Sousse: Tuniské letovisko nadchne moderními hotely i medinou

DestinaceTunisko pevninaTuniskoTipy na výlety

Čtyř a pětihvězdičkové hotely s praktickým režimem all inclusive, prostorná písčitá pláž s pozvolným vstupem do vyhřátého moře, největší medina v zemi a několik významných památek – to jsou hlavní důvody, proč se Sousse (česky Súsa) řadí mezi nejpopulárnější letoviska v pevninské části Tuniska. Navíc zde výhodně nakoupíte – ve městě jsou trhy, krámky a spousta míst s volně vystaveným zbožím.

Letovisko Sousse, proslulé horkými letními dny díky blízkosti Sahary, leží 45 km od letiště Enfidha, 22 km od Monastiru, 55 km od Kairouanu, 97 km od Hammametu, 110 km od Nabeulu a 147 km od hlavního města Tunis.

komfortní hotel Mövenpick Resort & Marine Spa Sousse

Zdejší medinu zaštiťuje UNESCO

Víte, že Sousse situované v Hammametském zálivu je starší než 163 km vzdálené Kartágo, založené v 9. století př. n. l.? Oblast totiž osídlili Féničané už v 11. století před naším letopočtem. Následně založili přístav a město kolem něj (původně nazvané Hadrumetum) se brzy začalo úspěšně rozvíjet. Strategická poloha mu však nepřinášela štěstí – dlouhá staletí se město snažili získat dobyvatelé z různých konců světa.

ulice města Sousse

Během punských válek se dostalo pod římskou nadvládu. V roce 434 ho ovládli Vandalové, a to na rovných sto let. Posléze město postupně okupovali Arabové, Normané, Španělé, Francouzi a Benátčané. Takřka kompletně ho v 7. století zničili Omájovci, nejstarší dochované památky pocházejí převážně ze století devátého. V roce 1881 se Tunisko stalo francouzským protektorátem…

tuniské suvenýry

V současnosti je Sousse – hned po Tunisu a Sfaxu – třetím největším městem Tuniska, sídlí zde i univerzita a také Étoile Sportive du Sahel, jeden z nejúspěšnějších afrických fotbalových klubů, založený v roce 1925. Historické centrum (medina), obehnané hradbami, je od roku 1988 součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

historické centrum

Pevnost poznáte podle Khalefovy věže

Hradby na jihozápadě mediny přecházejí do velkého komplexu věží, tvořícího pevnost (kasbah). Její dominantou je Khalefova věž (Khalef Al Fata). Z ní se lze kochat úžasnými pohledy na město i moře. Součástí pevnosti je archeologické muzeum s unikátními mozaikami a historickými předměty z počátku našeho letopočtu. Muzeí však ve městě najde vícero – vlastivědné, uměleckých řemesel, 3D…

Khalefova věž v pevnosti

V centru Sousse stojí Velká mešita z roku 851. Nemá vysoký minaret, avšak nádvoří zdobí mramorová mozaika. Mešita je ve velmi dobrém stavu, jelikož ji pravidelně rekonstruují.

město Sousse a jeho medina chráněná organizací UNESCO

Vstup do vnitřních prostor je povolený pouze muslimům. V sousedství Velké mešity je rozsáhlé modlitební místo pod širým nebem.

Velká mešita v Sousse

Kombinací kláštera a pevnosti je Ribat z roku 821. Svou vojenskou funkci postupně ztrácel po vybudování více než dva kilometry dlouhých městských hradeb v roce 859. Z pevnosti Ribat (na snímku) – patřící k nejstarším v severní Africe – je nádherný výhled. Na předměstí Sousse, zhruba 2 km západně od centra, se rozprostírá pět kilometrů dlouhý komplex raně křesťanských katakomb s 15 000 hroby. Malá část je otevřená pro veřejnost.

pevnost Ribat a kavárna ve městě Sousse

Sousse se zavděčí rovněž neplavcům

Do letoviska Sousse s oblibou létají i senioři a rodiny s dětmi. Místní pláž pokrývá jemný bílý písek a vstup do Středozemního moře je pozvolný, což ocení zejména neplavci a osoby s pohybovým omezením. Směrem na sever se pláž táhne asi pět kilometrů – až k letovisku Port El Kantaoui. Místy je široká téměř 100 metrů. Směrem na jih je dlouhá přibližně 4 kilometry.

pláž u hotelu Thalassa Sousse Resort & Aquapark

Velké hotelové rezorty při pobřeží mají vlastní část pláže, která je každodenně udržovaná. Klienti mohou v rámci all inclusive využívat lehátka a slunečníky zdarma, k dispozici je i plážový bar.

pláž v letovisku Sousse - Hotel Jaz Tour Khalef

Kdo se nerad často koupe v moři, může relaxovat u prostorných bazénů s barem (některé jsou výhradně pro dospělé, tedy bez dětského křiku) nebo v rozlehlých, uměle zavlažovaných zahradách.

relaxační bazén v hotelu Jaz Tour Khalef

A na závěr pozitivní informace pro ty, kteří v Sousse, respektive v Tunisku dosud nebyli. Délka letu z České republiky činí pouhých 150 minut a sezóna trvá od května až do října…

motorový člun a výletní pirátská loď

 

 


Poloostrov Frourio na severu Kefalonie ukrývá benátský hrad Asos

Fotoreportáž: Marocká vesnice Ait Ben Haddou zazářila na filmovém plátně

Mohlo by vás zajímat

5 tradičních pochoutek z Kosu

Dovolená v Řecku: 5 tradičních pochoutek z ostrova Kos

Ke správné dovolené patří i ochutnávání specialit místní kuchyně. Řecká gastronomie je známá snad všude, staví na jednoduchosti pokrmů a čerstvosti surovin a patří k nejzdravějším na světě. Které dobroty můžete ochutnat na ostrově Kos? Share Tweet Email

Číst více

Cestovka b.s.

Cestovka b.s. | 3. díl

Co si představit pod pojmem digitální marketing a jak vypadá pracovní den den Jany Galvis Rivera, která se touto oblastí zabývá v cestovní kanceláři Blue Style? Share Tweet Email

Číst více

5 nešťastných chyb před začátkem dovolené

Na co si dát pozor před odletem na dovolenou: 5 nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí

Na co si dát pozor před odletem na dovolenou? Doporučujeme býti obezřetní, na cestovatele totiž čekají někdy i pořádné chytáky. Věděli jste například, že při cestě do Egypta nebo Emirátů musí mít váš pas platnost ještě šest měsíců po vašem vstupu do země? Přinášíme přehled pěti nejčastějších situací, na které si dát pozor, aby vás […]

Číst více