Fujairah

Jedinečný ráj odpočinku

Fujairah | Základní informace

Obloha je prozářena sluncem a dlouhé pláže omývané průzračným mořem se tříští o romantické útesy. Za tím vším se v pozadí tyčí majestátní hory a vaše oči se nemohou rozhodnout, kam se dívat dříve. Ponořte se do přírodních krás emirátu Fujairah a prozkoumejte ho celý – od podmořských hlubin, přes úrodné pásy zeleně, až po vrcholky jeho nejvyšších hor.

Na našem blogu jsme pro vás připravili článek se základními radami a tipy, které se vám při návštěvě Fujairah, ale i ostatních emirátů SAE budou zcela jistě hodit.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Pevnost Fujairah

Říká se jí pevnost, ale díky své velikosti a rozložení by se dala s klidem označit za hrad. Svou architekturou se výrazně liší od všech ostatních staveb podobného typu v celé zemi, což je pravděpodobně částečně dané nepravidelným podložím, na kterém je vystavěna. Pochází z 16. století a je tak považována za nestarší pevnost v celých SAE.

Ostrov Snoopy

Tento skalnatý výběžek získal své jméno díky svému tvaru, ve kterém místní vidí obrys známé komixové postavičky Snoopyho, ležícího v ikonické poloze na zádech na střeše svého příbytku. Nachází se hned u pobřeží emirátu Fujairah a představuje častý cíl pro všechny milovníky podmořského světa. Více si o něm můžete přečíst zde.

Mešita Al Bidyah

Nejstarší mešita v celých Spojených arabských emirátech. O jejím původu se toho mnoho neví, ale z dochovaných pramenů se dá usuzovat, že jako svatostánek místním obyvatelům sloužila již v roce 1446.

Hrad Al-Hail

Stejně jako většina velkých opevněných staveb v emirátu Fujairah, i hrad Al-Hail býval původně domovem vládnoucí rodiny emirátu. Je to jediná budova v zemích rozkládajících se kolem Arabského zálivu, která je považována za hrad v klasickém slova smyslu. Byl postaven v roce 1830 a nachází se hluboko v pohoří Hajar.

Vesnička Masafi

Tato vesnička se nachází na prastaré obchodní stezce, která odnepaměti propojovala východní území s pobřežím. Místní trh (v návaznosti na tradici stále zvaný Páteční nebo arabsky al Juma, ačkoli v současnosti probíhá každý den) je považován za jeden z vůbec nejstarších na světě.

Pevnost Bithnah

Nedaleko vesničky Masafi se nachází další z klenotů místní architektury – pevnost Bithnah. Stejně jako většina opevněných staveb v regionu, i tato bývala dříve sídlem místního vládce.

Pouštní dobrodružství

Když se řeknou Spojené arabské emiráty, vybaví se asi většině lidí poušť a spousta písku. Není tedy divu, že sjíždění obrovských písečných dun v džípech, čtyřkolkách a na sandboardu, projížďka na velbloudech, vodní dýmka v beduínském stanu či vystoupení břišních tanečnic jsou zážitky, které by si tamější návštěvníci určitě neměli nechat ujít.

TIPY NA DÁRKY

Oblíbenými suvenýry jsou různé tradiční předměty většinou vycházející z arabské nebo beduínské kultury. Na tradičním trhu arabsky zvaném souk je koupíte, samozřejmě při úspěšném smlouvání, mnohem levněji než v luxusních obchodech v nákupních centrech. Známým tržištěm je kromě již zmíněného Masafi ještě Central Souq přímo v hlavním městě Fujairah.

GASTRONOMIE

Patříte-li mezi gurmány, kteří na svojí dovolené rádi poznávají cizokrajné a exotické chutě, ve Spojených arabských emirátech si určitě přijdete na své. Místní gastronomie je velmi zajímavá a pestrá a díky tomu, že v SAE žijí lidé mnoha různých národností, můžete se zde setkat se spoustou zajímavých a chutných jídel a nápojů. Kromě obecně arabských jídel jsou zde rozšířená i marocká, íránská, thajská, čínská, libanonská a mnoho dalších. Tradičně se používá hodně mléka, obilí a masa. Dále se hojně používají ryby a aromatická orientální koření. Z nápojů je nejpopulárnější mátový čaj. Jídla podávaná v severní Africe, na blízkém východě i v Perském zálivu mají podobný základ a můžeme je souhrnně označit jako arabskou kuchyni. Přesto samozřejmě existují místní speciality a odlišnosti. Kuchyně tohoto regionu se vyznačuje především množstvím zeleniny, maso se velmi často upravuje rožněním. Na stole nesmějí nikdy chybět arabské chlebové placky (pita).

Níže naleznete některé příklady arabských pokrmů typických pro oblast Spojených arabských emirátů. Pokud si chcete o místní gastronomii přečíst více, můžete tak učinit v článku na našem blogu.

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Islám zakazuje pít alkohol. Cizinci jej mohou dostat v hotelových restauracích a barech a to až od 21 let. Za toto privilegium musíte ale počítat s vyššími cenami.

VODA

Stejně jako v jiných exotických zemích, ani ve Spojených arabských emirátech se nedoporučuje pít vodu z kohoutků – pokud se chcete vyhnout střevním potížím, vždy raději dejte přednost balené vodě.