Pythagorion: Nejrušnější letovisko na ostrově Samos okouzlí přístavem

ŘeckoDestinaceSamosTipy na výlety

Podle slavného rodáka, matematika a filozofa Pythagora, který žil v 6. století před naším letopočtem, byl pojmenován Pythagorion. Toto městečko, postavené na ruinách starověké zástavby, se nalézá na jihovýchodě řeckého ostrova Samos. Turisté v něm obdivují zejména malebný přístav. K dalším lákadlům patří typické řecké taverny, kavárny, úzké uličky s obchůdky i hrstka památek. Jedná se o nejrušnější letovisko na Samosu, což ale neznamená, že tu vládne hluk, tlačenice a dopravní zácpy. Nic takového se v těchto končinách neděje.

Ostrov Samos je celkově velmi pohodový a na řadě míst nepotkáte ani živáčka. Pokud si během dovolené budete chtít vyrazit mezi lidi, posedět v podniku, nakoupit suvenýry či obdivovat lodě zdejších rybářů, udělejte si výlet právě do městečka Pythagorion (neboli Pythagoreio). To se do roku 1955 jmenovalo Tigani.

městečko Pythagorion

Možná potkáte i námořníky

Centrum městečka Pythagorion je vesměs starobylé – omývá ho Ikarské moře, z opačné strany jej lemují zelené kopce. Nejživější je přístavní promenáda s tavernami, restauracemi, kavárnami a bary. Přes den se tady dokonale občerstvíte, večer i zabavíte.

Máte chuť na souvlaki, tzatziki, musaku či řecký salát? A co třeba dary moře nebo speciality mezinárodní kuchyně? To vše – a navíc kvalitně připravené – vám tady naservírují. Na své si přijdou i jedinci, co mají chuť na dezert, kávu, zmrzlinu, výtečné samoské víno či míchaný drink. Během konzumace se pokocháte pohledem na přístav a dění v něm. A není vyloučeno, že se ve vašem zorném poli zjeví parta urostlých námořníků v modro-bílých tričkách a s čapkami na hlavách. V menší míře zde totiž kotví i větší lodě…

rybářské lodě

Z některých provozoven se line melodická řecká hudba, někdy reprodukovaná, jinde narazíte na muzikanty. Máte-li rádi taneční muziku, můžete večer „zapadnout“ do diskotékového baru – lze si vybrat hned z několika možností.

Co se nákupů týče – seženete tady kvalitní olivový olej, přírodní kosmetiku, řecké bonbóny i nejrůznější suvenýry včetně tradiční keramiky. Samozřejmě je k mání oblečení a boty, ale o něco větší výběr tohoto sortimentu skýtá hlavní město Samos. To leží zhruba 14 km směrem na sever a rozhodně stojí za návštěvu.

ulice Lykourgo Logotheti

Spoustu zajímavostí najdete také v okolí

Během procházky po městečku Pythagorion lze obdivovat sochy zdejších rodáků a národních hrdinů. Jsou zde i antické vykopávky, dochovaly se například zbytky chrámu bohyně Artemis. Koho fascinuje historie, může zavítat taktéž do archeologického muzea. Kilometr od města se nachází Eupalinův tunel (v 6. století př. n. l. ho – jako součást velkého podzemního akvaduktu – vybudoval stavitel Eupalinos), klášter Panagia Spiliani, zrekonstruované starověké divadlo a v neposlední řadě Heraion (organizací UNESCO chráněné rozvaliny chrámu bohyně Héry).

socha Lykourga Logotheta

Pythagorion zaujme i děti

Přímo v přístavu stojí moderní muzeum umění a o kus dál spatříte válečný památník, který je díky své světlé barvě a atypickému tvaru fotogenický i po setmění. Budete-li v městečku Pythagorion s ratolestmi, pak jistě oceníte sousední dětské hřiště.

válečný památník

Symbolem městečka Pythagorion je socha matematika Pythagora. Nejedná se však o historicky významnou památku, ale spíše o nápadité umělecké dílo evokující věhlasného rodáka. Autorem bronzové skulptury z roku 1988 je umělec Nikos Icarus ze sousedního ostrova Ikaria.

socha matematika Pythagora

Z hradu zbyla pouze obranná věž

Nedaleko přístavní hráze stojí hrad Lykourgos Logothetis, respektive už jen jeho obranná věž. Zbytek se nedochoval, lépe řečeno – zbyly pouze ruiny.

obranná věž hradu Lykourgos Logothetis

Stavba pocházející z první poloviny 19. století je symbolem boje proti Turkům a byla pojmenována podle tehdejšího vůdce. Jako materiál byly použity zbytky architektonických monumentů.

Lykourgos Logothetis

Hned vedle hradní zříceniny (na snímku) se nalézají pozůstatky byzantského chrámu se zbytky sloupů a nízkými obvodovými zdmi naznačujícími půdorys stavby. Několik desítek metrů směrem na západ se rozprostírá písčito-oblázková pláž, obklopená několika hotely, restauracemi i půjčovnou pomůcek pro vodní sporty.

ruiny hradu Lykourgos Logothetis

V těsné blízkosti hradu stojí pravoslavný kostel, postavený v roce 1824, kdy se revolucionářům podařilo porazit Turky. Je zasvěcen epizodě života Ježíše Krista nazvané Proměnění Páně. Nepřehlédnutelným orientačním bodem je zvonice s hodinami.

zvonice ve městě Pythagorion

Přímo pod hradem Lykourgos Logothetis leží hřbitov, který rozhodně nemůžete minout. Od těch českých se liší především tím, že je celý bílý. Aby toho nebylo málo – je odsud parádní výhled na širé moře…

hřbitov v Pythagorionu

Foto – Richard Sacher

Burj Khalifa

Burj Khalifa: 15 zajímavostí, které možná nevíte o nejvyšší budově světa

Tzatziki: Řecká omáčka, která obsahuje bílý jogurt, kopr a okurky

Tzatziki

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách - 11. díl

Experti na cestách: 11. díl

I k něčemu tak příjemnému, jako je opalování se na prosluněné pláži, je nutné přistupovat zodpovědně. Nám jako cestovní kanceláři záleží na tom, aby vaše vytoužená dovolená byla bezstarostná po všech stránkách, a proto doporučujeme dodržovat zásady zdravého opalování. Jaké to jsou a čemu je dobré se naopak vyvarovat? Odpovědi se dozvíte v první části […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 38. díl

Hostem nového dílu Expertů na cestách je dermatoložka Monika Arenbergerová. Dozvíte se, jak se zdravě a bezpečně opalovat a co dělat, když se na sluníčku spálíte. Reportérka Petra Staňová vám spolu s Lenkou Pátek, obchodní ředitelkou CK Blue Style, představí egyptské letovisko Marsa Matrouh a herec Igor Orozovič prozradí, jak letos tráví dovolenou.  Share Tweet […]

Číst více

saltimbocca

Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji! Share Tweet Email

Číst více