Djerba: Tuniský ostrov, kde je krásně od dubna až do listopadu

DestinaceDjerbaTunisko

Písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, 320 slunečných dní v roce, pohodové hotelové komplexy s praktickým režimem all inclusive, výtečná kuchyně, přátelský personál, možnost výhodných nákupů, sportovní vyžití ve vodě i na souši či největší krokodýlí farma ve Středomoří – to jsou hlavní důvody, proč turisté nadšeně míří na největší tuniský ostrov Djerba.

Velkou výhodou je i krátká doba letu – dvě a půl hodiny. Stejně dlouho trvá jízda autobusem z Prahy do Brna. Tedy pouze v případě, že na dálnici D1 neuváznete v koloně…

hlavní bazén v hotelu Fiesta Beach na ostrově Djerba

Jarní a podzimní měsíce přitahují sportovce

Mnozí z těch, kteří už strávili dovolenou v této části Tuniska, se na ostrov Djerba (neboli Džerba) rádi vracejí. S oblibou sem létají sportovci. Sezóna totiž začíná už v dubnu a končí až na přelomu listopadu a prosince. A právě duben, květen, říjen a listopad jsou měsíce, kdy je na Djerbě hezky, ale přitom nepanují úmorná vedra.

Takové počasí je ideální pro běh, tenis, volejbal či golf. Mimochodem – na severovýchodním pobřeží, v blízkosti letoviska Sidi Mahrez, se rozprostírá vyhlášený 27jamkový areál Djerba Golf Club.

Djerba Golf Club

Koho baví kitesurfing, bude tu jako v ráji. Začátečníci a mírně pokročilí jistě uvítají skutečnost, že v jižní části ostrova Djerba – pouhých 8 km od letoviska Aghir – sídlí Les Dauphins, škola kitesurfingu nabízející kompletní servis včetně transferu z hotelu a zapůjčení výstroje. Se zkušenými lektory se domluvíte anglicky, německy, francouzsky a italsky.

Ostrov Djerba v severní Africe je ideální i pro rodiny s dětmi. Součástí hotelů jsou hřiště, bazény a skluzavky pro děti, někdy i aquapark, nechybějí animační programy a minikluby. Pozvolný vstup do Středozemního moře vyhovuje nejen nejmenším dovolenkářům, ale také neplavcům a seniorům. Ti ocení i hotelová wellness centra, masáže, kavárny a dostatek zákoutí, kde lze nerušeně relaxovat.

vnitřní bazén v hotelu Radisson Blue Palace Djerba

Díky Římské cestě můžete poznat i pevninu

Ovšem milovníci horské turistiky směřují jinam, těm se – v kombinaci s koupáním – zavděčí spíše řecký ostrov Kréta nebo turecká oblast Kemer. Ostrov Djerba je téměř plochý, nejvyšší „hora“ je vysoká pouhých 54 metrů. Místo skalnatých vrcholků však máte možnost poznávat jiné zajímavosti. Například Muzeum národních zvyků a tradic nebo keramickou dílnu v městečku Guellala.

K návštěvě svádí taktéž Djerba Explore Park. Nachází se u letoviska Sidi Yati a majáku Tourgueness a má čtyři části. Tou první je nákupní vesnička s obchůdky, kavárnami, restauracemi a masážním salonem. Druhou je Lalla Hadria Museum (muzeum islámského umění), třetí představuje Djerba Heritage (skanzen s ukázkou typických djerbských staveb). Čtvrtou – a zároveň hlavní atrakcí – je krokodýlí farma s přibližně šesti stovkami nedávno narozených i dospělých několikametrových predátorů. Každopádně si nenechte ujít jejich krmení – je to nezapomenutelný zážitek!

největší krokodýlí farma ve Středomoří je součástí areálu Djerba Explore Park

Můžete se vydat i na tuniskou pevninu, kterou s ostrovem Djerba spojuje Římská cesta. Lákadlem je vesnice Matmata, kde se natáčely Hvězdné války. Pastvou pro oči i unikátním fotografickým objektem jsou podzemní berberská troglodytská obydlí. Za návštěvu určitě stojí Tamezret, nejvýše položená vesnička, zapsaná na seznamu památek chráněných organizací UNESCO. Datlová oáza Douz vás uchvátí palmériemi, a když budete chtít, projedete se do pouště s velbloudí karavanou. U slaného jezera Chott el Djerid pravděpodobně spatříte fatu morgánu…

Djerba zaujme také rybí dražbou a synagogou

Ale zpátky na ostrov Djerba! Pokud budete chtít vyrazit na nákupy, posedět v kavárně a omrknout místní památky, zamiřte do hlavního města Houmt Souk. Nalézá se na severním pobřeží a jeho dominantou je pevnost Borj El Kebir z 15. století. Pozoruhodný je i rybářský přístav, několik mešit (na snímku je mešita Turků) a katolický kostel sv. Josefa. Každý den v dopoledních hodinách se na hlavním tržišti Marché Central koná výjimečná podívaná – rybí dražba.

mešita Turků ve městě Houmt Souk

Nádherná synagoga La Ghriba neboli La Merveilleuse stojí ve vesnici Er Riadh. Uvnitř spatříte stěny zdobené glazovanou kameninou a barokním dřevěným táflováním či okna s barevnými sklíčky. Největší raritou jsou jedny z nejstarších svitků židovské tóry psané na gazelí kůži.

Er Riadhu si na své přijdou i obdivovatelé moderního výtvarného umění vytvářeného na veřejných místech. V červnu roku 2014 se v ulicích vesnice sešlo 150 umělců ze 30 států světa. Vytvořili více než 250 streetartových děl, spatříte je na dveřích, obloucích, stěnách i střechách. Spotřebovali při tom nejméně 4500 barev ve spreji. Výsledkem je atraktivní muzeum pod širým nebem, nazvané Djerbahood.

streetartová čtvrť Djerbahood ve městě Er Riadh

Vystačíte-li si s nákupy a posezením v kavárně, uspokojí vás městečko Midoun. Seženete zde přírodní kosmetiku, bytové i módní doplňky, oblečení, bižuterii, keramiku, osušky, koření… Na stáncích a v menších krámech se smlouvá, v supermarketech a některých větších kamenných obchodech jsou zavedeny fixní ceny.

suvenýry

Nebojte se ani místních taxikářů – drtivá většina z nich dodržuje pevné tarify. Vůz si můžete objednat prostřednictvím hotelové recepce nebo lze mávnout na projíždějící auto, finančně to vyjde nastejno. Pro jistotu si jen ověřte, zda má řidič zapnutý taxametr. V noci jsou však sazby dvojnásobné. Vozy mají žlutou barvu a jsou označeny dobře viditelným nápisem „taxi“.

Text a foto – Richard Sacher

 

Rady a tipy:

„Hotelové areály na ostrově Djerba jsou velmi prostorné a dá se v nich relaxovat i sportovat, nechybějí ani možnosti kulturního a společenského vyžití. Můžete se vydat na kterýkoliv z výletů, jež má CK Blue Style v nabídce. Za normálních okolností si lze kdykoliv stopnout taxi a vydat se kamkoliv – ostrov není velký a ceny jízdného jsou nízké. Rád se večer procházím po Midounu, kde i výhodně nakupuji. Z Djerby si do Česka vozím přírodní kosmetiku včetně pasty na holení, harissu i keramiku. Rád sem létám v dubnu, květnu, říjnu a listopadu, kdy se v Evropě nevykoupete a kdy jsou ceny zájezdů značně příznivé – i pro sólo cestovatele.“

cestovatel Richie před restaurantem Da-Mario v hotelu Fiesta Beach na ostrově Djerba

10 nejlepších řeckých pláží

10 nejlepších řeckých pláží: Balos, Navagio i Tsambika

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 35. díl

Objevte s námi chutě světa! O své zážitky se podělí jak obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek, tak vítěz soutěže MasterChef Česko Roman Staša. Jaké bylo jejich nejlepší zahraniční jídlo, čemu se naopak vyhýbají a co si přivezli ze svých cest za recepty? Podle čeho si vybrat restauraci, co ochutnat a jaké speciality si […]

Číst více

Abu Dabbab: Potápěčská lokalita, kde spatříte korály, želvy i dugonga

Egyptská destinace Marsa Alam láká turisty na klidnou a komfortní dovolenou na pobřeží Rudého moře. Hojně sem míří také potápěči a milovníci šnorchlování, poněvadž korálové útesy se častokrát nalézají v těsné blízkosti pláže. Obdivovat lze rovněž pestrobarevné ryby a další mořské živočichy. Fajnšmekři se obvykle domluví s delegátem CK Blue Style a vydají se na […]

Číst více

Mys Formentor

Tip na fotku – Mys Formentor

Poloostrov Formentor je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů na Mallorce. Je úchvatný jak svými výhledy, tak i vysokými útesy padajícími do sytě modrého moře. Share Tweet Email

Číst více