Thajsko

Země úsměvů

Thajsko | Základní informace

Thajsko se za posledních několik desetiletí vypracovalo v jednu z nejnavštěvovanějších turistických destinací na celém světě. Důvodů pro takovou popularitu můžeme najít hned několik – dokonalé pláže, exotická a velmi chutná kuchyně, velkolepé chrámy, úchvatná příroda a v neposlední řadě bohatá historie, která se v této tradičně založené zemi připomíná na každém rohu skrze památky a četná archeologická naleziště.

Thajsku se přezdívá „Země úsměvů“ a návštěvníci jsou zde i přes jejich hojné počty stále vítání s otevřenou náručí. Pohostinnost k cizincům je nedílnou součástí místní kultury a snad i proto jsou thajské hotely a služby v nich na opravdu světové úrovni.

95 % Thajců praktikuje buddhismus, konkrétně jeho odnož, která se nazývá „théravádový buddhismus“. Toto náboženství tak udává ráz nejen architektuře thajských měst, kde můžete navštívit velké množství impozantních chrámů zvaných v thajštině „wat“. Ten nejznámější z nich se nachází v prastarém městě Ayutthaya. Zajímavostí je, že na rozdíl od jiných škol buddhismu, neuznává ta thajská kasty a jakékoli formy obětin považuje za spirituálně nečisté.

Thajsko láká též na svou skutečně nádhernou a mnohdy téměř nedotčenou přírodu, kterou si navíc Thajci důsledně chrání. Vydat se můžete za gibony do národního parku Khao Sok, strávit den se slony ve Sloních horách, pozorovat velryby v Koh Tao nebo se seznámit s nejmenším savcem na světě – netopýrkem thajským.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Thajsko je neskutečně pestrou zemí, kde si na své přijdou milovníci plážových radovánek, vyznavači divokého nočního života, ale i dobrodruzi, kteří jsou nejšťastnější, když se před nimi otevírá neznámá krajina a zve je k objevování. Průzračné a vždy vyhřáté vody Andamanského moře, husté, zelené lesy v provincii Thalang, kterými se loudají stáda slonů nebo nekonečná zábava v proslulých thajským městech, která nikdy nejdou spát – to vše vás čeká v této úchvatné asijské zemi, která si zaručeně získá srdce každého, kdo ji navštíví.

Bangkok

Hlavní město Thajska a zároveň nejlidnatější město v zemi bylo až do konce 18. století jen malým přístavem, který sloužil jako obchodní centrum oblasti. Vše se však změnilo s příchodem dynastie Chakri, která udělala z Bangkoku své sídelní město a hlavní město celé říše. Tato dynastie vládne Thajsku dodnes. Thajci znají Bangkok pod názvem Krung Thep, což v překladu znamená Město andělů. Je dlouhodobě nejnavštěvovanější světovou metropolí, dokonce před Londýnem a Paříží.

Město je plné rozličných památek, najdeme zde přibližně 500 chrámů, majestátní paláce, ale třeba i největší trh pod širým nebem na celém světě – Chatuchak.

Khao Sok

Tento národní park je považován za jedno z vůbec nejnádhernějších míst v celém Thajsku. Můžete zde navštívit stejnojmenné jezero obklopené ohromnými skalními formacemi tyčícími se až 900 metrů nad jeho hladinou. Různorodost a pestrost zdejší fauny a flory vám zcela jistě vezme dech!

Oblast Krabi

Mezi nejkrásnější místa světa patří provincie Krabi, která se nachází na thajském jihozápadě. Andamanské pobřeží zde tvoří dlouhé pláže se zářivě bílým pískem a romantické laguny. Úchvatný je i podmořský svět, který připomíná pohled do nekonečného akvária. V oblasti se nachází také impozantní chrámy jako Suwan Khuha se sochou ležícího Buddhy a Wat Tham Seua s barevným buddhistickým chrámem na vrcholu hory.

Město Phuket

Phuket v Andamanském moři je největším thajským ostrovem s rozlohou 543 km2. Díky své poloze patří k nejnavštěvovanějším místům jihovýchodní Asie. Moderní ostrov, obnovený po tsunami v roce 2004, disponuje nádhernými plážemi, zachovalou přírodou i bohatým nočním životem. Kromě toho nabízí takřka neomezené sportovní vyžití a spoustu atraktivních míst.

Nejlepším obdobím pro návštěvu Phuketu je listopad až březen. Tyto měsíce jsou chladnější díky severovýchodnímu monzunu – teploty se pohybují mezi 24 až 32 stupni Celsia. Také vlhkost vzduchu je v těchto měsících nižší. Od července do října panuje dlouhé období dešťů. Nejteplejšími měsíci jsou duben a květen, kdy se teploty vyšplhají až ke 36 stupňům.

TIPY NA DÁRKY

Thajsko není zbožňováno jen pro svou nádhernou přírodu a přívětivé místní – je to taktéž opravdový ráj všech milovníků nakupování. Byla by škoda si krom zážitků z Thajska nepřivézt i nějaký ten hmotný suvenýr – buďto jako vzpomínku nebo jako malý dárek pro vaše blízké.

Zdejší suvenýry jsou často zkrášleny symboly thajské kulturní identity a váš domov či šatník mohou ozvláštnit nejen svou estetickou hodnotou – často mívají i hlubší duchovní význam.

Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
previous arrow
next arrow
 
previous arrow
next arrow

GASTRONOMIE

Snad největší slávu si získalo Thajsko díky své jedinečné kuchyni, která hraje doslova všemi barvami a odstíny chuti. Typické thajské jídlo obsahuje slanou, sladkou, kyselou, ostrou i hořkou chuť zároveň – pokud pokrm nenabízí celou tuto chuťovou paletu, není Thajci považován za uspokojivý. Thajská kuchyně může být pro leckterý evropský jazyk zprvu až příliš kořeněná, ale věřte nám – pokud překonáte původní menší šok a vlna chuti vezme ztečí vaše chuťové buňky, thajskou kuchyni si zcela jistě zamilujete tak, jako se to stalo už miliardám lidí na celém světě.

Moderní thajská kuchyně má své základy už ve 13. století, kdy Thajci zformovali základy toho, čemu se dnes ve světě říká Siamská kuchyně (v Čechách se tento pojem nepoužívá). Hlavními surovinami byly tenkrát stejně jako dnes rýže, ocet, kari, rybí omáčka, černý pepř, limetky, kokosové mléko, chilli papričky, šalotka, cibule, bazalka, máta, thajská bazalka a vietnamský koriandr.

Alkohol v Thajsku

Konzumace alkoholu v Thajsku není zatížena žádnými kulturními stereotypy, ani vysokou daní, jako je tomu v sousedních muslimských státech – Malajsii a Indonésii. Je tedy oblíbenou kratochvílí místních i turistů. S thajskými kořeněnými pokrmy jde skvěle dohromady samozřejmě pivo – a právě to je i první volbou většiny Thajců, když už sáhnou po alkoholickém nápoji. Nejpopulárnějšími pivy jsou Singha (čtěte „sing“), Chang, Leo a Phuket Beer.

V roce 2006 se věk, odkdy se v Thajsku může legálně konzumovat alkohol, zvýšil o 2 roky, tedy na 20 let. U turistů se však na tento zákon příliš nedbá.

Prodej alkoholu je zakázán během regionálních a národních voleb, buddhistických a některých dalších významných svátků, jako třeba králových narozenin. Během těchto dnů si alkohol dovolí prodávat jen relativně málo barů a restaurací.

Zajímavostí je, že v obchodě lze alkohol koupit jen mezi 11:00 a 14:00 a pak od 17:00 do 0:00. V barech a restauracích toto omezení neplatí, ale alkohol nesmíte vynášet mimo tyto časy na ulici.

 

Udržitelný turismus, ze kterého profitují všichni

Thajsko odvádí vynikající práci při propojování potřeb místního obyvatelstva s globální, stále narůstající poptávkou po thajských destinacích. Turismus v Thajsku tak může sloužit jako modelový příklad nejen pro ostatní země v regionu.

Velkou zásluhu na tom má Thajský úřad pro cestovní ruch či zkráceně TAT, který v zemi funguje již více než 60 let. TAT přikládá velký význam podpoře udržitelné turistiky za účelem vytvoření rovnováhy mezi ekonomickými aspekty, sociálními aspekty a vlivem turismu na životní prostředí.

Jeho misí je šíření dobrého jména Thajska jako země, která oplývá přírodními krásami, množstvím archeologických nalezišť a cenných historických artefaktů, uměním, kulturou a v neposlední řadě sportovními aktivitami. Zároveň propaguje i mnoho dalších činností, které podporují cestovní ruch a zároveň pomáhají zlepšovat infrastrukturu země, z jejíhož rozvoje mohou profitovat jak turisté, tak i místní obyvatelstvo.

Thajský úřad pro cestovní ruch