Keňa

Divoké srdce africké savany

Keňa | Základní informace

Když se řekne Keňa, většina lidí si vybaví rozlehlé národní parky v savaně a divokou přírodu – lvy, žirafy, zebry, slony a leopardy pohybující se volně ve svém přirozeném prostředí. Tento turisticky oblíbený africký stát je skutečným rájem pro všechny milovníky přírody – kromě již zmiňovaných divokých obyvatel savany zde žije i zhruba tisíc druhů ptáků.

A jestlipak víte, že se na pobřeží Indického oceánu, který Keňskou republiku omývá na jihovýchodě, rozprostírají nádherná letoviska? V nich lze prožít skvělou dovolenou plnou relaxace, koupání, vodních sportů a opalování na dokonalých písčitých plážích. A kdo má chuť, může se vydat na organizovaný výlet do přírodní rezervace, kde lze obdivovat zdejší proslulou faunu a flóru, nebo rovnou do sousední Tanzánie za jejími unikátními přírodními divy.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Ztracené město Gede

Ruiny města Gede (někdy Gedi) se nacházejí nedaleko pobřeží Indického oceánu v provincii Kilifi na východě Keni. Les Arabuko Sokoke, ve kterém je město skryto, mu až do 20. let 20. století poskytoval úkryt před zraky zbytku světa a jediní lidé, kteří věděli o jeho existenci, byli příslušníci 9 kmenů kultury Mijikenda. I v současné době jeden z těchto kmenů (Giriama) drží město Gede jako jeden ze středobodů své víry.

Robinsonův ostrov

Cesta k ostrovu vede nádhernou krajinou podél pobřeží, přes řeku Sabaki a dál na sever země. Po cestě navíc můžete navštívit továrnu na sůl, která se zde získává z mořské vody.

Národní vodní park Malindi

Objevte krásy skryté pod hladinou Indického oceánu, poslouchejte šumění palem tančících ve větru, zatímco se procházíte po bílé pláži. Vydejte se loďkou k písečným ostrovům Majungu, zašnorchlujte si mezi korálovými útesy obývanými stovkami maličkých pestrobarevných rybiček, želvami, hvězdicemi a krotkými mořskými savci.

Městečko Malindi

Toužíte poznat zdejší kulturu, tradice a život místních obyvatel? Vydejte se do městečka Malindi. Projděte se uličkami, které jsou plné obchůdků s dobrotami a krásnými suvenýry. A pokud si po tom všem brouzdání budete chtít odpočinout, Malindi nabízí i spoustu kavárniček a restaurací. Městečko má i svou moderní část, která určitě také stojí za návštěvu.

Kilimandžáro (Uhuru)

Hora Kilimandžáro (nebo svým původním názvem Uhuru, což ve svahilštině znamená „Svoboda“) se nenachází v Keni, ale těsně za jejími hranicemi v sousední Tanzánii. Z jejích travnatých pastvin se její sněhem pokrytý vrchol tyčí ohromujících 5895 metrů nad mořem. Tato neaktivní sopka je tak tou nejvyšší horou celé Afriky a zároveň nejvyšší samostatně stojící horou celého světa. Díky těmto prvenstvím není divu, že láká každoročně desetitisíce dobrodruhů, kteří se odváží vyzvat tuto horu na souboj a pokusí se ji zdolat. Výstup většinou trvá 5-9 dní – s námi ho zvládnete za 6!

Kaldera Ngorongoro

I další výlet za přírodní nádherou vás zavede až za hranice Keni, do překrásné sousední Tanzanie k vulkanickému kráteru Ngorongoro. Toto nádherně exotické jméno znamená v jazyce Masajů „Černá díra“. Jedná o největší celistvou kalderu (geologický útvar, který vzniká poté, co se centrální část sopky propadne do svého již vyprázdněného magmatického ohniště) na světě. Nachází se ve stejnojmenné chráněné oblasti, jejíž 8 288 km² je již od roku 1979 zapsáno do seznamu Světového dědictví UNESCO. Předpokládá se, že jen v samotném kráteru žije na 30 000 zvířat (včetně místní „velké pětky“, tedy slonů, lvů, leopardů, bůvolů a extrémně vzácných nosorožců černých), což z něj činí jednu z nejhustěji divokou zvěří osídlených lokalit na celém světě. Milovníci přírody si tedy mohou být jisti, že při návštěvě této „Noemovy archy“ určitě nebudou mít o zážitky nouzi. Někoho možná překvapí, že zde nepotká žirafy, které se jinak v oblasti hojně vyskytují. Důvod je ten, že svah kráteru je pro jejich dlouhé nohy a krky přílíš strmý a nejsou schopny se na něm pohybovat.

TIPY NA DÁRKY

Jedinečnost je kvalita, kterou ocení každý z nás a se kterou nějakým způsobem pracuje snad každá kultura světa. Keňa je opravdovým rájem pro každého, kdo hledá jedinečné zážitky i předměty, které si může odvézt s sebou domů, a které mu budou jeho keňské dobrodružství i po letech připomínat. Desítky jejích kmenů přispívají každý svou troškou do pestré skládanky, kterou je současná Keňa, a míra kreativity, která se v jejích kulturách ukrývá, je skutečně působivá. Jaké poklady má tedy pro vás Keňa připraveny?

GASTRONOMIE

Velmi oblíbené je pečené maso (skopové, hovězí, kozí a kuřecí). K masu se podávají hranolky, brambory, rýže, nekvašená chlebová placka zvaná chapati, rozmačkané banány matoke či kukuřičná kaše ugali. Specialitou jsou sambusas (smažené těstové trojúhelníčky plněné pikantním masem a zeleninou) nebo mkate mayai (pšeničné pečivo plněné masem a vejci). Nejlepším dezertem je ovoce. Keňané milují pivo (pombe) z pro nás netradičních surovin – banánů, prosa, cukru a bylinek. Tradičním nealkoholickým nápojem je čaj s cukrem a mlékem. Doporučujeme mrkvovou šťávu, mučenkový džus a limonádu Krest. V hotelech si pochutnáte i na evropské kuchyni.