Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

DestinaceReceptyChutě světaItálie

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce.

Tato hustá a mnohdy i pikantní polévka pochází ze středozápadní Itálie. Původně se jednalo o rolnické jídlo, které bývalo plnohodnotnou večeří a které mělo – a stále má – celou řadu obměn.

Lehce připomíná česnečku

Vařená voda – to je doslovný překlad názvu této polévky. Kuchaři se většinou shodují v tom, že se acquacotta tak trochu podobá naší česnečce nebo oukropu. Poprvé byla uvařena v pobřežní oblasti Maremma, ležící v jihozápadním Toskánsku a v severozápadním Laziu. Za jakých okolností? Dřevorubci a pastýři si do práce vozili chléb. Když ho po několika dnech nestihli sníst a okoral, využili ho k přípravě této polévky.

Zprvu ji tvořila voda, tvrdý chléb, rajčata, cibule a olivový olej. K nim se přidávaly další druhy zeleniny a zbytky jídel, které byly v danou chvíli po ruce. Když ještě rajčata nebyla v Itálii běžně dostupná, přiléval se do polévky acquacotta mošt z nezralých vinných hroznů, zvaný agresto.

Slavná italská polévka

Acquacotta obsahuje i sýr

V současné době polévka acquacotta zahrnuje chléb, zeleninový vývar, sýry (parmezán nebo pecorino), vejce, celer, česnek, bazalka, fazole, kapusta, zelí, citrónová šťáva, pepř, sůl, brambory atd. V některých oblastech používají rovněž houby, divoké byliny, čekanku, štěrbák, rukolu, mátu, listy pampelišky, mangold, řeřichu nebo kozlík lékařský. Hotová polévka se obvykle zdobí ztraceným neboli pošírovaným vejcem.

Když vyrazíte do italské restaurace a v menu najdete pojem acquacotta con funghi, připravte se na to, že polévka bude plná hub. Kromě nich bude pravděpodobně obsahovat chléb, vodu, parmezán, vejce, rajčata, marulku, divokou mátu, česnek, olivový olej, sůl a pepř. V polévce acquacotta con peperoni většinou plave taktéž červená paprika, celer a česnek.

Acquacotta

Recept pro 6 osob

Rádi vaříte pro rodinu a návštěvy a troufnete si polévku acquacotta vyrobit doma? Připravte si 3 lžíce olivového oleje, 3 celerové řapíky, 2 malé mrkve, 1 červenou cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžičky tymiánu (+ 1 určenou k závěrečnému zdobení), 3 menší rajčata, 6 vajec, 50 g sušených hříbků, 850 ml čirého kuřecího vývaru, 2 lžíce nakrájené petrželky, 3 krajíce čerstvého chleba, 3 lžíce octa, pepř a sůl.

Postup:

Nakrájejte mrkev, rajčata a celerové řapíky, najemno nasekejte česnek a cibuli.

Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte je cca 15 minut odstát, aby změkly a nabobtnaly.

Mezitím ve velkém hrnci rozpalte olivový olej a pak na mírném ohni osmahněte mrkev, celer, cibuli, česnek a tymián (10–15 minut).

Vyjměte houby z vody a nakrájejte je. Následně je vložte do velkého hrnce se zeleninou, přilejte vodu, v níž houby bobtnaly, a vařte 5 minut.

Přidejte rajčata a vařte dalších 10 minut, dokud se nezačnou rozpadat. Vzápětí smíchejte s kuřecím vývarem a pozvolna přiveďte k varu. Mezitím nakrájejte chléb a dozlatova ho opečte.

Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu, vzápětí plamen snižte na minimum. Přilejte tři lžíce octa. Poté do vody opatrně vyklepněte vajíčka. Po třech až čtyřech minutách je vyndejte štěrbinovou lžící.

Do polévky acquacotta přidejte petržel, trochu koření a opečené kousky chleba. Rozlijte do 6 talířů, do každého vložte ztracené vejce a decentně posypejte tymiánem.

Přejeme vám dobrou chuť!

Sharm El Sheikh

Fotoreportáž: Stará část egyptského města Sharm El Sheikh

Tip na fotku – Mys Formentor

Mys Formentor

Mohlo by vás zajímat

Káva napříč kulturami

Káva v zahraničí: Zachutná vám Itálie, Řecko, Turecko nebo Arábie?

Káva rozhodně patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě, její konzumace má dlouhou historii a příprava této lahodné pochutiny se v průběhu let vyvíjela a měnila. Dá se udělat na mnoho způsobů a různé kultury ji připravují rozdílně. Pojďte se s námi podívat, na jakou kávu se můžete těšit na své dovolené v zahraničí. Share Tweet […]

Číst více

Týden na rozkvetlé jarní Krétě

Dovolená v Řecku: Týden na rozkvetlé jarní Krétě

Už jste byli na Krétě? Že ne? Potom je ale ten nejvyšší čas se na největší z řeckých ostrovů aspoň na týden vypravit a důkladně ho prozkoumat. Jen málokde v Evropě totiž naleznete tolik rozmanitých forem krásy jako právě zde.  Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 45. díl

Experti na cestách: 45. díl

Hřejivé paprsky slunce, jemný písek a azurově modré moře –⁠ také byste to hned vyměnili za celodenní šero a sněhovou pokrývku? Přesně pro vás je tu další díl Expertů na cestách, ve kterém si budeme povídat o exotické dovolené. Jak naplánovat takovou dovolenou a kde ji prožít nám poradí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue […]

Číst více