Abu Dabbab: Potápěčská lokalita, kde spatříte korály, želvy i dugonga

DestinaceMarsa AlamTipy na výletyEgypt

Egyptská destinace Marsa Alam láká turisty na klidnou a komfortní dovolenou na pobřeží Rudého moře. Hojně sem míří také potápěči a milovníci šnorchlování, poněvadž korálové útesy se častokrát nalézají v těsné blízkosti pláže. Obdivovat lze rovněž pestrobarevné ryby a další mořské živočichy. Fajnšmekři se obvykle domluví s delegátem CK Blue Style a vydají se na půldenní organizovaný výlet do oblasti zvané Abu Dabbab.

Třicet kilometrů jižně od letoviska Port Ghalib a 38 kilometrů severně od města Marsa Alam leží písčitá pláž Abu Dabbab. Necelých 600 metrů od ní se v moři rozprostírá stejnojmenná potápěčská lokalita, kde kromě korálů a ryb spatříte vzácné velké želvy. A při troše štěstí také dugonga!

velbloud na pláži Abu Dabbab

Dugongy zajímají především kořínky

Dugong má přezdívku mořské prase nebo mořská kráva. Vzhledem k tomu, že obvykle měří 240 až 320 cm a váží téměř 200 kilogramů, budí respekt. Bát se ho však nemusíte – je plachý a neškodný! Nejí lidi, ale chaluhy a mořskou trávu. Miluje hlavně kořínky, které vyhrabává ze dna.

Na pastvu dugong vyráží v noci, jeho životní rytmus je synchronizován s přílivem. Jednou za dvě minuty se pravidelně vynořuje, aby se nadechnul. Nozdry na vrcholu dugongovy hlavy uzavírají záklopky. Ty mu umožňují nadechnout se, aniž by musel vynořit celé tělo.

dugong v lokalitě Abu Dabbab

A které druhy želv potkáte v lokalitě Abu Dabbab? Kriticky ohroženou karetu pravou, která je dlouhá přibližně metr a váží až 80 kilogramů. Ani ta vám neublíží. Naopak bude vděčná za to, když nebudete ubližovat vy jí. Můžete si ji prohlédnout zblízka, ale není vhodné se na ni vrhat a stresovat ji. Vyskytuje se tu i kareta obrovská. Jak napovídá název, je o něco delší a zároveň těžší.

kareta obrovská

Abu Dabbab ukrývá i trnuchy

Půldenní výlet do lokality Abu Dabbab v Egyptě je určen těm, co rádi šnorchlují, nebo to chtějí poprvé v životě zkusit. V ceně je zahrnut transfer a minerální voda, další podrobnosti vám sdělí delegát CK Blue Style přímo v Marsa Alam.

korálový útes v destinaci Marsa Alam

Pod hladinou možná uvidíte i trnuchu modroskvrnnou. Ani ta na vás nezaútočí, ale není radno se k ní přibližovat na těsnou vzdálenost. Když nabyde přesvědčení, že je v ohrožení, zabodne do útočníka svůj jedovatý osten a způsobí mu nepříjemné zranění.

trnucha modroskvrnná

Lehce autoritativním dojmem působí i ostnatec žlutoploutvý (Yellowmargin triggerfish), měřící až půl metru, zpravidla však méně. Poklidně plave a živí se drobnými mořskými živočichy, často také okusuje korály. Nepříjemná je pouze samice hlídající hnízdo. Napřímí hřbetní ploutev a dává každému najevo, že se má od ní a jejího hnízda držet dál. Pro člověka však není životu nebezpečná…

ostnatec žlutoploutvý

Dovolená v Řecku

Dovolená v Řecku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Dovolená v Tunisku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

dovolená v Tunisku

Mohlo by vás zajímat

Letovisko Bafra je ideální pro rodinnou dovolenou, tvrdí Lenka Pátek

Letovisko Bafra je ideální pro rodinnou dovolenou, tvrdí Lenka Pátek

Nedávno jsem po delší době potkala svoji známou. Popovídaly jsme si a pak se mě zeptala: „Chci v létě vyrazit s rodinou k moři, ale nikam moc daleko. Jde mi hlavně o větší hotel s pěknými pokoji, aquaparkem a dobrým zázemím pro děti, aby se nenudily. Musí tam být písčitá pláž a čisté moře, ideálně […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 27. díl

Kam vyrazit k moři na velikonoční dovolenou? To vám v novém dílu Expertů na cestách prozradí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, a chybět nebude ani předpověď počasí. Herci ze seriálu Sex O’Clock Petra Bučková a Maxmilián Kocek pak popíší svou vysněnou dovolenou. Věnovat se budeme také cestovnímu pojištění, a to nejen s Lenkou […]

Číst více

5 nešťastných chyb před začátkem dovolené

Na co si dát pozor před odletem na dovolenou: 5 nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí

Na co si dát pozor před odletem na dovolenou? Doporučujeme býti obezřetní, na cestovatele totiž čekají někdy i pořádné chytáky. Věděli jste například, že při cestě do Egypta nebo Emirátů musí mít váš pas platnost ještě šest měsíců po vašem vstupu do země? Přinášíme přehled pěti nejčastějších situací, na které si dát pozor, aby vás […]

Číst více