Matala: Řecká pláž, kterou proslavili stoupenci hnutí hippies

DestinaceŘeckoKrétaTipy na výlety

Pláž Matala na jihu řeckého ostrova Kréta je unikátní díky velké pískovcové skále s četnými katakombami, ručně vytesanými již v neolitu a časem zdokonalenými Římany. Na přelomu 60. a 70. let minulého století v nich přebývali členové hnutí hippies, kteří oblast proslavili. V současnosti na populární pláž navazuje turistické letovisko, v němž lze prožít pohodovou letní dovolenou.

Letní sezóna na Krétě začíná v květnu a končí v říjnu, takže sem můžete zaletět i mimo letní prázdniny, kdy je tu nejvíce rušno. Na dopravní zácpy a hluk tříproudových silnic tady spolehlivě zapomenete kdykoliv. Do Mataly totiž vede jediná cesta, která v ní končí.

skála a pláž, kde dříve pobývali členové hnutí hippies

Pod vodou spatříte úchvatné scenérie

Pokud zvolíte dovolenou v letovisku Matala, za necelé tři hodiny přiletíte do Heraklionu. Vzápětí vás čeká transfer (70 km) do ubytovacího zařízení. Na obrovské rezorty se čtyřmi restauracemi, třemi bazény, nákupní galerií, wellness centrem a konceptem all inclusive tady však nenarazíte.

výhled z jeskyně na skálu a Libyjské moře

Hotely jsou spíše menší, dvouhvězdičkové nebo tříhvězdičkové, beze stravy, se snídaní nebo polopenzí, s jedním venkovním bazénem. V letovisku je ovšem celá řada taveren, kde se lze znamenitě najíst.

restaurace v Matale

Písčitá pláž Matala, v jejímž okolí rostou tamaryšky, měří přibližně 250 metrů a leží v zátoce ve tvaru písmene U. Proti nepříznivým vlivům je z obou stran chráněna vysokými skalami, vybíhajícími do Libyjského moře.

letecký pohled na letovisko Matala

Vstup do vody je zpočátku pozvolný, později strmější, misty kamenitý. Když si pronajmete lehátko a slunečník, sprchy a WC můžete využívat zdarma. Občerstvit se lze v několika barech. Na volných úsecích si samozřejmě můžete roztáhnout vlastní deku nebo osušku. Nechybí ani hřiště na plážový volejbal. Potápěči a nadšenci do šnorchlování s oblibou zkoumají podvodní jeskyně.

rybářské čluny u skály v Matale

Květinové děti vyhnali náboženští fanatici

A jak to bylo s hippies? V roce 1968 se v městečku Matala konala konference příznivců tohoto hnutí vyznávajícího vzpouru proti společnosti, mír, lásku, přátelství a svobodu‎. A současně drogy a nespoutaný sex. Mnohým se v Matale zalíbilo natolik, že v katakombách nějakou dobu pobývali. Bezplatné přírodní přístřeší v těsné blízkosti moře vyhovovalo naturelu květinových dětí.

otvory ve skále v letovisku Matala

Po čase byli přívrženci hippies z katakomb i celé oblasti Matala vyhnáni pravoslavnou církví. Přesunuli se do 32 km vzdálené vesnice Lentas, kde našli dočasné útočiště. Následně zamířili na kykladský ostrov Ios, někteří se vrátili domů. Slavná kanadská folková zpěvačka Joni Mitchell popsala svoje zkušenosti s matalskými hippies v písni Carey z roku 1971.

starý kultovní strom v letovisku Matala

Umělé jeskyně ve skále, jež v 1. a 2. století plnily funkci pohřebiště a kde po mnoha staletích přespávali stoupenci hnutí hippies, si turisté mohou v denních hodinách projít. Vstupné činí zhruba 2 eura. Spatříte vytesané lavice, rámy dveří a „okna“.

katakomba ve skále v Matale

Z vyšších pater se nabízí krásný výhled na zátoku, pláž a letovisko. „Děravá“ skála v Matale se do jisté míry podobá bulharskému skalnímu klášteru Aladzha nedaleko města Varna.

výhled ze skály na pláž Matala

Naháčům patří blízká Red Beach

Jestliže jste – podobně jako hippies – svobodomyslní a zároveň vás nebaví poslouchat dětský křik, můžete přejít na nudapláž Kokkini Ammos neboli Red Beach. Lehce adrenalinová procházka přírodním terénem trvá asi tak 20 minut. Tato pláž je delší než Matala. Severní část je organizovaná – stojí tu bar, za poplatek se uvelebíte na lehátku se slunečníkem. Dalších 250 metrů je bez jakýchkoliv služeb. Nejvíce klidu a uvolněnosti naleznete v jižním cípu…

nudapláž Kokkini Ammos neboli Red Beach

Argostoli

Argostoli: Hlavní město řeckého ostrova Kefalonie zaujme nejen přístavem

Agios Stefanos: Pláž na ostrově Kos skýtá výhled na ostrůvek Kastri

Mohlo by vás zajímat

Cestovní adaptéry – kam si vzít jaký adaptér?

Jiný kraj, jiný mrav – tato krátká věta mnohdy bývá vůbec prvním impulsem, který nás vede k tomu, abychom opustili pohodlí svých domovů a pustili se do poznávání vzdálených zemí a lidí, kteří je obývají. Share Tweet Email

Číst více

Rhodos: 5 nejkrásnějších pláží

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží Rhodosu

Rhodos je pro svou nádhernou krajinu často považován za nejpůsobivější ostrov Řecka. Pyšní se horami, lesy, kopci posázenými vinnou révou i olivovými háji a i přes stále rostoucí turistickou popularitu si zachovává svůj nedotčený divoký ráz. Hlavním lákadlem ostrova jsou však jeho pláže. Objevte nejkrásnější pláže Rhodosu společně s námi! Share Tweet Email

Číst více

dovolená na Mallorce

Dovolená na Mallorce: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Chystáte se s CK Blue Style do Španělska, konkrétně na ostrov Mallorca? Pokud ano, nejspíš se v duchu ptáte sami sebe: Co si mám vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a […]

Číst více