Mallorca

Ostrov stvořený k odpočinku

Mallorca | Základní informace

Mallorca je největší z Baleárských ostrovů a zároveň i největší ostrov Španělska. Nachází se na významné lodní trase mezi východním a západním Středomořím. Jedná se o velice oblíbenou destinaci, protože zde panuje příjemné klima a ostrov nabízí pestré vyžití v podobě vodních sportů, cyklistiky, golfu, přírody i památek. Více o tomto přenádherném ostrově si můžete přečíst v článku na našem cestovatelském blogu.

Mallorcu navštívili i naši cestovatelé a zpracovali pro vás několik rad a tipů, které se vám při návštěvě tohoto krásného ostrova budou zcela jistě hodit.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Sluncem zalité pláže a moře

Mnoho lidí míří na Mallorcu samozřejmě za sluncem a mořem. Zdejší pláže jsou opravdu překrásné a minimálně o každé druhé, pokud ne o všech, uslyšíte, že je tou nejhezčí na ostrově.

Zajímavá města a malebné vesnice

Celkovou atmosféru Mallorcy samozřejmě netvoří jen pláže a moře, ale i místní města a malebné vesnice, ve kterých lze také objevit mnoho krásných a okouzlujících míst, která stojí za návštěvu.

Palma de Mallorca

Hlavní městem a perlou ostrova je Palma de Mallorca rozprostírající se na pobřeží zálivu Bahia de Palma. Jedná se o elegantní, historické a živé město s malebnými uličkami, útulnými zákoutími i velkolepými sídly, výbornými kavárnami a restauracemi. Ti, kteří milují podmořský svět, neodolají návštěvě Palma Aquarium.

Manacor

V Manacoru ležícím ve východní části ostrova lze spatřit mnoho zajímavých staveb, mezi něž patří například divadlo, kostely Sant Vicenç Ferrer de Manacor a Parròquia de la Mare de Déu dels Dolors de Manacor a maurské zdi. Také se zde nachází muzeum Rafaela Nadala.

ostrov - moře - hory
 

Horská městečka Valldemossa, Sóller a vesnička Deià

Ve stínu hor se ukrývají dvě známá městečka a jedna z nejmalebnějších vesnic Mallorcy – Valldemossa, Sóller a Deià. V prvním jmenovaném městečku vás okouzlí pohled na kamenné domky s květinami, v druhém se svezete roztomilou červenou tramvají jezdící z hlavního náměstí do nedalekého přístavu a v malebné vesničce Deià ležící mezi nimi se můžete osvěžit čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou.

Santuari de Lluc

Santuari de Lluc je klášter nacházející se v severozápadní části Mallorcy poměrně vysoko v pohoří Serra de Tramuntana. Jeho vznik se datuje až do 13. století a jedná se o první klášter na ostrově zasvěcený Panně Marii.

Alaró

V podhůří Serra de Tramuntana stojí malebné městečko Alaró, které, ač momentálně působí poklidným a romantickým dojmem, v dějinách Mallorcy několikrát sehrálo významnou roli – například v roce 1901 to bylo první místo na ostrově, kde se začala vyrábět elektřina a kde také začalo fungovat první kino.

Alcúdia

Alcúdia, kdysi hlavní město ostrova, je velice oblíbeným cílem turistů. Není divu, už při příjezdu si nelze nevšimnout obrovské katedrály a středověkých hradeb obklopujících staré město.

Santa Maria del Cami

Také ve městě Santa Maria del Cami lze navštívit jeden z nejpůsobivějších trhů na ostrově, na kterém nechybí ovoce, zelenina, mandle, uzená šunka a další pochutiny, keramika, kožené boty a další řemeslné výrobky, a dokonce ani živá zvířata.

Sineu

Jedny z nejstarších trhů na Mallorce se pořádají každý týden ve středu ve vesnici Sineu a přitahují nejen místní obyvatele, ale i zájem zahraničních návštěvníků. Koupit si zde můžete čerstvou zeleninu, ovoce, květiny, živá zvířata, nářadí, kuchyňské náčiní, oblečení, boty, dárkové předměty a mnoho dalších věcí.

Krásná místa obklopená přírodou

Pohoří Serra de Tramuntana

Mallorca svým návštěvníkům nabízí také překrásnou přírodu. Hřbetem ostrova je Serra de Tramuntana s nejvyšší horou Puig Major (1445 m.n.m.). Toto jedinečné pohoří plné nádherných míst najdete dokonce zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. Spatřit zde můžete starobylé kamenné terasy, stoleté olivovníky, malebná města a vesnice.

Alfabia

V pohoří Tramuntana se nachází také Alfabia, komplex paláce a zahrad s pergolami a fontánami. Součástí zahrad je i část s názvem Jardinet de la Reina neboli Královnina malá zahrada odkazující na to, že zde pobývala královna Alžběta II.

Jezera Cúber a Gorg Blau

Výlet si můžete udělat také k pohádkovým jezerům Cúber a Gorg Blau, které jsou častým výchozím bodem pro horské túry. Jedná se o rezervoáry pitné vody, takže koupání zde není možné.

Jeskyně u Porto Cristo

Nedaleko městečka Porto Cristo se nacházejí zajímavé jeskyně. Největší z nich jsou Cuevas del Drach (Dračí jeskyně) nabízející dva kilometry chodeb a podzemních prostor. Mezi oblíbené patří i Hamské jeskyně s bílými krápníky.

Mys Formentor

Mezi oblíbené cíle turistů, a to zejména cyklistů, patří nejsevernější bod celého ostrova – mys Formentor. Poloostrov se nachází na samém severu Mallorcy. Dostanete se sem i autem.

Es Colomer

Vyhlídka Es Colomer nacházející se na vysokém útesu nad mořem nabízí asi nejhezčí pohled na Cap Formentor a moře tříštící se o skály. Najdete tu také občerstvení a záchody.

Strážní věž Talaia d’Albercutx

Na skále nad vyhlídkou Es Colomer trůní stará strážní věž Talaia d’Albercutx. Tato stavba je návštěvníky často opomíjena, protože hned z vyhlídky míří dál k mysu Formentor.

Ostrov Sa Dragonera

Z ostrova Mallorca se můžete vypravit na výlet také na ostrov Sa Dragonera a strávit zde krásný a pohodový den.

TIPY NA DÁRKY

Z Mallorcy nemůžete odjet bez dobrot, suvenýrů a dárků pro vaše blízké. Ať už jste milovník pochutin a nápojů nebo řemeslných výrobků, Mallorca vás svou nabídkou určitě nezklame. Seženete zde totiž kvalitní víno, umělé perly, keramiku, výrobky z olivového dřeva a mnoho dalšího! Nakupovat můžete v kamenných prodejnách nebo na trzích.

GASTRONOMIE

V mallorské gastronomii objevíte vliv národů, které ostrov během historie obývaly. Většina pokrmů je snadná na přípravu a využívají se v nich čerstvé a snadno dostupné suroviny. Základ tvoří ovoce a zelenina, z masa se využívá zejména vepřové, jehněčí a kuřecí, samozřejmostí jsou ryby a plody moře. K dochucení se využívá mořská sůl, různé bylinky a olivový olej.