Dubaj

Místo, kde se sny stávají skutečností

Dubaj | Základní informace

Nejznámější ze sedmi emirátů, které dohromady tvoří Spojené arabské emiráty. Dubaj se postupem času stala celosvětovým synonymem úspěchu, bohatství a luxusu. Jedná se o druhý největší emirát SAE a nalézt ho můžete v jihovýchodní části Perského zálivu, kde se jeho pobřeží táhne v délce 72 km. Do objevení ropy v roce 1966 býval hlavní obživou původního obyvatelstva hlavně rybolov a lov perel. Dnes je Dubaj kosmopolitní křižovatkou kultur, kde se nachází některé z nejpůsobivějších staveb současného světa.

Dubaj neláká své návštěvníky jen na „svět zítřka“, který můžete zažít v ulicích jeho moderní stejnojmenné metropole. Nalézt zde můžete i dlouhé písečné pláže, kde slunce svítí 300 dní v roce a kde se kromě opalovaní můžete věnovat i nespočtu vodních sportů. Můžete také vyrazit do pouště, navštívit pravý arabský trh, případně si jít v jakoukoli roční dobu zalyžovat do Ski Dubai.

Co takhle se s námi vydat na procházku městem?

Na našem blogu jsme pro vás pak připravili článek se základními radami a tipy, které se vám při návštěvě Dubaje, ale i ostatních emirátů SAE budou zcela jistě hodit.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

BURJ KHALIFA

„Chalífova věž“ je nejvyšší budova světa. Mrakodrap, který nemá na světě konkurenci, se šplhá do výšky 829,8 m. Seznámit se s ní blíže můžete v našem krátkém videu nebo v článku na našem blogu

AQUAPARK ATLANTIS AQUAVENTURE DUBAI

Aquaventure je vodní zábavní park, který leží na palmovém ostrově poblíž hotelu Atlantis. Naleznete zde různé druhy tobogánů pro odvážné i konzervatvnější návštěvníky, skluzavky nebo třeba divoké peřeje.

BURJ AL ARAB

Burdž Al Arab, nazývaný také Plachetnice, je mrakodrap a luxusní pětihvězdičkový hotel v dubajské čtvrti Jumeirah.

SEAWINGS

Pohled na Dubaj ze vzduchu je jistě něco, co by měl zažít každý cestovatel, který sem zavítá.

POUŠTNÍ DOBRODRUŽSTVÍ

Když se řeknou Spojené arabské emiráty, vybaví se asi většině lidí poušť a spousta písku. Není tedy divu, že sjíždění obrovských písečných dun v džípech, čtyřkolkách a na sandboardu, projížďka na velbloudech, vodní dýmka či vystoupení břišních tanečnic jsou jedním z hlavních zážitků během pobytu v této zemi. Pro zamilované se v poušti za městem nachází také méně známá atrakce Love Lake Dubai.

DUBAJSKÁ FONTÁNA

Největší systém zpívajících fontán na světě, nacházející se v exkluzivní lokalitě mezi Burj Khalifa a Dubai Mall.

DUBAI MALL (Dubajské obchodní centrum)

Prostou rozlohou druhé největší nákupní centrum na světě (po Iran Mall v Teheránu). V jeho areálu můžete najít nespočet atrakcí a podniků, například VR Park Dubai věnovaný virutální realitě nebo Dubai Aquarium a Underwater Zoo.

DUBAJSKÉ UMĚLÉ OSTROVY

Díky bohatství, otevřenosti a velké představivosti šejků jsou hlavně v Dubaji uskutečňovány návrhy, které nemají ve světě obdoby. Obrovský povyk vzbudily například dva projekty vybudování umělých ostrovů.

DUBAI FRAME (Dubajský rám)

Poměrně nedávný přídavek do seznamu dubajských architektonických zázraků – Dubai frame, či česky Rám Dubaje. Tato zlatem zářící monumentální stavba stojí v parku Zabeel, který se nachází přesně na předělu staré a nové Dubaje. V rámci stálé expozice zde můžete prozkoumat historii, současnost a plánovanou budoucnost Dubaje.

Prozkoumat Dubai Frame se můžete vydat společně s námi v následujícím videu.

Výše uvedené atrakce jsou jen několika střípky z mozaiky, které dohromady tvoří impozantní zážitek jménem Dubaj. Pokud si přejete pokračovat spolu s námi v průzkumu, další tipy naleznete v článku na našem blogu.

TIPY NA DÁRKY

Oblíbenými suvenýry jsou různé tradiční předměty většinou vycházející z arabské nebo beduínské kultury. Na tradičním trhu arabsky zvaném souk je koupíte, samozřejmě při úspěšném smlouvání, mnohem levněji než v luxusních obchodech v nákupních centrech. Známými dubajskými tržišti jsou Bur Dubai souk market nebo již zmiňovaný Dubai Gold souk.

GASTRONOMIE

Patříte-li mezi gurmány, kteří na svojí dovolené rádi poznávají cizokrajné a exotické chutě, ve Spojených arabských emirátech si určitě přijdete na své. Místní gastronomie je velmi zajímavá a pestrá a díky tomu, že v SAE žijí lidé mnoha různých národností, můžete se zde setkat se spoustou zajímavých a chutných jídel a nápojů. Kromě obecně arabských jídel jsou zde rozšířená i marocká, íránská, thajská, čínská, libanonská a mnoho dalších. Tradičně se používá hodně mléka, obilí a masa. Dále se hojně používají ryby a aromatická orientální koření. Z nápojů je nejpopulárnější mátový čaj. Jídla podávaná v severní Africe, na blízkém východě i v Perském zálivu mají podobný základ a můžeme je souhrnně označit jako arabskou kuchyni. Přesto samozřejmě existují místní speciality a odlišnosti. Kuchyně tohoto regionu se vyznačuje především množstvím zeleniny, maso se velmi často upravuje rožněním. Na stole nesmějí nikdy chybět arabské chlebové placky (pita).

Níže naleznete některé příklady arabských pokrmů typických pro oblast Spojených arabských emirátů. Pokud si chcete o místní gastronomii přečíst více, můžete tak učinit v článku na našem blogu.

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Islám zakazuje pít alkohol. Cizinci jej mohou dostat v dubajských hotelových restauracích a barech – a to až od 21 let. Ačkoli v poslední době došlo k jistému uvolnění původně velmi striktních pravidel pro jeho konzumaci, je stále dobré mít na paměti, že se jste hosty v poměrně konzervativní zemi, jejíž zvyky na veřejnosti vyžadují určitou úroveň umírněnosti a uctivého chování.

VODA

Stejně jako v jiných exotických zemích, ani ve Spojených arabských emirátech se nedoporučuje pít vodu z kohoutků – pokud se chcete vyhnout střevním potížím, vždy raději dejte přednost balené vodě.