Mahdia: Proslulé tuniské město, na které navazuje oblíbené letovisko

DestinaceTunisko pevninaTuniskoTipy na výlety

Dovolenou na tuniském ostrově Djerba si během uplynulých dvou desítek let zamilovala spousta Čechů. A co takhle tuniská pevnina? Pokud jste tam dosud nebyli a tím pádem nemáte svoji oblíbenou lokalitu, můžete si vybrat hned z několika přímořských letovisek. Jedním z nich je Mahdia, ležící na severovýchodě této africké země.

Mahdia je především město, které se rozprostírá v místech, kde kdysi stávalo římské město Aphrodisium, později zvané Africa. Severně od centra se nachází oblíbené stejnojmenné letovisko, respektive turistická oblast s komfortními hotely a písčitými plážemi, kde lze strávit pohodovou – jarní, letní či podzimní – dovolenou.

venkovní bazény v hotelu Primasol El Mehdi

Zdejší pláže nadchnou většinu dovolenkářů

Letovisko Mahdia bývá často označováno jako „oblast krásných pláží“. Jsou písčité, prostorné, s pozvolným vstupem do Středozemního moře. Tuto kombinaci ocení zejména rodiny s malými dětmi, senioři, neplavci a osoby s omezenými pohybovými schopnostmi.

letovisko Mahdia

Zdejší hotely jsou obvykle čtyřhvězdičkové nebo pětihvězdičkové a mají vlastní pláž s lehátky a slunečníky, barem, sprchami a toaletami. Krásně je tady nejen během letních prázdnin, ale zpravidla už od května až do října. Turisté se sem jezdí ohřát rovněž během listopadu, kdy hojně navštěvují vnitřní bazény a wellness centra.

letovisko Mahdia

Po pláži se můžete projet na velbloudovi, k dispozici jsou taktéž vodní sporty a atrakce. Jestliže vás tyto záležitosti lákají, zajisté si z pestré nabídky vyberete.

vodní atrakce v letovisku Mahdia

V areálu hotelu většinou nechybí několik restaurací, kavárna, vnitřní i venkovní bary, nákupní galerie, směnárna, fitness, wellness, kadeřnictví, bazény, skluzavky, hřiště, tenisové kurty, minigolf a dětské hřiště.

krytý bazén v hotelu Primasol El Mehdi

A samozřejmě Wi-Fi zdarma, což je pro řadu lidí velmi důležité. Co se týče stravování – platí režim all inclusive, tudíž mají klienti zajištěn v podstatě celodenní dostatek jídla a pití, včetně alkoholických nápojů.

venkovní restaurace v hotelu Iberostar Selection Royal El Mansour v letovisku Mahdia

Lze si zajít i na speciální večeři

Kdo má rád kvalitní čaj nebo kávu a rád si zakouří vodní dýmku, může zajít do hotelového shisha baru.

Shisha bar v hotelu Caribbean World Mahdia

Hotelové komplexy mají zpravidla jednu či více à la carte restaurací. Je nezbytné se do nich – na rozdíl od té hlavní – objednat předem, ideálně prostřednictvím hotelové recepce. Obvykle je večeře v každé à la carte restauraci jednou za pobyt zdarma, záleží však na hotelových pravidlech.

restaurace v hotelu El Mouradi Mahdia

Pokoje jsou vkusně zařízené, najdete v nich vše podstatné, aniž byste „zakopávali“ o přebytečné dekorace a kusy nábytku. Nechybí ani klimatizace a minilednička. Ta je denně doplňovaná nápoji. Hotelový personál pravidelně uklízí a mění ručníky.

pokoj v hotelu Iberostar Selection Royal El Mansour

Jestliže si vyberete pokoj s výhledem na moře, posezení na balkonu nebude mít jedinou chybu.

posezení na balkonu v hotelu Iberostar Selection Royal El Mansour

Navíc pořídíte nádherné fotografie. Nezvěčnit parádní výhled, jako je třeba tento, by byla věčná škoda.

bazény a zahrada hotelu Iberostar Selection Royal El Mansour

Ani děti se nebudou nudit

Velké hotely mají i dětské kluby. Rodiče tam mohou na několik hodin denně svěřit svoje ratolesti, aby si mezitím mohli odpočinout nebo se nerušeně věnovat nejrůznějším volnočasovým aktivitám.

dětský klub v hotelu Caribbean World Mahdia

V noci lze zajít na hotelovou diskotéku a tak trochu si „vyhodit z kopýtka“. Od toho je přece dovolená!

hotelová diskotéka

Rodiny s dětmi nebo s pubescenty nejspíš dají přednost hotelu s aquaparkem, nebo alespoň s několika skluzavkami.

čtyřhvězdičkový hotel Lti Mahdia Beach Aquapark v Tunisku

Ve městě spatříte památky i rybáře

Centrum města Mahdia je od hotelových rezortů vzdáleno cca 2 až 7 km. To znamená, že z těch bližších se tam dá dojít pěšky v rámci procházky. Ze vzdálenějších hotelů lze využít taxi, které je levné a spolehlivé.

tuniské město Mahdia

Do starého města se vstupuje mohutnou branou Skifa Kahla z 10. století. Španělé ji v 16. století pobořili, hned po jejich odchodu v roce 1554 ji obnovili Osmané. Velká mešita pochází z roku 916, přestavěli ji v letech 1961–65.

mešita ve městě Mahdia

Město Mahdia, v němž nechybí ani starý přístav pro rybáře, proslavil nález potopené řecké lodi se spoustou uměleckých předmětů z prvního století před naším letopočtem. V současnosti jsou uloženy v muzeu Bardo v hlavním městě Tunis.

ruiny starověkého opevnění z dob Fátimovců

Koncem 16. století byla obnovena i pevnost Borj el-Kebir, jež střežila mys a přilehlé pobřeží. Mezi ní a mysem Africa s majákem a ruinami starověkého opevnění z dob Fátimovců leží námořní hřbitov s bílými náhrobky.

pevnost Borj el Kebir a námořní hřbitov

Ve městě Mahdia narazíte na obchody a stánky, ve většině se smlouvá, v ostatních jsou fixní ceny. Nakoupíte tady zejména řemeslné výrobky z kůže nebo dřeva, bižuterii, keramiku, olivový olej a přírodní kosmetiku. Během procházky patrně neminete zajímavou památku, jíž je mauzoleum politika a právníka Tahara Sfara.

mauzoleum politika a právníka Tahara Sfara

Dimcay

Piknik na řece Dimcay zpestří vaši dovolenou v turecké Alanyi

Město Zakynthos zaujme přístavní promenádou i dvěma náměstími

Město Zakynthos

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 40. díl

Jen 3 hodiny letu od Prahy se nachází překrásné letovisko Marsa Matrouh. Podívejte se na další reportáž od Petry Staňové a nechte se provést po této zatím neokoukané severoegyptské destinaci. Čekají na vás přepychové hotely i různorodé výlety a díky dlouhým plážím s jemným pískem a tyrkysovým mořem si budete připadat jako v Karibiku! Share […]

Číst více

Alghero

Alghero: Poznejte „Malou Barcelonu“ na kouzelné Sardinii

Sardinie je úchvatným ostrovem, který nabízí pestrou škálu zajímavých míst i aktivit. A městečko Alghero v tomto ohledu určitě není žádnou výjimkou. Pojďte s námi prozkoumat, co všechno lze na tomto malebném místě zažít! Share Tweet Email

Číst více

řecká pláž Matala

Matala: Řecká pláž, kterou proslavili stoupenci hnutí hippies

Pláž Matala na jihu řeckého ostrova Kréta je unikátní díky velké pískovcové skále s četnými katakombami, ručně vytesanými již v neolitu a časem zdokonalenými Římany. Na přelomu 60. a 70. let minulého století v nich přebývali členové hnutí hippies, kteří oblast proslavili. V současnosti na populární pláž navazuje turistické letovisko, v němž lze prožít pohodovou […]

Číst více