Mauricius

Klenot Indického oceánu

Mauricius | Základní informace

Věčně zelená tropická vegetace, dokonalé písečné pláže omývané vyhřátými vodami Indického oceánu a luxusní atmosféra nefalšovaného exotického ráje – to vše a mnohem víc nabízí svým návštěvníkům Mauricius. Kromě nádherné exotické krajiny a počasí jako stvořeného pro rekreaci láká tento rajský ostrov na svou jedinečnou kuchyni, která v sobě nese prvky kuchyně indické, africké, čínské a evropské. Mauricius je zkrátka dokonalou dovolenkovou destinací se vším všudy, která nejen splní, ale i překoná veškeré vaše představy o perfektní dovolené.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Přírodní park La Vallé Couleurs Nature Park

Jedno z nejpopulárnějších míst celého Mauriciu. Je domovem nesčetných druhů flóry a fauny a zároveň skvělým místem k výletům do přírody. Každý milovník přírody jistě docení vše, co toto místo nabízí – údolí, jezera, řeky, vodopády a především jedinečný přírodní geologický úkaz, v rámci kterého můžete pozorovat na jednom místě zeminu, která hraje 23 různými barvami.

Casela World of Adventures

Na západní straně ostrova se nachází další přírodní park – Casela World of Adventures, v překladu Caselský svět dobrodružství. Přes 350 hektarů a 5 jedinečných tematických zón zaručuje, že nudit se zde zcela jistě nebudete. Už jen jejich názvy – například Hora vzrušení, Království predátorů či Africké safari hovoří za vše. Toto si nesmí žádný milovník divoké přírody nechat ujít!

Chamarel – Země sedmi barev

Další z geologických divů kouzelného Mauriciu. Jak již název napovídá, země zde hraje oproti úkazu v La vallé de couleurs tentokrát „jen“ sedmi barvami, ale sami posuďte, že jí to nijak neubírá na působivosti.

Port Louis

Bývalé koloniální město založené v roce 1638 Holanďany a v současnosti hlavní město ostrova. Žije zde téměř 150 000 lidí, tedy celé tři čtvrtiny populace Mauriciu. Centrum městečka si uchovalo svůj koloniální šarm a mimo pohodového tempa láká své návštěvníky na úchvatnou směsici kultur ze všech koutů světa, pestrou gastronomickou scénu a noční život. Pokud vás tedy láká uvolněná atmosféra, vynikající jídlo a krásné pláže co by kamenem dohodil, dejte Port Louis určitě šanci. Nebudete litovat.

Městečko Curepipe

Toto malé městečko je známé zejména díky obrovskému sopečnému kráteru Trou aux Cerfs, který se stal jednou z největších mauricijských turistických atrakcí.

Národní park Black river gorges (Rokle Černé řeky)

Největší chráněná oblast na Mauriciu nabízí na cca 17 000 akrech více než 50 kilometrů nádherných turistických stezek vedoucích tou nejkrásnější přírodou na ostrově. Ať už vás láká nenáročná procházka lesem nebo chcete vyšplhat na její nejvyšší vrchol Piton (828 m), přijdete si zde na své. Určitě si však nezapomeňte kvalitní turistickou obuv, opalovací krém a repelent!

Grand Bassin (jezero Ganga Talao)

V kráteru vyhaslé sopky, 1800 m nad hladinou moře, se nachází jezero Ganga Talao. Hinduisté ho považují za posvátné a chodí k němu uctívat jednoho ze svých hlavních božstev – Šivu. Podle legendy je jezero podzemními vodami spojené s posvátnou řekou Gangou a voda z něj se tedy používá k rituálním účelům.

Ile aux Cerfs

V češtině by se tento malebný ostrov jmenoval „Ostrov jelenů“, avšak v současné době jich zde již příliš nepotkáte. Těšit se však můžete na nádherné vodopády, laguny s křišťálově čistou vodou a hlavně spoustu zábavy, kterou tento soukromě vlastněný ostrov nabízí.

TIPY NA DÁRKY

Žádná cestovatelská výprava není kompletní bez nákupu suvenýrů a dárků pro ty, kteří se jí nemohli společně s vámi. A kdo by nechtěl mít doma hmotnou vzpomínku na příjemně strávený dovolenkový čas, případně něco, čím by mohl pochlubit návštěvám? Na Mauriciu existuje silná tradice obdarovávání a sdílení, takže výběr upomínkových předmětů je zde opravdu široký!

GASTRONOMIE

Tavicí kotlík, ve kterém se mísí chutě z různých koutů světa – to je Mauricius. Ačkoli se kulinářská historie ostrova začala psát až v 15. století po jeho objevení Portugalci, následující staletí daly vzniknout osobité a vskutku vynijakící kuchyni. Jihoasijští a afričtí otroci, kteří sem byli přivezeni koloniální vládou, přinesli na ostrov kulinářské vlivy svých domovin a pozdější (tentokrát již naštěstí dobrovolná) migrace na Mauricius tuto jeho rozmanitost ještě prohloubila. Noví Mauritánci pak společně během generací dali současné kreolské kuchyni její jedinečnou podobu.