Evropě. Ale pozor – mnoho léků a podpůrných prostředků podléhá přísnému režimu kontroly, zejména pokud jde o jejich vývoz z Egypta.

A co byste si do kufru rozhodně balit neměli? Do Egypta je zakázán dovoz potravin, alkoholu, pornografie, zbraní a všech druhů drog. Postihy za přechovávání drog jsou přísné a pohybují se řádově v desítkách let odnětí svobody. Za nedovolené držení drog může být udělen i trest smrti.

ibiškový čaj a přírodní produkty v Egyptě

6/ Automobily

V rámci dovolené s CK Blue Style přiletíte do Egypta letadlem. Transfer do hotelu máte zajištěný, na letišti vás budou čekat delegáti a na parkovišti autobus. Jestliže se během pobytu budete pohybovat pouze v okolí hotelu, případně se vydáte na organizovaný výlet, automobil potřebovat nebudete. Chcete zajet do města, které je vzdálené několik kilometrů? Využijte taxislužbu. Na recepci vám ochotně objednají taxíka, většinou několik vozů stojí přímo před hotelem. Raději si s řidičem dohodněte – alespoň přibližnou – cenu jízdy předem.

Pronájem automobilu je zbytečný a poměrně riskantní. Pokud jinak nedáte, poraďte se předtím s delegátem CK Blue Style, který vám doporučí seriózní půjčovnu aut. Ta bude vyžadovat mezinárodní řidičský průkaz, fotokopii cestovního pasu a složení částky (garance). Ceny se liší dle nabízených vozů a úrovně služeb jednotlivých provozovatelů. Na některých úsecích silnic vybírají dálniční poplatky. Bezolovnatý benzín je zatím zakoupíte pouze u limitovaného počtu benzínových pump, situovaných ve velkých městech.

Místní obyvatelé, kteří nemají ve výbavě výstražný trojúhelník, používají místo něj kameny, které umísťují do odstavného pruhu, tj. krajního pruhu – proto je třeba dbát zvýšené opatrnosti při jízdě po silnici s více pruhy. V Egyptě stále existují lokality (např. příhraniční oblast s Libyí), kam vás pustí jen na základě povolení od Travel Permits Department of the Ministry of Interior. Reálné nebezpečí hrozí občanům při individuálních cestách v oblasti středního Egypta, zejména v governorátech Minia, Malawi, Sohag, Asijút a Kena. Navíc počítejte s tím, že dodržování dopravních předpisů místními řidiči není v mnoha případech optimální…

velbloud ve městě Sharm El Sheikh

7/ Moře

Prostorné písčité pláže a Rudé moře jsou jedním z hlavních důvodů, proč turisty tolik láká dovolená v Egyptě. Lehátka a slunečníky – a zpravidla i osušky – poskytují hotely zdarma, respektive za jejich půjčení nemusíte už nic doplácet. Když k tomu všemu přidáte all inclusive bar, kam si lze kdykoliv odskočit pro nealkoholický či alkoholický nápoj či odpolední snack, není co řešit. Nechybějí ani hřiště na volejbal, dětské atrakce a nabídka vodních sportů. Drtivá většina hotelů má i molo, ze kterého klienti mohou rovnou sejít do hlubší vody a zaplavat si nebo šnorchlovat.

písčitá pláž v Hurghadě

Rudé moře je nádherně čisté a pod hladinou spatříte pestrobarevné ryby, korály a zajímavé živočichy. Pokud si chcete především zaplavat dále od břehu bez větších omezení, zavděčí se vám Hurghada. Vstup do moře bývá pozvolný a bezbariérový, tudíž je optimální i pro neplavce. Marsa Alam více osloví milovníky šnorchlování, poněvadž korálové útesy se nacházejí už při pobřeží. Pokud vás nebaví používat obuv do vody, pro vstup do moře je častokrát ideálnější molo.

Do Sharm El Sheikhu míří nejen plavci, ale také nároční potápěči. Nalézá se zde řada atraktivních a vyhlášených potápěčských lokalit. Některé hotely ve všech třech egyptských destinacích mají vlastní potápěčskou školu. V nabídce výletů nechybějí ani lodní výlety s možností několikaminutového potápění s instruktorem. Stačí absolvovat krátké školení během plavby a hlavně najít odvahu!

Nudapláže v Egyptě nenajdete, jsou zakázané. Neobejdete se bez nich? V tom případě vyrazte s CK Blue Style do Bulharska, Řecka nebo Španělska.

Marsa Alam

8/ Jídlo a pití

Čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely poskytují praktický koncept all inclusive a zároveň široký výběr egyptských i mezinárodních specialit. K dispozici jsou taktéž à la carte restaurace, kam se však musíte předem objednat. Jinými slovy – v hotelu vám nabídnou tolik jídla a pití, že nebudete nuceni stravovat se jinde. Jestliže je pro vás jídlo hodně důležité, nechte si na pobočce CK Blue Style poradit, kterému hotelu dát přednost. Hodně napoví i recenze na cestovatelském portálu TripAdvisor nebo ohlasy na Facebooku. Nebojte – vaše dovolená v Egyptě vám zajisté bude chutnat!

jídlo v Egyptě

Co na bufetových stolech nenajdete, je vepřové maso, a to z náboženských důvodů. Mnoho pokrmů připravují z drůbežího masa a ryb, případně jsou bezmasé. Oblíbené jsou špízy, hovězí nebo skopové karbanátky, vinné listy plněné rýží a masem, skopový guláš s kmínem, lilkový nákyp s nasekaným masem v bešamelové omáčce, plněná holoubata či paprikové lusky s rajskou omáčkou.

saláty v Egyptě

Mezi předkrmy jistě objevíte fazolovou kaši s česnekem, osmažené lilky a sezamový krém. Populární je čočková polévka s kmínem a citrónem. Dezertům vévodí baklava, ale pochutnat si můžete i na nejrůznějších dortících a krémech. Anebo třeba na ovoci – nejčastěji na stolech uvidíte banány, citrusové plody, fíky a datle. Co se týče nápojů, v Egyptě je běžně k mání pivo, víno, výtečné džusy, místní likéry a pálenky. Specialitou je káva s kardamomem, silný mátový nebo ibiškový čaj.

dovolená v Egyptě bude sladká

9/ Suvenýry

Dovolená v Egyptě je nejen o koupání a relaxaci, ale také o nákupech. Seženete tady ledacos. K nejzajímavějším „úlovkům“ patří sošky egyptských bohů, koření na váhu, ibiškový čaj, kovové kalíšky, místní parfémy, tištěný papyrus, kožené výrobky, vodní dýmky a cigarety. Ty jsou mnohem levnější než u nás, velký výběr mají na letišti. Nezapomeňte na to, že v krámcích a na tržišti se smlouvá. Snažte se dostat zhruba na třetinu ceny, kterou vám původně nabídne prodavač. V supermarketech, větších obchodech a v restauracích narazíte na pevné ceny. A co z Egypta nesmíte vyvážet? Národní měnu, zvířata, korály, památky a zlato v nezpracované podobě.

Richard Sacher neboli cestovatel Richie ve čtvrti SOHO Square ve městě Sharm El Sheikh

10/ Zajímavosti

V Egyptě je v době zimního času o hodinu více. Mobil se po zapnutí přizpůsobí místnímu času automaticky, ručičkové hodinky si však musíte přetočit.

Chcete se projet v poušti na čtyřkolce a na velbloudovi? A co třeba ochutnat pravý beduínský čaj v tradičním stanu? Pořádně si pročtěte informační obálku, kterou dostanete po příletu od vašeho delegáta.

cestovatel Richie na čtyřkolce v Egyptě

Většina hotelů má vlastní wellness centrum a fitness centrum, některé dokonce i vnitřní bazén. V případě zájmu se můžete objednat na masáž.

Míříte do Hurghady? Dovolenou lze strávit například v luxusním hotelovém komplexu, který se nalézá dále od města a je velice klidný. Toužíte naopak po městském ruchu, nočním životě a každodenních nákupech? Ubytujte se přímo ve městě Hurghada.

Marsa Alam je celkově klidná a pohodová destinace, ať se ubytujete kdekoliv. Chcete někam, kde to alespoň trochu žije i v okolí hotelu? Zvolte letovisko Port Ghalib s přístavní promenádou plnou obchůdků a kaváren.

letovisko Port Ghalib v Marsa Alam

Víte, že kolem města Sharm El Sheikh stavějí bezpečnostní zeď a že se dovnitř dostanete jedině několika hlídanými branami? Egyptská vláda chce, aby se turisté cítili co nejvíce v bezpečí a nebáli se do této destinace létat.

Když už v Sharm El Sheikhu budete, vydejte se večer do zábavní čtvrti SOHO Square. Jsou v ní nejrůznější světelné instalace, stylové restaurace, kavárny, historické kino, noční klub, ledový bar, obchody… Dokonce si lze zabruslit v ledové aréně!

světelná instalace ve čtvrti SOHO Square

Dovolená v Egyptě je ideální pro celou rodinu. Pokud máte děti školou povinné, jistě ocení hotel s aquaparkem. Taková ubytovací zařízení se nacházejí v Hurghadě, Marsa Alam i Sharm El Sheikhu.

aquapark v hotelu Sunrise Diamond Beach Resort

Ibiškový čaj prospívá zdraví. Zabraňuje usazování krevního tuku na stěnách cév, čímž se snižuje riziko vysokého cholesterolu. Zvyšuje pružnost cév a tím i zabraňuje tvorbě červených žilek po těle i v obličeji. Je užitečný při léčbě žlučníkových a jaterních potíží. Má protinádorové účinky a je důležitý i pro diabetiky, jelikož zvyšuje sekreci inzulinu. Obsahuje organické kyseliny a vysoké množství vitaminu C, betakaroten a vitaminy B1, B2 a B3. Je vhodný též pro těhotné a kojící ženy!

Hurghada a Marsa Alam jsou destinace, kam se létá po celý rok. Nejchladnějšími měsíci jsou leden a únor, ale i během nich se zpravidla lze koupat venku. Kromě toho mohou klienti využít wellness centrum a vnitřní bazén. Mnoho Čechů tráví v Egyptě Vánoce a Silvestra. Hotely mají sváteční výzdobu, nechybí ani tematický program a speciální menu.

sněhulák v Egyptě

Chcete se dozvědět více o historii, gastronomii, ekonomice, náboženství, geografii, fauně a flóře? Na recepci nebo v lobby hotelu, v němž se bude odehrávat vaše dovolená v Egyptě, najdete Infoknihu CK Blue Style. Je plná zajímavostí i praktických rad!

Dovolená

Dovolená ve Spojených arabských emirátech: Rady, tipy a informace

Tip na fotku – Hrad Ravadinovo

Mohlo by vás zajímat

Dolmades

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem. Share Tweet Email

Číst více

frittata

Frittata: Tato proslulá italská specialita vám postavu nezničí

Jestliže se zavítáte do slunné Itálie, v jídelním lístku řady tamějších restaurací najdete pojem frittata. Co konkrétně si pod ním máte představit? Share Tweet Email

Číst více

bob čorba

Bob čorba: Bulharská fazolová polévka, kterou vymysleli rolníci

Hlavním jídlem v bulharských klášterech byla a je fazolová polévka zvaná bob čorba (neboli bob chorba). A nejen tam! Kdysi dávno ji vymysleli chudí rolníci, postupem času se z ní stalo národní jídlo. Pokud se vydáte do Bulharska na dovolenou, je vysoce pravděpodobné, že na ni narazíte v každé druhé restauraci. Jedno je jisté – […]

Číst více