Dovolená na Kypru: 5 nejkrásnějších pláží Jižního Kypru

KyprJižní KyprDestinace

Chcete se slunit na nejkrásnějších plážích v Evropě? Ponořit se do jedněch z nejčistších mořských vln? Spatřit překrásné výhledy ze skalnatých útesů? Tak vyrazte na pláže Jižního Kypru!

Ostrov Kypr je rozdělen na dvě části –⁠ jižní řeckou a severní tureckou. Mezi zdejší hlavní lákadla patří nádherné pláže a průzračně čisté moře. Ostrov se navíc pyšní až 300 slunečnými dny v roce! Kde jinde tedy strávit dokonalou dovolenou plnou slunce, opalování a koupání? Pojďte s námi objevit pláže Jižního Kypru!

Pláž Nissi – letovisko Ayia Napa

Rozlehlé letovisko Ayia Napa neboli Agia Napa se rozprostírá na jihovýchodě ostrova Kypr. Najdete zde řadu skvěle vybavených hotelů a nechybí ani aquapark. Navíc zdejší písčité pláže patří k nejlepším v celé Evropě! 

Jednou z těch nejznámějších a nejkrásnějších je pláž Nissi pokrytá jemným bílým pískem a omývaná křišťálovým mořem. Ne nadarmo se jí přezdívá Karibik Kypru. Vstup do moře je bez kamenů a velmi pozvolný, což ocení zejména rodiny s malými dětmi a senioři. 

Pláž je dobře chráněná před větrem, moře je poměrně klidné a najdete zde i skvěle vybavené zázemí v podobě občerstvení, sprch, záchodů, nabídky vodních sportů a dokonce i malého aquaparku. Zajímavostí a dalším lákadlem je nedaleký ostrůvek, který je s pláží spojen úzkým pásem písku.

Pláž Makronissos – letovisko Ayia Napa

Jak jsme psali výše, pláže letoviska Ayia Napa patřím k nejlepším na Kypru i v celé Evropě. Nissi Beach tedy směle konkuruje nádherná pláž Makronissos. I tady můžete svá chodidla zabořit do světlého jemného písku, který se pozvolna noří pod průzračnou a klidnou hladinu moře. I tato pláž je totiž dobře chráněná před větrem.

Narozdíl od pláže Nissi Makronissos už není ve městě, takže zde není ani tolik hotelů a prostředí působí více venkovským dojmem. O vybavené zázemí však starost mít nemusíte, najdete tu jak občerstvení, sprchy a toalety, tak nabídku vodních sportů. 

Je tu skutečně příjemný klid. Navíc se lze koupat na dvou stranách pláže! Jak to? Makronissos totiž vybíhá do moře a spojuje pevninu s malým kamenitým ostrůvkem, takže vznikají dvě menší laguny. Na ostrůvku lze navíc navštívit zajímavé archeologické naleziště.

Pláž Konnos – letovisko Protaras

Pojďme se přemístit do dalšího letoviska, kterým je Protaras plný života nacházející se na východním pobřeží. Během dovolené na Kypru se zde můžete věnovat golfu či vodním sportům, vyrazit na projížďku na koni nebo na pěší túru. A samozřejmě i zde naleznete slibované krásné pláže…

Jednou z nich je nepochybně pláž Konnos ležící ve stejnojmenné klidné zátoce obklopené útesy a jeskyněmi. Natáhněte si osušku na vyhřátý zlatavý písek a užijte si sluneční paprsky, až vám bude horko, můžete se jít zchladit do azurově modrých vln nebo do některého z přírodně vytvořených skalnatých bazénků. 

Zátoka je dobře chráněná před větrem a těšit se lze rovněž na skvělou vybavenost. Sprchy, toalety, šatny, půjčovna lehátek a slunečníků i občerstvení jsou samozřejmostí.

Zajímavostí je, že celé území zátoky Konnos spadá pod přírodní rezervaci National Forest Park. Chcete si trochu protáhnout nohy nebo máte chuť na malé zpestření? Vydejte se na sever po stezce směrem ke Kyklopově jeskyni, která se nachází asi 300 metrů od pláže. Vstupné se zde neplatí a ty výhledy budou stát za trochu námahy. A večer se můžete třeba odměnit sklenkou místního vína!

Druhým směrem, tedy na jih, se nachází kostelík Agioi Anargyroi, který také stojí za návštěvu. O něco dál pak najdete zajímavý skalní útvar zvaný Kamenný oblouk, který patří k častým cílům fotografů. 

Pláž Petra tou Romiou – letovisko Paphos

Na jihozápadě ostrova Kypr leží město Paphos, někdy též Pafos, zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. Nejedná se ovšem pouze o významnou lokalitu plnou antických památek, ale také o další letovisko s úchvatnými plážemi.

Mezi ty nejvyhledávanější patří bez pochyby malebná pláž Petra tou Romiou zvaná též Afroditina pláž. Podle pověstí se totiž právě z místních vod a bělavé mořské pěny každý rok opětovně vynořuje bohyně lásky Afrodita, znovuzrozená a očištěná. Pláži navíc dominují dva skalní útvary, které bývají označovány jako Afroditiny skály. I k nim se pojí řada pověstí.

Petra tou Romiou je pokryta většími oblázky všech možných tvarů i barev a její okolí dotváří skály a útesy. Moře zde umí být klidné i poměrně bouřlivé, navíc jsou zde trochu silnější mořské proudy, a proto se pláž nedoporučuje ke koupání nezkušeným plavcům. Nenajdete zde žádné půjčovny lehátek ani občertvení, místo je tedy ideální na rozjímání a ničím nerušený odpočinek. 

Pláž Lara – národní park Akamas

Více ojedinělým zážitkem může být výprava za plážemi do národního parku Akamas, kde lze prozkoumat navíc i kaňony a rokle, spatřit úchvatné vodopády nebo navštívit skalnatý mys Arnaoutis. Za zmínku nepochybně stojí také Modrá laguna a přírodní tůně zvaná Afroditina lázeň, kde se podle bájí setkala řecká bohyně s Adonisem.

Zpátky však k plážím. Pokud se do této oblasti vypravíte, určitě nevynechejte krásnou a takřka opuštěnou pláž Lara nacházející se ve stejnojmenné zátoce. Je sice hůře dosažitelná, ale zdejší zlatavý jemný písek, blankytně čisté moře, členitá skaliska a poklidná atmosféra stojí za to.

Během svého pobytu se zde navíc můžete setkat s mořskými želvami, které sem pravidelně připlouvají klást svá vejce. I proto se někdy zátoce přezdívá „želví líheň“.

Tak co, už se chystáte na dovolenou na Kypr? Tak s námi objevte i pláže severní části ostrova!

5 důvodů proč navštívit ostrov Samos

Dovolená v Řecku: 5 důvodů proč navštívit ostrov Samos

Dovolená na Kypru: 5 nejkrásnějších pláží na Severním Kypru

5 nejkrásnějších pláží na Severním Kypru

Mohlo by vás zajímat

8 zážitků, které udělají z Bulharska vaši nezapomenutelnou dovolenou

8 zážitků, které udělají z Bulharska vaši nezapomenutelnou dovolenou

Chystáte se do Bulharska na dovolenou a říkáte si, co všechno může tato destinace nabídnout? Máme pro vás hned osm zážitků, díky kterým budete na svůj pobyt u Černého moře ještě dlouho vzpomínat. Kouzlo této balkánské země totiž nenajdete v hotelových resortech, ale naopak za jejich branami. Odškrtněte si všechny body z našeho seznamu a užijte si […]

Číst více

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas: Španělské město, které vzniklo v jámě

Ve Španělsku, oblíbené letní destinaci, existují zajímavá místa, o nichž se u nás moc neví. Jedním z nich je Setenil de las Bodegas, městečko v Andalusii. Unikátní je tím, že mnohé budovy byly postaveny ve skalním převisu (nebo pod ním). Toto město vzniklo vlastně náhodou! Díky silné erozi řeky Río Guadalporcún, což vedlo k vytvoření impozantní […]

Číst více

Djerba: poznávací výlety

Share Tweet Email

Číst více