Dovolená na Madeiře: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

DestinaceMadeiraRady na cestuPortugalsko

Chystáte se s CK Blue Style na Madeiru, portugalský ostrov v Atlantském oceánu? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuju vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otazníky v hlavě řeší především Češi, pro které bude letošní dovolená na Madeiře premiérou.

Rady, tipy a důležité informace patrně ocení i ti, kteří na tomto ostrově nebyli už několik let. Časy se mění, zákony, společenské poměry, ceny, služby a nejrůznější okolnosti taktéž. Tady je několik bodů, díky nimž bude vaše dovolená na Madeiře mnohem pohodovější.

cestovatel Richie na portugalském ostrově Madeira

1/ Cestovní doklad

Cestovní pas ani vízum nepotřebujete! Madeira je součástí Portugalska a to patří do Evropské unie. Vystačíte si s platným občanským průkazem. Máte-li děti, každé musí mít vlastní průkaz totožnosti, nestačí mít je zapsané v tom vašem.

V případě ztráty či odcizení cestovního dokladu je nutné tuto skutečnost nahlásit místní policii a požádat, aby vám o tom vydala potvrzení. Posléze je nezbytné obrátit se na nejbližší zastupitelský úřad ČR, který za účelem návratu vystaví náhradní cestovní doklad. Ten slouží k jednorázové cestě do ČR.

K vydání náhradního cestovního dokladu je nezbytné vyplnit formulář žádosti o vydání cestovního průkazu (obdržíte ho na zastupitelském úřadě ČR), dále budete potřebovat dvě identické fotografie o rozměru 35 x 45 mm a jiný doklad totožnosti. Nemáte-li žádný doklad totožnosti ani jeho kopii s sebou, může vaši totožnost potvrdit jiná osoba s platným cestovním dokladem ČR. Současně uhradíte správní poplatek ve výši několika set korun. Pevně věříme, že se vaše dovolená na Madeiře obejde bez těchto komplikací!

Před cestou (nejen) na Madeiru si vzpomeňte na důležitou věc – je záhodno mít v osobním zavazadle, v mobilu nebo v mailu kopii cestovního dokladu.

Honorární konzulát ve Funchalu

Avenida Arriaga No. 75

Marina Shopping No. 247

9125-055 Funchal

Tel: +351 291 280 600

E-mail: consulrcheca@gmail.com

Velvyslanectví v Lisabonu

Rua Pero de Alenquer 14

1400-294 Lisboa

Tel: +351 213 010 487

Nouzová linka:  +351 919 319 422

E-mail:  lisbon@embassy.mzv.cz

Úřední hodiny: 8:00–16:30 (Po–Pá)

pokoj v hotelu Jardins D' Ajuda

2/ Peníze

V turistických oblastech, někdy i přímo v hotelovém lobby (jde-li o větší objekt), jsou k dispozici bankomaty, které vám vydají hotovost. Na Madeiře se platí eurem, tudíž si hotovost můžete přivézt z České republiky. Na mnoha místech lze zaplatit kartou. Jsou však obchůdky, kavárny a restaurace, kde karty neakceptují, případně mohou mít zrovna poruchu terminálu. České koruny vám – až na vzácné výjimky – v madeirské směnárně nepromění. V bance vždy budou chtít vidět váš cestovní doklad.

3/ Řeč

Úředním jazykem je portugalština, spadající do skupiny románských jazyků. V hotelu a dalších turistických zónách se domluvíte anglicky, případně i jiným jazykem.

botanická zahrada Jardim Botânico da Madeira

4/ Bezpečnost

Madeira je jednou z nejbezpečnějších destinací na světě. Ke krádežím může někdy dojít v odlehlejších čtvrtích. Pro jistotu nenechávejte nic cenného v automobilu, a to ani v kufru. Cennosti uložte do hotelového trezoru nebo na recepci. Každou krádež je nutné ohlásit na policii do 24 hodin. Následně si nezapomeňte vyžádat policejní protokol pro pojišťovnu. Mimochodem – v Portugalsku je zakázáno držení tzv. pepřových sprejů i jejich dovoz.

dovolená na Madeiře aneb cestovatel Richie z CK Blue Style u vodopádu

5/ Zavazadla

Co si nesmím zapomenout doma, aby moje dovolená na Madeiře neměla chybu? Hlavně nebuďte ve stresu z toho, že doma něco zapomenete a že se váš pobyt promění v tragédii. Pokud budete bydlet ve Funchalu, máte vyhráno – je tam spousta kvalitních obchodů se vším, na co si vzpomenete.

Ovšem ani městečka Canico a Calheta nezůstávají pozadu. I v nich je k dostání vše potřebné, k dispozici jsou rovněž hypermarkety. Jasně – když se budete doma balit, myslete na to, abyste si vzali pevnou obuv na pěší túry a větrovku. A především všechno, bez čeho se v žádném případě neobejdete – léky na předpis, dioptrické brýle a podobně. I to se sice dá v destinaci poměrně snadno vyřešit, ale proč si znepříjemňovat dovolenou zbytečnými starostmi. Co se týče oblečení, obuvi, kartáčků na zuby, kosmetiky, opalovacích krémů, nabíječek na mobil a dalších položek, to vše na Madeiře seženete snadno a rychle.

bazén a pláž hotelu Duas Torres ve Funchalu

6/ Automobily

V rámci dovolené s CK Blue Style přiletíte na Madeiru letadlem. Transfer do hotelu máte zajištěný, na letišti vás bude čekat delegát a na parkovišti autobus či jiný adekvátní dopravní prostředek. Jestliže se během pobytu budete pohybovat pouze v okolí hotelu, případně se vydáte na organizovaný výlet, automobil potřebovat nebudete.

Chcete se podívat do jiného letoviska nebo se vydat na individuální výlet? Využijte místní autobusovou dopravu, která je moderní a spolehlivá. Jedna síť se jmenuje HF – Urbano a zahrnuje 56 autobusových linek s 1500 autobusovými zastávkami. HF – Interurbano má 12 linek a 904 zastávek a propojuje takřka celou pravou polovinu ostrova. Společnost EACL se 14 linkami a 255 zastávkami se zaměřuje na město Caniço a jeho okolí, přičemž zajíždí až do Funchalu.

dovolená na Madeiře

Chcete si pronajmout auto či jiný dopravní prostředek? Poraďte se s delegátem CK Blue Style – doporučí vám osvědčenou půjčovnu. Řidičský průkaz ČR je platný k řízení motorových vozidel v Portugalsku, tedy i na Madeiře. Jezdíte-li rádi na skútru, v této destinaci na něj raději zapomeňte. Tedy alespoň v případě, že hodláte poznávat hornaté vnitrozemí. Do madeirských kopců se tento dopravní prostředek moc nehodí, jelikož má slabý motor a navíc často prší. To už je lepší půjčit si horské kolo.

automobily ve městě Funchal

7/ Moře

Madeira, ostrov věčného jara, není destinací, kam by turisté létali hlavně kvůli koupání. Za krásnými plážemi a vyhřátým mořem dovolenkáři míří – pokud jde o Evropu – například do Řecka, italské Kalábrie, Bulharska, na Mallorcu či jižní Kypr. Madeiru omývá Atlantský oceán (v zimě má 18–19 °C, v létě 22–23 °C), zdejší pláže jsou vesměs tmavé, světlý písek pokrývá jen ty uměle vytvořené.

Koupat se tu samozřejmě dá, ale není to priorita. I vzhledem k celoročně „jarnímu“ počasí, které málokdy svádí k celodennímu pobytu u moře. Na ostrově jsou mnohem větší lákadla, a to zejména přírodního charakteru. Zavlažovací kanály neboli levády, dechberoucí vyhlídky, vavřínové lesy, botanická zahrada atd.

pláž u hotelu Pestana Ocean Bay

Co se pláží týče – ve Funchalu je největší a nejznámější Praia Formosa. Její povrch tvoří tmavý písek, oblázky a placaté kameny. Taktéž tmavá je pláž ve vesnici Seixal na severní straně. Uměle vybudované pláže se zlatavým pískem dovezeným z portugalské pevniny a z Afriky jsou na Madeiře dvě.

První najdete na jihozápadním pobřeží v Calhetě, druhou na jihovýchodě v Machicu. Někde si lze pronajmout lehátka a slunečníky, na většině míst však oceníte vlastní osušku. Jen hrstka hotelů, stojících při pobřeží, poskytuje svým klientům lehátka a slunečníky na pláži zdarma. Zato venkovní bazény jsou běžnou záležitostí…

letovisko Calheta

Zajímavou atrakcí jsou lávová jezírka ve vesnici Porto Moniz. Najdete je tam na dvou místech – první soustava jezírek má podobu mořských lázní s betonovými chodníky, schody, převlékacími kabinkami a uzamykatelnými skříňkami. Za tento komfort zaplatíte menší vstupné. O kus dál jsou jezírka s minimálními stavebními úpravami a bez zázemí. Tam je vstup zdarma.

Porto Moniz

8/ Jídlo a pití

Milujete-li výborné jídlo a pití, budete na Madeiru do konce života vzpomínat v dobrém. To by musela být hodně velká náhoda, abyste se tady najedli špatně. Naopak – většina restaurací láká na skvělé pokrmy včetně darů moře. Narazíte na čerstvé místní sýry, grilované klobásy s paprikou a houbami, rybí polévku v chlebě, grilovanou chobotnici, fazolovou rýži s telecím masem či dušeného králíka. A co třeba nakládané vepřové uši? Místní specialitou je espetada (hovězí maso naložené v česneku, vavřínových listech a s hrubou solí, grilované jako špíz).

madeirská kuchyně

Chcete konkrétní tip? Zavítáte-li do restaurantu Chalet Vicente ve Funchalu, můžete si tam objednat nejen masité pokrmy, ale také parádní palačinku.

palačinka v restauraci Chalet Vicente ve městě Funchal

Taktéž výběr nápojů je pestrý. Z nealka každopádně vyzkoušejte madeirské limonády Brisa. Na Madeiře se vyrábí víno, včetně fortifikovaných, brandy i rum. A také pivo značky Coral. Vyhlášená je poncha (destilovaný alkohol ze šťávy z cukrové třtiny s medem, cukrem a pomerančovou či citrónovou šťávou) či ginja (třešňový likér).

poncha, ginja a rum

9/ Suvenýry

V městské tržnici (Mercado dos Lavradores) ve Funchalu zakoupíte místní čokoládové výrobky, které nejen výtečně chutnají, ale také úžasně vypadají. Pokud nemáte rádi sladkosti, určitě se takovým suvenýrem zavděčíte některým přátelům a členům rodiny. Jedním ze symbolů ostrova je madeirská krajka, kterou seženete na mnoha místech. Možná vás zaujmou pletené svetry či čepice. Neodolatelné jsou keramické talíře, hrníčky nebo „azulejos“, modrobílé ručně malované dlaždice s lidovými motivy. Hospodyňky rozhodně nepohrdnou vyhlášeným portugalským kořením. Pánové si jistě rádi přivezou domů místní likér, rum, brandy nebo víno. Samozřejmostí jsou magnetky a pohlednice…

čokoládové výrobky

10/ Zajímavosti

Ostrov Madeira je – díky takřka konstantnímu počasí – celoroční destinací. Je celkem jedno, zda se sem vypravíte v lednu, v dubnu, červenci nebo v říjnu. Dovolená na Madeiře bude skvělá kdykoliv. Chcete-li se často koupat, volte červenec, srpen nebo září.

cestovatel Richie na vyhlídce Miradouro Da Santinha nad vesnicí Porto Moniz

Madeiru a okolní ostrovy (znovu)objevili v letech 1418 a 1419 João Gonçalves Zarco, Tristão Vaz Teixeira a Bartolomeu Perestrelo, kteří se plavili ve službách portugalského prince Jindřicha Mořeplavce. Do té doby se toho o souostroví Madeira moc nevědělo.

pobřeží u vesnice Ponta do Garajau

Na kopci se rozkládající městečko Monte, kam se lze z Funchalu dostat lanovkou, okouzlí návštěvníky například kostelem Igreja de Nossa Senhora do Monte (Nanebevzetí Panny Marie). V něm se nachází hrob Karla I., posledního rakouského císaře a českého krále, byť nekorunovaného. Vládnul během válečných let 1916–1918. Po porážce Habsburské monarchie musel emigrovat, rozhodl se pro Madeiru. Zemřel již roku 1922 ve věku 34 let na zápal plic.

kostel Igreja de Nossa Senhora do Monte

Nejúžasnější způsob, jak se po návštěvě Monte dostat zpět do centra Funchalu, se jmenuje Carreiros do Monte. Jedná se o jízdu po asfaltové silnici v proutěném koši upevněném na dřevěných saních. Tento neobvyklý způsob osobní dopravy na Madeiře funguje už od roku 1849!

Carreiros do Monte

Jestliže milujete pivo a nechcete na Madeiře pít jenom místní značku Coral, vydejte se do podniku s názvem Beerhouse. Stojí ve funchalském přístavu a čepují tam několik druhů piv, některé vaří přímo tam. Navíc se velmi dobře najíte.

podnik Beerhouse ve městě Funchal

Vavřínové lesy u vesnice Ribeiro Frio jsou zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Na Madeiře se 5. února 1985 narodil slavný fotbalista Cristiano Ronaldo. Jmenuje se po něm i letiště, na které přiletíte z Prahy. Před východem neminete jeho bustu. Není vyloučeno, že během dovolené potkáte i originál!

Cristiano Ronaldo má na madeirském letišti svoji bustu

Máte slabost pro street art? V ulici Santa Maria ve Funchalu lze obdivovat vkusně pomalované vstupní dveře do domů. Tato turistická atrakce nese název Arte de Portas Abertas neboli The Art of Open Doors. Na umělecké výtvory však narazíte i v jiných ulicích.

street art na ostrově Madeira

Typický madeirský domek se jmenuje casas de colmo. Spatříte ho v botanické zahradě Jardim Botânico da Madeira. Mnohem víc – a o dost větších – se jich dochovalo ve vesnici Santana na severovýchodě.

tradiční madeirský domek casas de colmo

Turistickou atrakcí s příchutí adrenalinu je vyhlídka Cabo Girão, umístěná na vrcholu útesu ve výšce 589 metrů nad mořem. Vzhledem k tomu, že přední část je prosklená, uvidíte pláž pod vámi. Zkrátka a jednoduše – dovolená na Madeiře bude nezapomenutelná!

vyhlídka Cabo Girão

 


10 důvodů, proč milujete Dubaj

Ayutthaya – drahokam v koruně Země úsměvu

Mohlo by vás zajímat

Kapverdy –⁠ Jedinečná kultura plná úsměvů

Kapverdy –⁠ Jedinečná kultura plná úsměvů

Bílé pláže, tyrkysový oceán, zářící slunce a uvolněná atmosféra plná smíchu a pohody. No není to ráj? Ano, to je a my víme kde! Zavítejte s námi na Kapverdské ostrovy a poznejte místní kulturní bohatství.  Share Tweet Email

Číst více

Ochutnejte Bulharsko

Ochutnejte Bulharsko: Tipy na ty nejlepší podniky na pobřeží

Tipnete si, jak rychle si dokážete zamilovat Bulharsko? Ochutnejte místní speciality a uvidíte, že vám k tomu postačí jedno sousto. Všichni přece víme, že láska prochází žaludkem. Vydejte se během své dovolené poznat chutě Balkánu za brány hotelu. Tady je našich několik tipů na restaurace, která vás určitě nezklamou.  Share Tweet Email

Číst více

Na Samosu jsem zažila autentické Řecko, vzpomíná Lenka Pátek

Na Samosu jsem zažila autentické Řecko, vzpomíná Lenka Pátek

Na ostrov Samos, kde je nádherně hlavně od června do konce září, se moc ráda vracím. A pokaždé tam zažívám to pravé nefalšované Řecko! Tato letní destinace je sice oblíbená, ale přesto dosud není poznamenaná masovou turistikou. Vnímám to skoro na každém kroku – bez ohledu na to, jestli se zrovna nacházím v Kokkari, nebo […]

Číst více