Madeira

Ostrov věčného jara

Madeira | Základní informace

Ostrov věčného jara. Perla Atlantiku. Ostrovní zahrada. To jsou jen některé z přezdívek, které si Madeira díky své kráse od svého objevení vysloužila. Z vln Atlantiku se tento vulkanický ostrov tyčí jako obří smaragd a láká již od nepaměti kolemplující cestovatele na svou dechberoucí krásu.

Jedná se o největší ostrov stejnojmenného souostroví vulkanického původu, který pro Evropu získali Portugalci při výpravách za zámořskými objevy již v 15. století, ačkoli první zmínky o něm pocházejí již z počátku našeho letopočtu od řeckého učence Plutarcha.

Madeira láká zejména na svou jedinečnou přírodu, která útočí doslova na všechny vaše smysly. Ať už se procházíte po proslulých levádách, obdivujete místní floru, která někdy jako by vypadla z prehistorického světa Jurského parku, ochutnáváte její plody ve formě nesčetných druhů ovoce a zeleniny, která opravdu chutná úplně jinak než ta, na kterou jsme zvyklí u nás, nebo se jen necháváte unášet tisícem vůní místních mnohdy endemických (nikde jinde na světě se nevyskytujících) květin a jiných rostlin, budete si připadat doslova jako v ráji.

Madeira však neláká jen na panenskou krásu přírodního bohatství. U pobřeží, hluboko pod strmými zelenými kopci, se rozkládá její hlavní město Funchal, kde najdete kromě luxusních hotelů, vynikajících restaurací a barů i čilý ruch a nákupní možnosti, které si nijak nezadají s těmi, na které jsme zvyklí ve městech pevninské Evropy.

Několik obecných rad, které vám při návštěvě Madeiry zaručeně přijdou vhod pak naleznete ZDE.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Funchal

Hlavní a s velkým náskokem také největší město Madeirského souostroví získalo své jméno díky plantážím fenyklu (portugalsky funcho), které nalezli původní portugalští osadníci v místech, kde město nyní stojí. V dnešní době se jedná o moderní metropoli, která však neztratila nic ze svého koloniálního šarmu a v úzkých uličkách jejího centra budete zažívat nezaměnitelnou atmosféru, která vládne historickým částem starých portugalských měst.

Monte

Severně (a o cca 600 m výše) od Funchalu se nachází městečko Monte. V něm můžete obdivovat panská sídla, zahrady, kostely a v neposlední řadě krásný výhled na Funchal, který se rozkládá hluboko pod vámi.

Camara de Lobos

Necelých 10 km od Funchalu narazíte na opravdu malebné rybářské městečko Camara de Lobos. Zajímavostí je, že ho v roce 1950 zvěčnil slavný Winston Churchill, který zde trávil dovolenou, na jednom ze svých obrazů.

Socha Cristo Rei v Garajau

Socha Krista v Garajaou není nepodobná té slavnější, která stojí v brazilském Rio de Janeiru a má ochraňovat rybáře. V noci bývá osvětlená a slouží tak jako maják. Nedaleko se nachází zastávka lanovky.

Cabo Girao

Se svými 589 m nad mořem je Cabo Giaro nejvyšším útesem celého ostrova a druhým v Evropě. Jako by to nebylo samo o sobě dostatečně impozantní, byla k němu přistavěna vyhlídka s prosklenou podlahou. Vstup na vyhlídku je zdarma a to 24 hodin denně. U vyhlídky se nachází stejnojmenná zastávka autobusu a z obou stran vedou turistické lanovky. Více si můžete přečíst v článku od našeho cestovatele Richieho.

Porto Moniz

Malé lázeňské městečko Porto Moniz najdete na sevezápadním cípu ostrova. Kromě krásných výhledů na strmé svahy nedalekých hor, jsou jeho hlavním lákadlem lázeňská koupaliště s mořskou vodou, která zde byla vybudována hned na dvou různých místech.

Lanovkou z Achadas da Cruz na Faja da Quebrada Nova

Jen několik málo kilometrů od Porto Moniz se nachází vesnička Achadas da Cruz. Z ní vede další z lanovek, která vás zaveze až do Faja da Quebrada Nova, což je malá, časem zapomenutá vesnička oddělená od zbytku světa oceánem na jedné a tyčícím se skalním masivem na druhé straně. Skrz vesnici a pak podél pobřeží je veden dobře upravený chodník, který vám značně usnadní její objevování. Milovníky zvířat potěší místní početná populace koček – jediných stálých obyvatel vesnice.

Rita’s teahouse

Speciální zmínku si zaslouží malá rodinná kavárnička Rita’s teahouse, která se nachází ve vesnici Gaula shlížící na kouzelné údolí s malou říčkou v dálce se vlévající do oceánu. Kromě kvalitního občerstvení vás určitě potěší i domácí atmosféra, daná jak útulností místa samotného, tak i velice milou a pozornou obsluhou. Rita’s teahouse můžete navštívit v rámci jednoho z fakultativních výletů, které CK Blue Style pořádá. Zeptejte se na něj u svého delegáta.

Coasteering

Coasteering neboli „pobřežní canyoning” je asi ten nejlepší způsob, jak prozkoumat madeirské dechberoucí pobřeží. My vám doporučujeme coasteeringový výlet po pobřeží Baia d’Abra ve městě Caniçal. Tenhle bezpečný adrenalinový sport je kombinací slaňování, horolezectví a seskoků do moře a je vhodný pro rodiny, skupinky nebo jednotlivce v každém věku, kteří umějí plavat. Díky nádherným kulisám skalnatých útesů budou mít všichni milovníci přírodních krás a dobrodružství zážitek na celý život. Chcete si coasteering vyzkoušet? Zeptejte se na něj svého delegáta.

Canyoning

Madeira je dost možná tím nejlepším místem na světě pro milovníky canyoningu. Pro ty, kteří o něm ještě neslyšeli – jedná se o zdolávání kaňonů horských potoků a říček ve směru jejich toku za použití různých outdoorových technik, jako je slaňování skalních stěn nebo vodopádů, plavání nebo brodění se ve vodě, skoky do tůní a jezírek, přelézání balvanů a napadaných stromů, v případě vhodných podmínek využití vodního koryta jako skluzavky nebo překonávání prohlubní v závěsu pod lanem. Pokud si ho chcete vyzkoušet společně s námi, zeptejte se na něj svého delegáta a nebojte se – nabízíme varianty vhodné pro úplné začátečníky.

Nejkrásnější levádové trasy

Snad tou největší atrakcí celé Madeiry jsou její turistické trasy vedoucí kolem již zmíněných uměle vybudovaných kanálů – levád. Chodníčky podél nich, které měly původně sloužit jen pro jejich údržbu, nyní slouží jako hustá síť turistických stezek vedoucích impozantním, jinak nepřístupným terénem. Jsou tak lemovány těmi nejkrásnějšími výhledy. Levád je na Madeiře okolo 200, příklady některých z nich naleznete níže.

TIPY NA DÁRKY

Portugalci jsou známí svým citem pro detail a zálibou v pestrých barvách a přírodních materiálech. Ani Madeiřané nejsou v tomto ohledu výjimkou. Nakoupit zde můžete výrobky z korku zdobené tradičními vzory v nejčastěji bílé a modré barvě. Tyto barvy se často promítají i do dalšího tradičního řemesla – krajkářství.

GASTRONOMIE

Madeirská kuchyně je primárně definována blízkým vztahem místních k všeobklopujícímu Atlantskému oceánu a dostupností čerstvého ovoce a zeleniny, kterým se na úrodném a věčně zeleném ostrově skvěle daří. Jen máloco se dováží, takže si můžete být jisti, že podávané pokrmy obsahují minimum chemikálií a jsou čerstvé. Na jejich chuti je to samozřejmě znát.