Fotoreportáž: Stará část egyptského města Sharm El Sheikh

DestinaceSharm El SheikhTipy na výletyEgypt

Pravidelně létáte do egyptské Hurghady či Marsa Alam a uvažujete o tom, že vyzkoušíte také Sharm El Sheikh na jihu Sinajského poloostrova? Skvělý nápad! Zatímco přes den se budete nejspíš věnovat koupání, opalování, šnorchlování nebo potápění, večer můžete vyrazit do města.

To se dělí na tři hlavní části – na severu najdete čtvrť Nabq Bay se spoustou kaváren, barů, restaurací a diskoték, zhruba uprostřed se nalézá SOHO Square, kde jsou navíc desítky světelných instalací, bruslařská hala, historické kino a zpívající fontána. Stará část města Sharm El Sheikh leží na jihu. Proč vyrazit právě tam?

Přinášíme několik fotografií, které v nejstarší části města Sharm El Sheikh před časem pořídil tým CK Blue Style. Nechyběl ani egyptský delegát Ibrahim.

Zdejší dominantou je mešita Al Sahaba

Chcete-li zažít „ten pravý“ Sharm El Sheikh, tedy autentickou atmosféru a život zdejších obyvatel, vydejte se do staré části tohoto města. Ta se začala rozvíjet v šedesátých a zejména sedmdesátých letech minulého století. Tehdy se ovšem ještě jednalo o izraelskou osadu Ofira. Na jaře roku 1982 ji – na základě egyptsko-izraelské mírové smlouvy – izraelští civilisté vyklidili a byla předána pod správu Egypta. Zdejší zástavba nebyla zbořena a stala se nejstarší součástí nynějšího Sharm El Sheikhu. V ulicích spatříte nejen auta, ale také muže vedoucí velbloudy, na nichž se můžete za menší poplatek projet…

stará část egyptského města Sharm El Sheikh

Nejvýraznější stavbou a zároveň nepřehlédnutelným orientačním bodem je mešita Al Sahaba. Jde se o jednu z nejvýznamnějších islámských staveb postavených v Egyptě ve 21. století. Konkrétně vznikla v letech 2010–2017. Je kombinací různých stylů a kultur, cílem bylo vytvoření tzv. mezináboženské harmonie. Hlavní kopule je vysoká 35 metrů, minarety dokonce 70 metrů. Mešita zaujímá plochu 3 000 metrů čtverečních, má dvě podlaží. Spodní patro je určené mužům, horní – s vlastním vchodem – ženám. Nechybí ani knihovna s desítkami knih o islámském učení, přeložených do mnoha cizích jazyků.

mešita Al Sahaba

Ovoci ani rybám nelze odolat

Mešitu obklopuje rozlehlé prostranství s velkou fontánou vepředu. Nedaleká Stará tržnice (Old Market) byla během výstavby tohoto svatostánku částečně zrekonstruována. Navíc přibylo několik obchodů a kaváren.

řeznictví ve městě Sharm El Sheikh

Stará část egyptského města Sharm El Sheikh není velká. Konkrétně se jedná o několik malých ulic kolem mešity Al Sahaba. Kromě tržnice je tu lékárna a řada obchůdků se vším možným. Seženete i čerstvé ovoce a zeleninu, a to na vícero místech.

ovoce a zelenina

Ryby a mořské plody nakupují zejména místní. Klienti cestovních kanceláří bydlí v hotelech s praktickým režimem all inclusive, tudíž na vaření nemají ani pomyšlení. A tak se mohou alespoň pokochat pohledem.

Stará tržnice ve městě Sharm El Sheikh nabízí i ryby a mořské plody

Některé úlovky opravdu stojí za to! V tomto obchodě skoro pokaždé spatříte několik obřích ryb, přitahujících zejména náruživé fotografy.

rybí trh

Ochutnáte štávu z cukrové třtiny

Mnozí majitelé obchůdků mají smysl pro humor, o čemž svědčí i tyto bláznivé pánské figuríny… Ceny jsou tu o poznání nižší než v Nabq Bay a v SOHO Square. Týká se to veškerého sortimentu včetně oblečení. Na většině míst se smlouvá, někde však platí pevné ceny.

legrační pánské figuríny

K dostání jsou i fresh džusy a také čerstvá šťáva z cukrové třtiny. Ta má prokázaný vliv na řízení příliš vysoké hladiny cukru a zároveň vede k uvolňování hormonu štěstí – serotoninu. A to není zdaleka všechno. Zaujal nás způsob výroby této šťávy. Obsluha vezme velké stéblo cukrové třtiny a postupně ho zatlačí do stroje, ze kterého následně vyteče hotový drink. Bylo zajímavé sledovat, jak to má tento klučina v malíčku.

cestovatel Richie si ve městě Sharm El Sheikh pochutnal na čerstvé štávě z cukrové třtiny

Samozřejmě je k mání nejrůznější koření, přírodní peelingové přípravky či voňavá mýdla. Výtečný a zdraví prospěšný je ibiškový čaj (na snímku nahoře). Čím je tmavší, tím je kvalitnější. Ideální jsou velké sušené a nedrcené květy. Jeden obarví třeba i půl litru horké vody!

koření, přírodní peeling a ibiškový čaj

Čajovna Farsha nadchne i fajnšmekry

A na závěr máme skvělý tip pro milovníky čajoven a orientálních kaváren! Po prohlídce staré části města Sharm El Sheikh nás Ibrahim posadil do taxíku a odvezl do necelé 3 km vzdáleného podniku Farsha. Tato velká, stylová a vyhlášená čajovna pod širým nebem „obaluje“ skálu nad pláží. Vchod je směrem od silnice, po dřevěných schodech sejdete dolů a můžete si vybrat posezení v různých výškových úrovních. Při troše štěstí budete mít parádní výhled na moře. Otevřeno mají až do půlnoci…

delegát Ibrahim a cestovatel Richie v čajovně Farsha

Foto – Richard Sacher (6x), Nikola Hejdová (3x) a Michal Okla (2x)


Bellver: Gotický hrad na ostrově Mallorca skýtá víc než jedinečný výhled

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

Acquacotta

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách - 4. díl

Experti na cestách: 4. díl

Katalog jako výkladní skříň cestovních kanceláří, pamatujete? Jaké jsou teď nejvíce využívané platformy pro výběr dovolené se dozvíte ve čtvrtém díle pořadu. Potkáte se také s Ivanou Jirešovou, která vám představí Egypt z trochu jiné perspektivy. Share Tweet Email

Číst více

Houmt Souk

Houmt Souk: Hlavní město ostrova Djerba svádí k nákupům i posezení

Budete-li trávit dovolenou na tuniském ostrově Djerba, nemusíte ji celou prožít pouze v hotelovém areálu. Stačí se domluvit s delegátem a vyrazit na některý z výletů, jež má CK Blue Style v nabídce. Lze navštívit Djerba Explore Park s největší krokodýlí farmou ve Středomoří, podívat se na pevninu nebo třeba zajet do hlavního a zároveň […]

Číst více

dugong

Poblíž letoviska Marsa Alam žije dugong. Je nebezpečný?

Do egyptského letoviska Marsa Alam se nejezdí jen opalovat, jedním z lákadel – nejen pro potápěče – je spatřit pod vodou zvláštního tvora jménem dugong. Lidově se mu říká také mořské prase nebo mořská kráva. Share Tweet Email

Číst více