Jídlo a pití v SAE: Luqaimat, foul, velbloudí maso, karak i silná káva

DestinaceChutě světaSpojené arabské emiráty

Vaše dovolená ve Spojených arabských emirátech (SAE) se blíží a vy mimo jiné přemýšlíte nad tím, jaké speciality tam ochutnáte? V tom případě vám usnadníme situaci a krátce vám představíme tamější gastronomii. Vzhledem k tomu, že v této zemi žije a pracuje spousta přistěhovalců, zdomácněla tam celá řada pokrmů pocházejících nejen ze sousedních států. Jaké je tedy jídlo a pití v SAE, když si odmyslíme nadnárodní řetězce rychlého občerstvení typu McDonald’s a KFC?

Některé pokrmy a nápoje určitě budete znát z jiných arabských zemí nebo z Řecka, s ostatními se seznámíte až v Dubaji, Ras Al Khaimah, Abu Dhabi, Ajmanu, Fujairah, Sharjah či Umm Al Quwainu.

Mezi sladkostmi figuruje baklava

To, co vidíte na úvodním snímku, nejsou bramborové krokety ani smažené jahody, které jste už nejspíš ochutnali v čínské restauraci. Jedná se o luqaimat, což jsou smažené kuličky z kynutého těsta, namočené v medu nebo sirupu. Je prokázáno, že luqaimat konzumovali už Abbásovci, sunnitská dynastie muslimského impéria, vládnoucí arabskému chalífátu v letech 750 až 1258. Ve Spojených arabských emirátech ho v současnosti seženete na mnoha místech…

Když už je řeč o sladkostech, na bufetových stolech v hotelových restauracích většinou neschází baklava (listové těsto s ořechy a medem). Stejně jako například v Tunisku se v SAE hojně konzumují datle, častokrát plněné pistáciemi. Esh asaryu je tvarohovo-sýrový koláč se šlehačkou. Proslulý je khanfaroosh z mouky, vajec, cukru, droždí, kardamomu, šafránu a sirupu z růžové vody.

baklava SAE

Populární je barbousa, sladký koláč z krupice, zalitý sirupem, dále kunafeh (neboli knafeh), což je arabská verze nám důvěrně známého cheesecaku. V posledních letech se čím dál častěji objevuje verze s přídavkem manga. Z Egypta sem dorazil om ali (umm ali), pudink z listového těsta nebo pečiva, pistácií a směsi mléka, smetany a cukru.

jídlo a pití v SAE

Láká vás moutabbal?

Co takhle dát si hlavní jídlo? Falafel určitě není třeba dlouze představovat. Smažené koule nebo placky z mleté cizrny a bobu obecného se zavděčí hlavně vegetariánům nebo jedincům, kteří si chtějí na chvíli „odpočinout“ od masa.

falafel

A stejně tak pokrm zvaný foul. Maso v něm nenajdete, je to kaše z hnědých fazolí a červené čočky, ochucená citrónem, olivovým olejem a cuminem.

Foul

Původně palestinské jídlo musakhan, které nejen v Dubaji seženete bez problémů, je vyrobeno z chlebové placky, kuřete, cibule, škumpy a ořechů.

Musakhan

Moutabbal je dip z uzeného lilku a sezamové pasty tahini. Podává se s teplým pita chlebem nebo s podlouhlými hranoly z čerstvé zeleniny. Do SAE dorazil z Libanonu.

Moutabbal

Tikka, vycházející z indické kuchyně, nadchne milovníky masa. Většinou se jedná o pečené nebo grilované kousky marinového kuřecího masa na špejli. Pokrm na snímku se skládá ze tří druhů masa – skopového, kuřecího a hovězího. Podáván je s rýží, citrónem a grilovanou zeleninou.

Tikka

Velbloudi končí na talíři

Během dovolené ve Spojených arabských emirátech často narazíte také na pokrmy z velbloudího masa. Ochutnat můžete i velbloudí mléko. To zvyšuje imunitu a pomáhá léčit onemocnění, jako je atopický ekzém, lupénka, astma či alergie. Maqluba neboli maqlooba je pokrm z masa, rýže a smažené zeleniny. Připravuje se v hrnci a servíruje se tak, že se hrnec otočí vzhůru nohama a jeho obsah se vyklopí na velký talíř.

Maglooba

Víte, co je khobz khameer? Tradiční emirátský chléb, obsahující droždí, mouku a sušené mléko. Posypán je sezamovými semínky. Někdy je plněný sladkou směsí ze smetany, datlové pasty a ořechů nebo slanou směsí z falafelu, sýra, labnehu, bazalky a černých oliv.

Shawarma je jehněčí nebo kuřecí maso se salátem v kapse z chlebové placky. Tabouleh je název salátu z petržele a rajčat, dochuceného olivovým olejem a citrónovou šťávou. Někdy se přidává i kuskus nebo bulgur. Kofte je mleté maso s kořením, napíchané na rožni a opékané nad žhavým uhlím.

Shawarma

Biryani (možná znáte pod názvem kabsa) tvoří rýže basmati a smažené marinované maso. Podává se s ořechy a smaženou cibulkou. Markouk obsahuje kousky kuřecího masa, vařeného s cuketou, mrkví a pšenicí. Přidávají se brambory s černým pepřem. Machboos – to je rýže, maso (nebo krevety), zelenina, směs koření, cibule, sušené limetky (loomy), rozinky a ořechy. Quzi neboli ghoozi se připravuje ze skopového masa, nechybí rýže, ořechy, cibule, rostlinný olej a koření. Omáčka obsahuje mouku, máslo, masový vývar, skořici, černý pepř a sůl.

Biryani

Harees je pomalu vařené maso a pšenice s konzistencí kaše. Wara enab jsou vinné listy plněné kořeněnou rýží. Balaleet se často podává k snídani. Skládá se z vaječné omelety a nudlí, ochucených cukrem, kardamomem, růžovou vodou a šafránem. Al jabab je palačinka ochucená růžovou vodou, kardamomem a medem. A tak by se dalo pokračovat donekonečna…

Jídlo ve Spojených arabských emirátech

Místo alkoholu zkuste jallab

A nápoje? Pití alkoholu na ulici, na volně přístupných plážích a dalších veřejných místech je přísně zakázáno a hrozí za něj i vězení. V hotelech – s výjimkou emirátu Sharjah – alkohol zpravidla seženete, ale v ulicích běžně ne, maximálně v licencovaných barech a restauracích.

Velice oblíbená je silná arabská káva, tradičně ochucená kardamomem a silně slazená. Milovníci luxusu si v Dubaji rádi dopřávají kapučíno posypané zlatem, nejlépe 24karátovým. Není až tak drahé, vyjde na necelých 600 Kč.

Káva se zlatým zdobením

Často narazíte na čerstvé ovocné šťávy a džusy, které jsou výtečné a navíc plné vitamínů. Nezapomeňte ochutnat mléčný nápoj z jogurtu a vody – ayran. Místní si dokáží dokonale vychutnat čaj, samozřejmě kvalitní.

Dubajský čaj

Populární je nápoj označovaný jako karak. Je vyroben ze sypaného černého čaje, drceného kardamomu, odpařeného mléka, šafránu a cukru. Působí protizánětlivě a má antioxidační účinky…

Karak v Dubaji

Typickým arabským nápojem je jallab z karobu, datlí, hroznové melasy a růžové vody, posypaný piniovými oříšky či rozinkami.

Jallab

Recept na falafel

Chcete si některý ze zmíněných pokrmů připravit doma? Co třeba falafel? Budete potřebovat 250 g cizrny, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, plátek bílého chleba, špetku kajenského pepře, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mletého kmínu, 2 lžíce jemně nasekané petrželky, sůl a olej na smažení.

Postup:

Cizrnu namočte přes noc.

Před vařením přilijte dostatečné množství vody a vařte nejméně hodinu do měkka.

Rozmačkejte cizrnu a přidejte do ní chleba, najemno nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek, petrželku, sůl a koření. Míchejte několik minut.

Směs nechte půl hodiny odstát a poté z ní navlhčenými dlaněmi udělejte kuličky.

Na pánvi zahřejte větší množství oleje a kuličky smažte zhruba 3 minuty, dokud nezískají zlatavou barvu.

Sceďte a podávejte horké – s plátky citrónu a dresinkem.

Přejeme vám dobrou chuť!

Pokrm zvaný falafel

Abu Dhabi

Abu Dhabi: Pět zajímavých míst, která jsou součástí tohoto emirátu

Sharjah: Arabský emirát, jehož symbolem je otevřený Korán

Sharjah

Mohlo by vás zajímat

Dolmades

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem. Share Tweet Email

Číst více

10 důvodů, proč milujete Dubaj

Není žádným tajemstvím, že zdaleka nejpopulárnějším ze Spojených arabských emirátů je luxusní metropole světového významu – Dubaj. Jedná se o druhý největší ze sedmi arabských emirátů. Nalézá se v jihovýchodní části Perského zálivu, kde se jeho pobřeží táhne v délce 72 km. K navštívení láká například dlouhými písčitými plážemi, přepychovými hotely, dechberoucí architekturou či pouští, […]

Číst více

bob čorba

Bob čorba: Bulharská fazolová polévka, kterou vymysleli rolníci

Hlavním jídlem v bulharských klášterech byla a je fazolová polévka zvaná bob čorba (neboli bob chorba). A nejen tam! Kdysi dávno ji vymysleli chudí rolníci, postupem času se z ní stalo národní jídlo. Pokud se vydáte do Bulharska na dovolenou, je vysoce pravděpodobné, že na ni narazíte v každé druhé restauraci. Jedno je jisté – […]

Číst více