Jižní Kypr

Ostrov zrození Afrodity

Jižní Kypr | Základní informace

Kyperská republika je ostrovní stát ve východní částí Středozemního moře. Jde o třetí největší a nejlidnatější ostrov ve Středozemním moři a významnou turistickou destinaci. Jeho hlavním a největším městem je Nikósie, která stejně je jako zbytek ostrova rozdělena na řeckou a tureckou část. Kyperská republika má de iure svrchovanost nad celým ostrovem, avšak de facto je pod její správou jen jižní oblast ostrova, severní část ovládají Turci a tzv. Zelenou linii mezi nimi mají pod správou jednotky OSN.

Jižní část Kypru je stejně jako celý ostrov vyhledávanou turistickou destinací, která láká na překrásnou přírodu, to nejčistší moře a překrásné pláže. Leckoho také potěší zdejší prosperující populace koček.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Jižní Nikósie

Nikósie, zvaná též Lefkósie, je hlavním městem Kyperské republiky. Stejně jako ostrov je rozdělena na tureckou a řeckou část. Jižní část ostrova i Nikósie je obývaná řeckými Kypřany a platí se zde eurem. Kromě obchodů, kaváren, barů a restaurací tu najdete například Kyperskou univerzitu, několik parků, jezdecký areál, archeologické, etnologické, motocyklové či pohádkové muzeum, galerie, kostely i nejrůznější památky.

Ayia Napa

Rozlehlé letovisko Ayia Napa neboli Agia Napa se rozprostírá na jihovýchodě ostrova Kypr. Najdete zde řasu skvěle vybavených hotelů a nechybí ani aquapark. Navíc zdejší písčité pláže patří k nejlepším v celé Evropě!

Protaras

Na východním pobřeží leží živé letovisko Protaras s krásnými plážemi a nabídkou vodních sportů. Kdo má rád minigolf, může navštívit některý z místních areálů. Další variantou volnočasového vyžití je jízda na koni či na kole. V okolí letoviska je i několik značených tras pro pěší turistiku.

Limassol

Mezi další oblíbená plážová letoviska patří Limassol. Najdete zde největší přístav ostrova, krásnou městskou pláž, promenádu s palmami, příjemné restaurace, kavárny a bary. Navíc se Limassol nachází přibližně ve středu ostrova, což z něj dělá skvělý výchozí bod pro výlety po Kypru.

Paphos

Letovisko Paphos, někdy též Pafos, leží na jihozápadě Kypru. Jedná se o město zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO, neboť je plné antických památek. Zároveň však patří i mezi nejlepší plážové destinace na ostrově.

Coral Bay

Asi dvanáct kilometrů na sever od města Paphos leží oblíbené letovisko Coral Bay neboli Korálová zátoka.

Larnaca

Největší kyperské město Larnaca nabízí památky, pěkné dlouhé písčité pláže s pozvolným vstupem do vody i bohatý noční život. Zdejší promenády s palmami vybízejí k příjemným procházkám, které lze zakončit v některé z restaurací či kaváren.

Kourion

K významným archeologickým lokalitám na Kypru patří Kourion, bývalé antické město. Založeno bylo pravděpodobně ve 2. století př. n. l. Mezi hlavní lákadla patří pozůstatky Apollónova chrámu, řeckořímské divadlo, základy domu gladiátorů či antický sportovní stadion.

Národní park Akamas

Milovníci přírody mohou vyrazit na výlet do národního parku Akamas, kde lze najít přibližně 600 druhů rostlin, včetně několika druhů orchidejí, kyperského tulipánu a skalní růže.

Pohoří Troodos

Skvělou volbou jsou také túry do pohoří Troodos pokrytého převážně piniovými lesy. Narazíte tu na mnoho malebných vesniček, ve kterých jakoby se zastavil čas. V zimě se tu dá navíc lyžovat.

Některé z malebných vesniček, jež jsou roztroušeny v celém pohoří, jsou dokonce zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO díky zachovalým zajímavým venkovským kostelíkům z 13. a 15. století.

Cape Greco

Nejvýchodnějším bodem Kyperské republiky je mys Cape Greco nacházející se ve stejnojmenné přírodní rezervaci. Hlavním zdejším lákadlem jsou fotogenické rozeklané útesy, malé mořské jeskyně a dechberoucí výhledy.

Sea Caves

Místo zvané Sea Caves se nachází pár kilometrů od mysu Cape Greco a jak už název napovídá, najdete zde krásné bílé útesy s mořskými jeskyněmi, z nichž některé lze navštívit pěšky po kamenité stezce vedoucí z vrcholu útesu.

WaterWorld Themed Waterpark

Nejen děti nadchne výlet do aquaparku WaterWorld Themed Waterpark, který patří mezi největší v Evropě. Na zdejších atrakcích si užijí zábavu jak děti, tak dospělí.

TIPY NA DÁRKY

Ze své dovolené si určitě budete chtít přivézt nějaký pěkný suvenýr či dárky pro vaše blízké. Vybírat můžete z tradičních ručních výrobků, kyperského jídla a pití i klasických turistických suvenýrů jako jsou trička, magnetky, pohlednice a podobně. K typickým kyperským motivům patří kromě vlajky také bohyně Afrodita a muflon.

GASTRONOMIE

Kyperská kuchyně je kombinací turecké, řecké, obecně středomořské a britské gastronomie. Můžete se těšit na zdravé pokrmy z místních čerstvých surovin a víno skvělé kvality. Většina jídel se skládá z masa a zeleniny. Využívají se samozřejmě i ryby, mořské plody a další suroviny.