Lefkada

Za nejkrásnějšími plážemi Evropy

Lefkada | Základní informace

Lefkada, čtvrtý největší z Jónských ostrovů, se nachází mezi ostrovy Korfu a Kefalonie. Najdete zde všechno od úžasných pláží a moře přes dechberoucí přírodu po výtečné řecké pokrmy a víno. Vyrazit sem můžete jak za odpočinkem, tak za poznáním a dobrodružstvím. Více o tomto krásném ostrově si můžete přečíst v článku na našem blogu.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Město Lefkada

Vynechat byste určitě neměli hlavní město Lefkada ležící v severní části ostrova. Jeho barevné domky, skvělé kavárny, restaurace a živá atmosféra vás jistě okouzlí. Najdete zde také přístav, muzea, kostely a řadu obchodů. A co takhle pořídit fotografii na Lefkada Wooden Bridge?

Pláže

Pobřeží tohoto malebného řeckého ostrova měří více než sto kilometrů. Jeho součástí je spousta velkých i menších romantických pláží s jemným světlým pískem nebo oblázky. Jednou z nejznámějšich a nejkrásnějších je pláž Egremni, které se někdy přezdívá Karibik Středozemního moře. Do jaké míry je tato přezdívka oprávněná, posuďte sami.
A co říkáte například na takový Milos?

Mys Doukato

Velice oblíbeným místem je mys Doukato se stejnojmenným majákem z roku 1913, který se nalézá na nejjižnějším cípu ostrova.

Hrad Santa Maura

Hrad Santa Maura je středověká pevnost na výběžku v Jónském moři na severovýchodním cípu ostrova. Díky příkopu se tento výběžek stal umělým ostrovem.

Vodopády Nidri

K přírodním krásám, které byste určitě neměli vynechat, patří vodopády Nidri. Pohled na vodu padající z křišťálově čistého jezírka mezi skalisky do propasti bílých kamenů je opravdu uklidňující a okouzlující. Jezírko nabízí zejména v parných dnech příjemné osvěžení.

Přímořské vesnice a městečka

Na Lefkadě lze stále najít vesnice a městečka, která vás okouzlí svou atmosférou a místy v nich na vás dýchne duch minulosti, přestože se některá z nich pomalu mění (zejména v hlavní sezóně) na vyhledávaná letoviska. Mezi ta nejhezčí patří Sivota, Agios Nikitas a Vassiliki.

Alabastrová jeskyně v Agia Ekaterini

Mezi nezapomenutelné zážitky patří návštěva Alabastrové jeskyně v Agia Ekaterini. Naleznete ji na severozápadě Lefkady poblíž vesnice Apolpena. Místní podzemní sály a stále rostoucí krápníky vás jistě okouzlí.

Jeskyně byla objevena v roce 1970 a svůj název získala podle unikátního zabarvení zdejších krápníkových útvarů, které v podzemních sálech dosahují velikosti až 5 metrů.

Ostrov Meganissi

Meganissi je zelený ostrov atypického tvaru ležící přibližně 800 metrů od ostrova Lefkada. Je tu klid a nacházejí se tu krásné pláže. K nejznámějším patří Spilia, Agios Ioannis, Fanari, Limonari či Elia.

TIPY NA DÁRKY

Přivezte si suvenýr jako vzpomínku na vaši dovolenou, originální dáreček pro vaše blízké či některou z místních specialit. Můžete si vybrat ze široké nabídky různě stylizovaných a specializovaných obchůdků, kterých najdete v každém letovisku a ve většině vesniček hned několik.

GASTRONOMIE

„Můžeme se obejít bez poezie, bez muziky i bez umění, můžeme žít bez svědomí i bez srdce, obejdeme se i bez přátel, ba můžeme být i bez knih, ale civilizovaný člověk nemůže žít bez kuchařů.“

Toto troufalé tvrzení je úvodem k nejstarší dochované kuchařské knize. Vyslovil je Atheneus, egyptský Řek z Naukratisu, žijící koncem 2. a počátkem 3. století v Římě.

Chcete si vyzkoušet uvařit něco málo z řecké kuchyně v pohodlí vašeho domova? Připravili jsme pro vás recept na Taramosalatu a na proslulé řecké Tzatziky. Nebo vás více láka Dolmades?