Ayutthaya – drahokam v koruně Země úsměvu

ThajskoDestinaceTipy na výlety

Thajsko, celým názvem Thajské království, je země ležící v jihovýchodní Asii, v tropickém podnebném pásu. Každoročně láká turisty z celého světa na své dokonalé pláže, světoznámou kuchyni, úchvatnou přírodu a v neposlední řadě bohatou historii. Ta se v Thajsku připomíná doslova na každém rohu skrze památky a četná archeologická naleziště a dává vzpomenout dávnou slávu tehdejšího Siamu.

Jednou z nejpůsobivějších kulturních památek celého Thajska je bezesporu prastaré město Ayutthaya. Bylo založeno již v roce 1350, kdy coby nejvýznamnější město regionu nahradilo původní Sukhothai, centrum vůbec prvního sjednoceného a svobodného království na území dnešního Thajska. Údajně se tak stalo kvůli epidemii neštovic, která propukla v provincii Lopburi a před níž se tehdejší panovník Ramathibodi rozhodl uprchnout a vztyčit své královské sídlo jinde. Na ostrově nacházejícím se uprostřed soutoku tří řek – Chao Phraya, Lop Buri a Pa Sak – pak položil základní kámen města, které se mělo stát na dlouhá staletí srdcem nejvýznamnějšího království v celém Siamu.

ostrov - moře - hory
 

Nové město nazval Ayutthaya – podle prastarého indického města Ayodhya, které je významným posvátným místem jak buddhismu, tak i hinduismu. Právě zde se totiž údajně narodil Rama, pro hinduisty sedmá (a zdaleka největší úctě se těšící) pozemská inkarnace boha Višnua. Někteří buddhisté zase věří, že je jednou z předinkarnací samotného Buddhy.

Sláva města se utvářela mezi roky 1350–1767, tedy přesně 417 let prosperity udávané zejména čilým obchodním ruchem a výraznou námořní silou, která se soustředila v přístavu této východoasijské metropole. Na místních trzích své zboží nabízeli obchodníci z celého světa, zejména pak z Evropy. Okolo roku 1600 měla Ayutthaya okolo 300 000 obyvatel, a předpokládá se, že jen o sto let později dosáhla jednoho milionu. Byla tedy ve své době jedním z největších měst celého světa a přezdívalo se jí dokonce “Benátky východu”.

Ve druhé polovině 18. století moc království slábla a nakonec podlehla tlaku sílící Barmy.

7. dubna 1767 je město Barmánci dobyto a z velké části srovnáno se zemí. Veškeré bohatství – jako zlato, které hojně pokrývalo místní buddhistické chrámy, nebo 250 kilogramy zlata pokrytá 16 metrů vysoká socha Buddhy – bylo roztaveno a odvezeno pryč ze země.

Nejvíce památek skýtá centrum staré Ayutthaye, rozprostírající se na zhruba čtyřkilometrovém ostrově. Majestátní rozvaliny palácového chrámu Wat Phra Si Sanphet a dalších chrámů jako Wat Phra Mahathat či Wat Thammikarat jsou opravdu majestátní připomínkou zdejší slavné historie.

Až se jimi budete procházet nebo se na loďce plavit hustou sítí kanálů, kterými bylo město odjakživa protkáno, myslete na to, že to, co vidíte, jsou jen malé střípky bývalé monumentální slávy tohoto města. Zavřete oči a přeneste se o stovky let do minulosti, sledujte ten čilý ruch statisícového velkoměsta a zaposlouchejte se – Ayutthaya má stovky fascinujících příběhů, které vám chce všechny vyprávět!

Velkou zásluhu na tom, že dnes Ayutthayu mohou obdivovat lidé z celého světa, má Thajský úřad pro cestovní ruch či zkráceně TAT, který v zemi funguje již více než 60 let. TAT přikládá velký význam podpoře udržitelné turistiky za účelem vytvoření rovnováhy mezi ekonomickými aspekty, sociálními aspekty a vlivem turismu na životní prostředí.

Jeho misí je šíření dobrého jména Thajska jako země, která oplývá přírodními krásami, množstvím archeologických nalezišť a cenných historických artefaktů, uměním, kulturou a v neposlední řadě pestrými možnostmi sportovních aktivit. Zároveň propaguje i mnoho dalších činností, které podporují cestovní ruch a zároveň pomáhají zlepšovat infrastrukturu země, z jejíhož rozvoje mohou profitovat jak turisté, tak i místní obyvatelstvo.

Thajský úřad pro cestovní ruch

dovolená na Madeiře aneb vesnice Porto Moniz

Dovolená na Madeiře: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Fotoreportáž: Zátoka Buracona a jeskyně Blue Eye na ostrově Sal

zátoka Buracona na kapverdském ostrově Sal

Mohlo by vás zajímat

Jais Sledder

Jais Sledder: V SAE vznikla nejdelší bobová dráha Blízkého východu

Spojené arabské emiráty lákají turisty na nejrůznější unikáty. Každým rokem jich vznikne hned několik. Máte rádi adrenalin? V emirátu Ras Al Khaimah, konkrétně na nejvyšší hoře Jebel Jais (Džabal Bil Ajs), byla v únoru 2022 otevřena nejdelší bobová dráha Blízkého východu. Jmenuje se Jais Sledder, je dlouhá 1885 metrů a lidé na ní sviští rychlostí […]

Číst více

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží na Krétě

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží na Krétě

Kréta. Bájný ostrov, který si oblíbil nejeden z antických bohů, si zcela jistě zamilujete i vy. Romantické zálivy, malebná horská údolí, rybářské vesničky s bílými domky a kostelíky… Dovedete si představit lepší kulisy pro vaši dokonalou dovolenou? A to jsme ještě ani nezmínili nádherné krétské pláže! Share Tweet Email

Číst více

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Jako matka tří synů mám s cestováním s dětmi mnoho zkušeností. Co bych doporučila maminkám a tatínkům, kteří v budoucnu poletí poprvé v životě na dovolenou s dítětem? Především to, aby se takové cesty nebáli! Mohu potvrdit, že když je rodič v pohodě, nestresuje se, nepanikaří a logicky uvažuje, je v klidu i dítě. Důležité […]

Číst více