Sardinie

Smaragd Středomoří

Sardinie | Základní informace

Sardinie, či po místním způsobu Sardegna. Tento ostrovní region, v současné době patřící Itálii, leží jen něco málo přes 200 km od jejích břehů. Jeho více než 2000 km dlouhé pobřeží nabízí skutečně působivou přírodní rozmanitost –⁠ od světově proslulých pláží přes romantické zátoky až po dechberoucí výhledy z rozeklaných skalních útesů a jeskyně. Právě divoká sardinská krajina a v ní ukryté pozůstatky tajemné nuragské civilizace jsou zárukou toho, že si na tomto kouzelném ostrově kromě odpočinku můžete užít i aktivní dovolenou plnou zážitků a poznání.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Co vše byste si určitě na Sardinii neměli nechat ujít?

Arbatax

…či posardinsku Arbatassa, je malé městečko v sardinské provincii Ogliastra. Nachází se na malebném výběžku Capo Bellavista na východním pobřeží ostrova a na první pohled zaujme zejména svými ikonickými červenými skalisky, která jsou vidět už z dálky a udávají místu zcela jedinečný estetický ráz.

Archeologické naleziště Su Nuraxi di Barumini

V samotném srdci Sardinie se v provincii Medio Campidano nachází jedno z nejzajímavějších archeologických nalezišť celé Evropy. Toto jedinečné místo bývalo kdysi centrem již zmíněné nuragské civilizace. Jedná se o pozůstatky vesnice Su Nuraxi, která byla v obodbí mezi 13. a 5. století př. n. l. vystavěna jak jinak než kolem velkého nuragu, tedy kulovité kamenné struktury, podle které se tato tajemná a málo prozkoumaná civilizace i jmenuje.

Alghero

V severovýchodní části ostrova se nachází malebné pobřežní městečko Alghero, které nezapře svou katalánskou minulost. Ve městě se stále hovoří katalánským jazykem a někdy se mu dokonce přezdívá „Malá Barcelona“.

Neptunovy jeskyně

Asi 24 km od Alghera se nacházejí Neptunovy jeskyně, jeden z nejzajímavějších jeskynních komplexů celé Itálie. Stalagmity, stalaktity, stalagnáty a překrásné podzemní jezero se slanou vodou zaručí, že tuhle návštěvu u samotného boha moře Neptuna si budete pamatovat ještě dlouho po svém návratu zpět domů!

Záliv Orosei

Pobřeží zálivu Orosei je lemováno strmými skalami pohoří Supramonte, takže některé jeho části mohou být obtížněji dostupné. Přesto tato malebná oblast Sardinie určitě stojí za návštěvu a docení ji zejména milovníci výletů do přírody. V malebné krajině mezi skalami a mořem na vás čekají romantické zátoky, zlatavé pláže i tajemné jeskyně.

Cagliari

Největším městem a kulturním, politickým a ekonomickým centrem ostrova je Cagliari. Prastará čtvrť Castello, která se nachází na kopci nad zbytkem města, vypráví příběhy z dob před více než tisíci lety. Za návštěvu určitě stojí i čtvrti Marina, kde bydlí zejména námořníci a rybáři, luxusní Stampace a naopak chudší Villanova, v níž se můžete setkat s farmáři a pastevci.

Zátoka Chia

Asi hodinu jízdy od Cagliari se nachází Chia Bay, jedno z nejkouzelnějších míst na celém sardinském pobřeží. Jedinečná krajina plná nádherných pláží a rozeklaných skalisek přímo láká k procházkám. Vskutku unikátní podívanou poskytují narůžovělé písečné duny a sladkovodní jezírka s hejny plameňáků. Nechat si tuhle krásu ujít by byl jednoznačný cestovatelský hřích!

Kaňon Gorropu

Zhruba uprostřed ostrova se v sevření regionů Barbagia a Ogiastra nachází pohoří Supramonte a společné s ním i nejhlubší kaňon celé Itálie, Gorropu. Ten byl během tisíciletí vytvořen řekou Flumeneddu a v současnosti se jedná o jeden z nejdivočejších a lidskou činností nejméně ovlivněných regionů z celé Itálie.

Jeho návštěva je možná pouze pěšky s průvodcem a je třeba počítat s několikahodinovým výšlapem. Lze si však zvolit ze tří stupňů obtížnosti –⁠ snadný, střední a náročný. Ať si vyberete kteroukoli variantu, můžete se těšit na překrásnou krajinu s množstvím divoké charakteristické fauny a flory. Některé z druhů zde zastoupených navíc nenajdete nikde jinde na světě. Tento přírodní zázrak si určitě nesmíte nechat ujít!

TIPY NA DÁRKY

Itálie je krásnou zemí a Sardinie jí určitě v ničem nedělá ostudu. Takže si odtud budete chtít jistě odvézt víc než jen vzpomínky a fotografie. Vyberte si některý z místních výrobků a udělejte radost sobě nebo svým blízkým.

GASTRONOMIE

Kdo by neznal italskou kuchyni! Patří totiž k nejznámějším a nejstarším na světě –⁠ původ řady pokrmů pochází až od Etrusků, Řeků a Římanů. Těšit se můžete na více jak 400 druhů těstovin připravovaných na různé způsoby nebo na zeleninu, pečivo a různé druhy masa či ryb.

Doma si můžete zkusit připravit například výbornou polévku acquacotta.