Sharm El Sheikh

Za krásami podmořského světa

Sharm El Sheikh | Základní informace

Egypt je velmi lákavou destinací a jednou z nejoblíbenějších lokalit zde je Sharm El Sheikh. Původně se jednalo o malé rybářské městečko na nejjižnějším cípu Sinajského poloostrova. Dnes je to jedno z nejnavštěvovanějších egyptských letovisek s moderními hotely, výbornými restauracemi, skvělým zázemím pro sporty a ideálními podmínkami pro potápění.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Ráj pro potápěče

Rudé moře v okolí města Sharm El Sheikh je jako stvořené pro milovníky potápění. Najdete zde proslulé a vyhledávané lokality, mezi které patří například národní park Ras Mohammed, okolí ostrova Tiran nebo zátoka Naama Bay.

Nechte se uhranout přírodou

Úchvatná příroda v okolí Sharm El Sheikh není tvořena pouze podmořským světem, ale i tím suchozemským. Navštívit můžete různorodá místa zahrnující hory, poušť i mangrovníkové porosty.

Výpravy za památkami a historií

Koupání a výlety do přírody mají jistě něco do sebe, ale Sharm El Sheikh nabízí mnohem víc. Poznejte krásu starobylé části tohoto města nebo se vypravte ke klášteru svaté Kateřiny a objevte historickou atmosféru těchto míst.

O staré části egyptského města Sharm El Sheikh si můžete přečíst také na našem blogu.

Nudit se nebudou ani děti

V letovisku Sharm El Sheikh se nebudou nudit ani ti nejmenší. Rodiny s dětmi zde najdou hotely se skvělým zázemím a vhodným programem. Navštívit můžete taky některý z mnoha zábavních a vodních parků.

TIPY NA DÁRKY

Většina arabských zemí je doslova rájem pro ty, kteří rádi nakupují. Přestože jste do Egypta přijeli hlavně kvůli zážitkům a odpočinku, jistě si budete chtít s sebou odvézt domů něco na památku nebo potěšit nějakým dárkem své blízké – možností, co to může být, je spousta. Na své si zde přijdou jak příznivci historických artefaktů, tak milovníci gastronomie i mnozí další. Na nákupy se můžete vypravit do některého z nákupních center nebo do Staré tržnice.

Suvenýry jsou tu celkem levné a stejně tak konzumní věci, jen je třeba si vybírat, co a jak nakupujete a zda to skutečně ze země můžete vyvézt. Například vývoz mušlí, korálů či jiného přírodního bohatství Egypta je přísně zakázán (i tak ale turisté často odjíždějí s nějakou tou mušličkou třeba v ponožce).

GASTRONOMIE

Pokud jste milovníci jídla a rádi zkoušíte nové chutě, je pro vás egyptská kuchyně jako dělaná. Najdete zde řadu různorodých pokrmů, které jsou velmi voňavé a chutné. Stejně jako v mnoha jiných zemích se specifickou kulturou i Egypt má své zaběhnuté tradice. Tamní gastronomie je ovlivněna kuchyní arabskou, řeckou, libanonskou, syrskou, tureckou i palestinskou. Především vlivem islámského náboženství nejedí Egypťané vepřové maso a nepijí alkohol. Rozmanitost egyptského jídla tím však není poznamenána. Jídlo je dochucováno exotickým kořením, čerstvými bylinkami a nikdy nechybí ani čerstvé ovoce a zelenina.

A co si takhle přenést něco málo z Egypta až do pohodlí vlastní kuchyně? Připravili jsme pro vás recept na tradiční pokrm zvaný molokhia, který si můžete společně s námi připravit. Dobrou chuť!