Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

ReceptyDestinaceŘeckoChutě světa

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.

Ať už se vydáte na ostrov Kos, Rhodos, Kréta, Zakynthos, Samos, Korfu či Kefalonie, všude si lze na dolmades pochutnat. Pravděpodobně vám toto jídlo nabídnou v hotelové restauraci, případně si ho můžete objednat v nedaleké taverně. Vzhledem k tomu, že obsahuje snadno dostupné suroviny, jeho cena je ve většině případů nízká.

řecké jídlo dolmades

Předkrm může být i studený

Dolma je turecké slovo, které znamená „plnit“. Už ve starověkém Řecku lidé s oblibou konzumovali plněné listy. Avšak dolmades tak, jak je známe dnes, nejspíš vznikly v pozdním středověku v Konstantinopoli. Název dolma se ujal za turecké nadvlády a správně by se měl používat výhradně pro plněnou zeleninu. Pro listy by měl platit název sarma, ale ten je v současnosti vyhrazen jen pro plněné zelné listy.

Dolmades se servírují teplé i za studena. Studená verze zpravidla neobsahuje maso, podává se spíše jako předkrm – s česnekovo-jogurtovou omáčkou. Teplé dolmades představují hlavní jídlo. Obecně platí, že řecké speciality jsou velmi chutné a obvykle i zdravé. Jestliže umíte alespoň trochu vařit, můžete si dolmades připravit doma. Přinášíme recept na českou verzi této pochoutky, která se zavděčí i jedincům, co si úzkostlivě hlídají postavu.

příprava dolmades

Recept na dolmades pro 4 osoby

Příprava pokrmu dolmades vyžaduje následující ingredience:

  • 20 vinných listů
  • 300 gramů rýže
  • cibuli
  • čerstvé bylinky (mátu, kopr, oregano)
  • olivový olej
  • citron
  • bílý řecký jogurt
  • sůl a pepř

Příprava

  1. Listy vinné révy spaříme vroucí vodou a necháme okapat.
  2. Rýži zalijeme vodou, osolíme a povaříme cca 10 minut.
  3. Scedíme a následně přidáme nakrájenou cibuli, pepř a nasekané bylinky.
  4. Na dlaň nebo na podložku pokaždé položíme list vinné révy žilnatinou nahoru. Odstraníme stopku a na širší okraj dáme doprostřed trochu náplně.
  5. Kraje překlopíme přes náplň a vytvoříme závitek. Po naplnění na závitky vymačkáme šťávu z citronu.
  6. Do nízkého hrnce nalijeme trochu oleje, závitky položíme těsně k sobě. Přidáme vodu, aby dosahovala až po okraj závitků. Zakryjeme pokličkou a na mírném plameni necháme podusit 20–30 minut.
  7. Dolmades podáváme s jogurtovým dresinkem a klidně i s pečivem.

Přejeme dobrou chuť!

dolma s pečivem a dresinkem

Město Zakynthos

Město Zakynthos zaujme přístavní promenádou i dvěma náměstími

Pomorie: Bulharské letovisko, jež se zavděčí i náročným dovolenkářům

Pomorie

Mohlo by vás zajímat

Dovolená na Kapvedách

Dovolená na Kapverdách: 4 nejkrásnější pláže ostrova Sal

Průzračné vody Atlantiku odrážejí paprsky afrického slunce, které hřeje prakticky celý rok, a přívětivé úsměvy místních obyvatel vás doprovázejí na každém kroku. Takový je kapverdský ostrov Sal, který vás zahřeje na těle i na duši. Jeho snad největším lákadlem jsou ovšem zlatavé pláže s tím nejjemnějším pískem. Pojďme se společně podívat na ty nejkrásnější pláže […]

Číst více

Poznejte krásy jeho vnitrozemí

Bulharsko: Poznejte krásy jeho vnitrozemí

Stejně tak jako turisté znají z Česka často jenom Prahu, podobně to má i Bulharsko s mořem. Krásy této balkánské země ale zdaleka nekončí na jejím černomořském pobřeží. Nejste fanoušky válecí dovolené nebo už jste v Bulharsku byli tolikrát, že pláž začíná být nuda? Udělejte změnu a vydejte se do vnitrozemí, kde na vás čeká […]

Číst více

Experti na cestách: 54. díl

Experti na cestách: 54. díl

Blue Style Experti na cestách se zaměřili na to, co pro vás mohou udělat delegáti cestovních kanceláří. O této práci promluvila guide care supervisor z cestovní kanceláře Blue Style Eva Sekalová. Vítězka MasterChef Česko Besky prozradila, kam nejraději cestuje. Share Tweet Email

Číst více