Dovolená na Kypru: Sluníčko, moře a… kočky?

KyprDestinace

Sluníčko, průzračné moře a nádherné písčité pláže na Kypru asi jen tak někoho nepřekvapí, ale tento překrásný ostrov má navíc ještě jednu zcela zvláštní devizu. Má to čtyři nohy, dvě uši, jeden ocásek a rádo se to s půvabem a ladností povaluje na vyhřátých zápražích, lavičkách a okrajích kašen. Hádejte, co je to?


Najít
odpověď na tuhle hádanku není věru nijak složité. Jsou to samozřejmě…

Kočky, kocouři, koťátka!

Jejich zvědavé pohledy vás budou provázet či okázale ignorovat při vaší dovolené na Kypru doslova na každém kroku. Proč zrovna tady? Jak se sem dostaly? A proč je jich na Kypru více než lidí? Pokud jsou toto otázky, které se vám právě honí hlavou, jste na správném místě!

Kypr je ostrovní stát ve východní části Středozemního moře, jehož populace činí 1,2 milionu lidí. To je samo o sobě docela překvapivé číslo, vezmeme-li v potaz, že má pouhých 9 251 km². Možná ještě překvapivější je však právě velikost zdejší kočičí populace. Kočky mají svou hlavu a je poměrně obtížné je přesvědčit, aby se dostavily ke sčítání. Odhaduje se však, že jich na Kypru žije okolo 1,5 milionu, tedy zhruba o 300 000 více než lidí.

 

Kočky na Kypru: Okénko do historie

Při hledání odpovědi na otázku, jak se přihodilo, že Kypru ve skutečnosti vládnou svou měkkou, avšak pevnou tlapkou zrovna tito kouzelní tvorové, musíme nejprve pohlédnout daleko do minulosti a poté s lehce pozdviženým obočím na současnou kyperskou vládu. Nejčastěji přijímané vysvětlení přítomnosti koček na Kypru říká, že římská královna Flavia Iulia Helena Augusta v roce 328 n. l. nechala na ostrov přivézt z Egypta nebo možná z Palestiny několik stovek koček domácích, které měly zatočit se zdejší početnou populací hadů. Podle jiné legendy nepřivezl kočky na Kypr nikdo jiný než slavná Kleopatra. Nejstarší archeologické důkazy o přítomnosti domestikovaných koček na Kypru jsou však mnohem starší. V jednom z místních hrobů byly nalezeny ostatky kočky, která byla pohřbena se svým člověkem již před téměř 10 000 lety!

To je však již opravdu dávná historie. Upřímnou odpovědí na otázku současného kočičího přemnožení je fakt, že kyperský stát selhává ve svých snahách o kontrolu populace svých čtyřnohých obyvatel. Navzdory opakovaným slibům, že na záležitost bude vyčleněno více peněz z veřejných zdrojů, se rok za rokem v této záležitosti neděje prakticky vůbec nic.

Příliš mnoho koček? 

Máte-li tyhle prazvláštní chlupaté tvory stejně rádi jako my, možná se teď ptáte, jestli to náhodou není tak, že je svět s každým narozeným koťátkem o něco lepší a krásnější místo. Na určité úrovni to samozřejmě pravda, je, ale… Pojďme se podívat na několik čísel. 

Průměrná kočka totiž může mít koťátka už ve věku 4-5 měsíců a stihne to někdy i třikrát do roka. V jednom vrhu může být mezi jedním a dvanácti koťaty, což může dát až 36 kočičích přírůstků za rok. Takový nekontrolovaný nárůst populace sice s sebou přináší spoustu roztomilých tlapiček, oušek a ocásků, avšak také četná rizika, zejména zdravotního charakteru.

Kočky mají oproti různým jiným chlupatým tvorům, kteří s námi obývají naše města, jednu výraznou a zcela zásadní výhodu. Milujeme je! A na Kypru to platí snad i dvojnásob. Skoro každé městečko či čtvrť má svojí „kočičí dámu“, která se o zdejší kočky stará a krmí je. Výjimkou nejsou ani krmné stanice rozmístěné napříč celým ostrovem. Ty nejpodnikavější z koček ovšem vzaly svůj osud do vlastních tlapek a rozhodly se světu dokázat, že se o sebe dokážou postarat samy. Důkaz můžete vidět na následující fotografii. 

O lásce Kypřanů ke svým chlupatým spoluobčanům svědčí i fakt, že během covidového lockdownu využívali své na pouhou hodinu denně omezené vycházky právě k tomu, aby žádná kočičí mistička ve městě nezůstala prázdná.

Náš cestovatelský tip

Pokud jste stejně jako my s každým koťátkem, kocourkem a kočičkou, které vám zkříží cestu okamžitě kamarádi, doporučujeme si do batohu přibalit nějaké ty kočičí granule a místním Mickám a Mourkům během svých toulek po Kypru dopřát trochu té české kočičí gastronomie. Určitě si tak navážete spoustu chlupatých přátelství a pořídíte spoustu fotografií se širokými kočičími úsměvy. Třeba jako je ten pod tímto odstavcem.

Tak řekněte, kdo by nechtěl navštívit zemi s takto usměvavými obyvateli?

Středomořská kuchyně

Středomořská kuchyně: Netradiční dobroty z Řecka, Tuniska a Egypta!

Dovolená na Zanzibaru: „Unguja“, Freddie Mercury a nejkratší válka v historii

Dovolená na Zanzibaru

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách: 2. díl

Experti na cestách: 2. díl

Rok 2022 bude ve znamení nových cestovatelských trendů. Hlavním trendem ale bude jistota. Které produkty chrání, jak moc, proti čemu a co vám jednotlivé pojištění a připojištění konkrétně nabízí? S produkty vás seznámíme a také vás vezme do Spojených arabských emirátů. Share Tweet Email

Číst více

cyklistické brýle

Cyklistické brýle: Dovolená na kole vyžaduje důkladnou ochranu očí

Chcete letní dovolenou v zahraničí spojit s jízdou na kole? Ideální je vyrazit na řecký ostrov Kos, případně na Krétu nebo na Rhodos. Náruživí cyklisté milují rovněž italskou Kalábrii a španělský ostrov Mallorca. Bicykl si můžete zapůjčit přímo v destinaci, avšak cyklistické brýle je záhodno zakoupit si už v České republice. Jaké jsou možnosti? Share Tweet Email

Číst více

Město Chania

Fotoreportáž: Město Chania na západě řeckého ostrova Kréta

Láká vás dovolená na řeckém ostrově Kréta? Za nejkrásnější region je považována Chania, rozprostírající se na západě. Stejně se jmenuje i její hlavní město, které svádí k minimálně půldenní návštěvě. Chania leží na pobřeží Krétského moře, má přibližně 54 000 obyvatel a je druhým nejlidnatějším městem Kréty. Do roku 1972 byla hlavním městem celého ostrova. Share […]

Číst více