Chystáte se poprvé v životě do Tuniska? Ať už strávíte dovolenou na pevnině nebo na ostrově Djerba, můžete se těšit nejen na pohodové hotelové komplexy a písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, ale také na spoustu kulinářských specialit. Mnohá tuniská jídla jsou výrazně kořeněná. Některá jsou ovlivněna francouzskou, italskou (především sicilskou) a tureckou kuchyní, jiná „přivandrovala“ z dalších afrických zemí a následně byla více či méně upravena. Tuniskou kuchyni v minulosti hodně formovali Berbeři.
Základ tuniské gastronomie tvoří ryby, mořské plody, skopové a jehněčí maso, olivový olej, sladkosti, ovoce a zelenina, zejména rajčata. Často se používá kmín, česnek, koriandr, anýz, bobkový list, zázvor, máta, šafrán, paprika a hřebíček. Doslova národní pýchou je harissa – ostrá pasta z chilli papriček, česneku a olivového oleje. Přidává se do řady pokrmů, je k dostání v každém obchodě s potravinami. Dezerty jsou převážně velmi sladké, plněné mandlemi nebo oříšky. Mnohdy jsou obalované v medu, marcipánu či cukrovém sirupu. Kdo už v Tunisku byl, dobře ví, že v nabídce hotelových restaurací figuruje taktéž dostatek evropských jídel pro ty, co neradi experimentují. Pojďme si nyní ve stručnosti představit nejznámější tuniská jídla.
Saláty
salade tunisienne – tuniský salát obsahuje nadrobno nasekané kousky sezónní zeleniny
salade mechouia – salát z grilovaných rajčat a paprik, kapari, česneku, cibule, oliv, tuňáka a vajec
Polévky
lablabi – polévka s cizrnou, česnekem a kmínem servírovaná ve vydlabaném bochníku chleba, může se ovšem jednat i o hlavní jídlo servírované v misce
chorba neboli čorba – pikantní hustá polévka s jehněčím masem, nudlemi (nebo krupicí) a zeleninou
soupe à la crème de fenouil (fennel cream soup) – fenyklová krémová polévka
Hlavní tuniská jídla
couscous neboli kuskus – krupice z tvrdé pšenice, obvykle podávaná s dušenou zeleninou a masem (na úvodním snímku)
couscous sans viande – vegetariánský kuskus
brik – fritovaný piroh z listového těsta, plněný vejcem, tuňákem, mletým masem, zeleninou, bramborami atd.
tajine neboli tažín – směs zeleniny a vajec, připravená ve speciální hliněné nádobě, často dochucená sýrem či podávaná se špenátem nebo jinou chuťově výraznou zeleninou, někdy obsahuje maso
brochettes – kousky grilovaného jehněčího masa, servírované jako špíz
merguez – pikantní klobásky za skopového masa
maraku – pokrm z dušeného jehněčího masa
zitounia – ragú z telecího nebo jiného masa, vařené v rajčatové omáčce s cibulí, ochucené olivami
doulma – zelené papriky nebo dýně plněné směsí mletého masa, pažitky, cibule a vajec
felfel mahchi – sladké papriky plněné masem, obvykle jehněčím, podávané s omáčkou harissa
kamounia – kuřecí, hovězí nebo jehněčí guláš s kmínem
ojja – kousky ryby, masa nebo mozečku uvařené v omáčce z rajčat a pálivých paprik, ochucené zejména česnekem, mátou a koriandrem a poté smíchané nebo zapečené s vejci
kefta – grilované kuličky ze sekaného jehněčího masa, obvykle kořeněné kmínem a koriandrem
koucha fil kolla – hodně kořeněné jehněčí maso, posypané rozmarýnem, dušené ve vlastní šťávě v uzavřeném hliněném hrnci
kabkabou – dušenina z rajčat a rybího masa
shakshouka neboli šakšuka – vařená zeleninová směs (rajčata, cibule a paprika aj.) se sázeným vejcem
Dezerty
asida – kaštanový puding, ozdobený pistáciemi a drcenými oříšky
ftair – tradiční ořechový koláč
bambalouni – kobliha posypaná cukrem nebo namočená v medu
maqroudh neboli makhroud – koláčky z krupice a mouky, plněné datlemi, ořechy nebo mandlovou pastou
mhalbiya – dort vyrobený z rýže, ořechů a vody z pelargonie
baklava – medový moučník ze střídajících se vrstev těsta a loupaných mandlí
Nápoje
lagmi – palmový džus
thibarine – datlový likér (40°)
boukha – pálenka z fíků
Káva je zpravidla silná a aromatická, čaj spíše hořký a většinou se podává s mátou, někdy i s piniovými oříšky. Z piv nejčastěji seženete značku Stella, Berber a Celtia.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Bellver: Gotický hrad na ostrově Mallorca skýtá víc než jedinečný výhled
Dovolenou na španělském ostrově Mallorca je skvělé spojit s návštěvou hlavního města Palma de Mallorca. Nakoupíte tam suvenýry, posedíte v kavárně či restauraci, pokocháte se pohledem na královský palác Almudaina či katedrálu Panny Marie. A když se vydáte 3 km směrem na západ, narazíte na majestátní hrad Bellver, stojící na 112 metrů vysokém zalesněném kopci. Share […]
Experti na cestách: 56. díl
Blue Style Experti na cestách představili další oblíbenou destinaci, město Bodrum v Turecku, jehož historické části připomínají starověké Řecko. Co tato oblast nabízí, řekla obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Kam rád jezdí na dovolenou, prozradil herec ze seriálu Metoda Markovič: Hojer Václav Neužil. Share Tweet Email
Mallorca – skvělá volba pro vaši aktivní dovolenou!
Španělský ostrov Mallorca nabízí víc než krásné pláže a vodní sporty. Najdete zde také starobylá města a vesničky obklopené dechberoucí přírodou. Share Tweet Email