Plavba po Nilu

Na vlnách řeky bohů

Plavba po Nilu | Základní informace

Snad tím nejlepším způsobem, jak zažít Egypt v celé jeho majestátní kráse, je vydat se po jeho hlavní tepně – po legendárním Nilu, řece Bohů. Jeho posvátné vody daly vzniknout mocné civilizaci, jejíž pozůstatky můžete spolu s námi obdivovat až dodnes.

Loď

Pro vaše pohodlí na vás čeká luxusní 5* výletní loď s profesionální posádkou, která bude dělat vše, co je v jejích silách, aby vám během vaší plavby opravdu nic nescházelo. Pokud dosud nemáte zkušenosti s tímto typem ubytování, můžeme vám slíbit, že budete velmi příjemně překvapeni. Loď bývá zpravidla čtyř patrová, a jakmile do ní vejdete, nepoznáte, že se nenacházíte v klasickém luxusním hotelu. V rámci jejích prostor se můžete těšit na prostornou restauraci, vnitřní bar, venkovní bar na horní palubě, kde se můžete v egyptském typicky parném počasí osvěžit nejen sklenkou vychlazeného nápoje, ale i ponořením se do bazénu, který je vám samozřejmě zdarma k dispozici.

Posádka

Velmi vstřícná a usměvavá, ale zároveň plně profesionální posádka na lodi se bude starat o váš komfort i zábavu. Pokud některému z jejích členů věnujete třeba i jen drobný bakšiš, můžete se těšit na různá milá překvapení, kterými se vám personál bude plavbu snažit ještě více zpříjemnit.

Průvodce

Prakticky od chvíle, kdy se vaše nohy poprvé dotknou egyptské půdy, vám bude k dispozici náš zkušený průvodce. Ten jakožto rodilý Egypťan nejenže zná dokonale historii i současnost své země, ale navíc je schopen se s vámi o všechny své znalosti srozumitelně podělit, a to i v případě, že nevládnete arabštinou ani angličtinou. Všichni naši průvodci totiž ovládají na vysoké úrovni český jazyk a vy se jich tak můžete kdykoli a na cokoli zeptat.

PLAVBA - HLAVNÍ PROGRAM

Hlavním cílem zájezdu, jak už slovo „poznávací“ v jeho označení napovídá, je poznat historii Egypta v celé jeho majestátní kráse. Během zájezdu budete mít možnost navštívit chrámový komplex v Karnaku a Luxoru, Údolí králů, zádušní chrám bohyně Hatšepsut, chrám boha Hora v Edfu, chrám Kom Ombo zasvěcený bohu Horovi a Sobekovi, či chrám bohyně Isis na malebném ostrově Philae. V rámci základního programu navštívíte i tradiční trh zvaný arabsky souk, výrobnu papyru, alabastrovou dílnu a budete-li chtít, i tradiční parfumerii.

Odpočinek před plavbou

Než se vydáte na své dobrodružství na vlnách Řeky bohů, čeká vás 2 noci a 1 den odpočinku v minimálně 4* hotelu s All inclusive nabídkou jídla a pití. Třetí den na vás v brzkých ranních hodinách bude před hotelem čekat pohodlný klimatizovaný autobus, který vás zaveze do Luxoru, kde se na vás již bude čekat zakotvená loď připravená k plavbě.

Chrámový komplex Karnak

Opravdový skvost a výkladní skříň celé staroegyptské kultury – to je Karnak.

Sfingová alej

Téměř 3 kilometry dlouhá alej brázděná sochami sfing, která v minulosti spojovala oba chrámové komplexy.

Luxor

Nedaleko od Karnaku se nachází Luxorský chrám – mladší a zachovalejší bratr chármu v Karnaku.

Údolí králů

V rámci návštěvy západního břehu Nilu navštívíte legendární Údolí králů – místo posledního odpočinku více než šesti desítek faraonů – panovníků starého Egypta.

Alabastrová dílna

Po důkladném prozkoumání Údolí králů vás bude čekat návštěva alabastrové dílny

Zádušní chrám královny Hatšepsut

Tento chrám je zasvěcen bohyni Háthor a jeho originální vzhled je dílem architekta Senenmuta, o němž je často uváděno, že byl i Hatšepsutiným milencem.

Edfu

Další den ráno po snídani na vás na břehu hned vedle kotviště vaší lodi bude čekat kočár tažený koňmi, který vás odveze až ke Chrámu boha Hora.

Memnónovy kolosy

Dvě 18 m vysoké sochy, vysekané z bloků červeného křemence, dopravených do západních Théb až z dolnoegyptských lomů v okolí Káhiry vzdálených více než 700 km.

Kom Ombo

47 kilometrů od Asuánu se vysoko nad vodami Nilu tyčí majestátní sloupy chrámu Kom Ombo. Je zasvěcen hned dvěma bohům – bohu Horovi a bohu Sobekovi, zobrazovaném s krokodýlí hlavou, který byl zároveň uctíván jako bůh Nilu, úrody a plodnosti a obáván jakožto sotva usmiřitelný bůh zla.

Chrám bohyně Isis na ostrově „Philae“

Tento chrám na první pohled zaujme své návštěvníky svou polohou na malebném ostrůvku uprostřed Nilu, což z něj činí jeden z nejkouzelnějších chrámů vůbec.

FAKULTATIVNÍ VÝLETY

Pro opravdové zvědavce, kteří se zároveň nebojí brzkého vstávání a trochy toho cestování autobusem navíc, je zde široká nabídka fakultativních výletů. Tyto výlety nejsou v ceně původního zájezdu a o jejich cenách vás bude informovat váš průvodce.

Káhira

Hned druhý den po příletu do Egypta máte možnost se účastnit se fakultativního výletu do Káhiry. V jeho rámci navštívíte nejen Káhiru jako takovou, ale i legendární Gízu a její pyramidy a samozřejmě nesmí chybět ani Velká Sfinga, neodmyslitelný symbol celé staroegyptské kultury.

Let balonem nad Luxorem

Pokud si přejete vidět Luxor a nedaleké údolí králů z opravdu netradiční perspektivy, je pro vás tento fakultativní výlet jako stvořený. Let trvá okolo 1 hodiny a zkušený kapitán ho vždycky rád o pár minut prodlouží, když vidí, že jsou jeho pasažéři spokojeni.

Projížďka v kočáře ulicemi Asuánu + noční návštěva Luxorského chrámu

Odpolední výlet, v rámci kterého budete mít možnost stát se účastníkem egyptského silničního provozu. To nemusí znít na první pohled nijak zvlášť zajímavě, ale věřte nám – opak je pravdou, toto je opravdový adrenalinový zážitek. Projížďka končí u Luxorského chrámu, program pak pokračuje jeho večerní návštěvou. Tuto projížďku vám opravdu vřele doporučujeme!

Núbijská vesnice

Odpočinkový výlet, v rámci kterého se vypravíte na motorové lodi do núbijských vesnic Koti a Siou, které se nachází na malebném ostrově Elefantina, zhruba půl hodiny plavby od vašeho kotviště v Asuánu. Nil je v této oblasti obzvlášť malebný a už samotná plavba je opravdu příjemným zážitkem.

Abu Simbel

Chrámy v Abu Simbel jsou často nazývány osmým divem světa a my musíme říci, že toto označení získaly naprosto oprávněně. Jedná se o velký chrám zasvěcený bohu Amer Ra a zbožštělému faraonovi Ramesse II. Součástí Abu Simbel je ještě další, menší chrám, zasvěcený bohyni Hathor a Ramsesově nejoblíbenější ženě, Nefertari.

VOLNÝ ČAS

Ač je toho opravdu hodně co vidět a vaše dny budou doslova nabité zážitky, určitě se najde čas i na nějaký ten odpočinek. V rámci volného času můžete buď jen tak lenošit na vrchní palubě a užívat si žáru egyptského slunce a All inclusive nápojů, které jsou celodenně k dispozici, nebo si třeba zajít rozmazlit se na masáž. K dispozici jsou také různé formy organizované zábavy – kurz vaření, koncerty tradiční egyptské muziky, taneční vystoupení, večer v tradičních egyptských oděvech zvaných gallebaya a mnoho dalších. A bude-li mít některý z cestujících narozeniny? Nechte se překvapit!