Mallorca: Tohle můžete zažít na největším španělském ostrově!

DestinaceMallorcaŠpanělsko

Největší španělský – a zároveň největší baleárský – ostrov Mallorca není třeba dlouze představovat. Mnozí z vás jistě tuto oblíbenou destinaci v minulosti navštívili. Ale jak to tam vypadá aktuálně? Na konci května, kdy už teplota vody ve Středozemním moři vyloženě svádí ke koupání, jsme na Mallorce pořídili tuto fotoreportáž. Zaměřili jsme se nejen na hotely z nabídky CK Blue Style, ale především na přírodní lokality, městečka, památky, suvenýry i místní dobroty.

Pokud stále ještě zvažujete, kam se letos v létě vydáte na dovolenou, ideální variantou je právě Mallorca. Doba letu je krátká – za chvíli jste tam! Navíc se jedná o součást Evropské unie, a tak můžete kdykoliv čerpat mobilní data i volné minuty v rámci svého tarifu. Dá se zajít do baru, kavárny, restaurace či na diskotéku, pivo, víno ani panáky tady nikdo nezakazuje. Můžete si vybrat mezi hotelovou pláží a ryze přírodní, kde je o poznání méně lidí, jen je třeba o kousek dál. Bez obav lze cestovat po celém ostrově, stále je co poznávat. Výhod, proč letět právě sem, je mnohem víc.

Koncept All Inclusive není nutný

Letovisek je na Mallorce celá řada. Jedním z nich je Palma Nova na jihozápadě, asi tak 16 km od centra hlavního města Palma de Mallorca. Z hotelu se vám naskytne parádní výhled.

výhled z hotelu Seramar Comodoro Playa

Současná Mallorca není o nic horší než ta, kterou jste poznali před lety. Jen je krapet modernější. Nádherná příroda zůstala, ani moře se nezměnilo. Výhled z terasy tříhvězdičkového hotelu Mix Peymar v letovisku S’Illot na východě ostrova si zamilujete.

cestovatel Richie v hotelu Mix Peymar v letovisku S'Illot

Hotel Mix Peymar stojí hned u pláže Cala Moreia. Nabízí praktický koncept All Inclusive a zavděčí se rodině s dětmi i partě přátel. V jeho areálu a blízkém okolí najdete vše zásadní, co potřebujete k prožití pohodové a zároveň zábavné dovolené. A kdo chce, může vyrazit na výlet do vzdálenějších končin.

hotel Mix Peymar u pláže Cala Moreia

Milovníci zábavy a nočního života míří například do letoviska El Arenal na jihozápadě. V útrobách některých hotelů si navíc můžete zahrát kulečník nebo fotbálek.

cestovatel Richie hraje fotbálek v hotelu Alea v letovisku El Arenal

Po ulici pobíhají Šmoulové

Nevšední ráz má pobřeží v letovisku Santa Ponsa na východě ostrova Mallorca.

výhled z hotelu Fergus Style Cala Blanca Suites v letovisku Santa Ponsa

Když zavítáte do letoviska, kde v hojném počtu pobývají mladí lidé, nebudete se v něm nudit. Například v městečku El Arenal jsme potkali Šmouly, a ještě k tomu v dopoledních hodinách!

cestovatel Richie a Šmoulové v letovisku El Arenal

Nemusíte mít strach, že vám na Mallorce nebude chutnat. Španělská kuchyně má úroveň a rozhodně není na hony vzdálena té naší. Spokojeni budou milovníci masa, ale také všichni ti, kteří maso nejedí. Tohle je součást gastronomické nabídky tříhvězdičkového hotelu Ciudad Laurel v letovisku Cala Millor na východě ostrova.

jídlo v hotelu Ciudad Laurel v letovisku Cala Millor

Výběr sladkostí v mallorských hotelech je pestrý. Na rautovém stole určitě najdete dezert, který vás plně uspokojí. Nehledě na to, že častokrát bývá součástí menu zmrzlina, respektive hned několik druhů, včetně čokoládové, karamelové, jahodové či vanilkové polevy.

cestovatel Richie v hotelu Seramar Comodoro Playa

Ostrov milují cyklisté i naturisté

Na pláži u hotelu většinou najdete veškerý servis včetně sprch, lehátek a slunečníků. Ty jsou obvykle k dispozici za menší poplatek. Nechcete-li platit, stačí si o pár metrů dál roztáhnout osušku přímo na písku. Toužíte strávit několik hodin na pláži bez servisu a s minimem lidí? Žádný problém! Například nedaleko letoviska Can Picafort se rozprostírá tato ryze přírodní pláž.

S'Arenal d'es Casat u letoviska Can Picafort

Každá oficiální pláž, kterou lze dohledat na mapě, je označena informační tabulí. Díky ní se dozvíte několik užitečných informací.

cestovatel Richie a informační tabule Platja de Sa Coma

Mallorca – to jsou i nudistické pláže. A není jich zrovna málo. Některé jsou situovány v těsné blízkosti letoviska, jiné – klidnější – vyžadují třeba hodinu chůze nebo jízdu meziměstským autobusem či autem. Další možností je jízdní kolo, cyklisté Mallorku milují kvůli příhodnému terénu a husté síti cyklostezek. Tento snímek jsem pořídil asi tak 20 metrů od takřka liduprázdné a chráněnou krajinnou oblastí obklopené nudapláže Arenal des Casat na severovýchodě.

nudapláž Arenal des Casat

Proč zvolit Can Picafort?

Can Picafort na několika místech zdobí sochy instalované na pobřeží, častokrát na malých skalách nebo kamenech vyčnívajících z moře.

Richard Sacher v letovisku Can Picafort

Jestliže se rádi touláte po pobřeží lemovaném přírodou, doporučuji právě letovisko Can Picafort. Když si stoupnete čelem k moři, dejte se doprava. Neminete Necròpolis de Son Real, což je pravěký hřbitov a archeologické naleziště.

archeologické naleziště Necròpolis de Son Real

Na tomto místě si večer můžete vyfotit romantický západ slunce nad letoviskem Can Picafort.

romantický západ slunce nad letoviskem Can Picafort

Jen několik desítek metrů od hřbitova roste nádherný jehličnatý les, jako stvořený k procházce. Možná v něm taky potkáte želvu. Zkřížila mi cestu na pěšině.

želva na ostrově Mallorca

Mallorca je nákupní ráj

Když z Can Picafortu zamíříte na opačnou stranu, dojdete nebo dojedete do historického města Alcúdia. To zaujme zejména svými středověkými hradbami. Tohle je hlavní vstupní brána do centra.

cestovatel Richie ve městě Alcúdia na ostrově Mallorca

Jednou z nejzajímavějších staveb ve městě Alcúdia je katolický kostel svatého Jakuba (Església de Sant Jaume d’Alcúdia), v jehož interiéru lze obdivovat starodávné artefakty i sbírku umění.

katolický kostel svatého Jakuba neboli Església de Sant Jaume d'Alcúdia

V historických uličkách nenajdete vietnamské večerky, ale stylové kamenné obchůdky se suvenýry, oblečením či vysoce kvalitními potravinami zejména místní produkce. Potrpíte-li si na uzeniny, které souvisejí s tradicemi dané země, neměla by ve vašem nákupním košíku chybět sobrassada (česky sobrasada). Je to měkká klobása, kterou produkují na Baleárských ostrovech. Maso v ní pochází z mallorských černých prasat. Sobrassada dále obsahuje sádlo, pepř, sůl a španělské papriky.

sobrassada

Z ostrova Mallorca rozhodně neodletíte s prázdnou. Milovnice nekomerční módy si možná zamilují tuto originální dámskou halenku, která mi vysloveně padla do oka v letovisku Cala Millor. A co třeba slušivý klobouček, který – v kombinaci s opalovacím krémem – slouží jako ochrana před sluncem?

dámská halenka

Co dělat v hlavním městě?

Během dovolené na ostrově Mallorca byste si neměli nechat ujít návštěvu hlavního města Palma de Mallorca. Už jen proto, že zde stojí největší a nejznámější architektonická chlouba celé destinace – La Seu neboli katedrála Panny Marie (Catedral de Mallorca). Tato gotická stavba nadchne nejen zvenku, ale i zevnitř. Pokud budete mít čas, neváhejte si koupit vstupenku a vejít dovnitř.

La Seu neboli katedrála Panny Marie

Hned za katedrálou začíná historické centrum. Tam můžete posedět v kavárně či restauraci nebo se vrhnout do víru nakupování. Na vícero místech seženete vyhlášené mallorské perly, které se vyrábějí v městečku Manacor. Jsou sice umělé, ale zato jsou potažené esencí z pravé perleti a jsou značně odolné proti chladu, horku, potu a kosmetickým přípravkům.

mallorské perly z městečka Manacor

Koho nezajímají perly, možná upřednostní keramické kuchyňské prkénko nebo podtácek. Běžně k mání jsou i misky, talíře či popelníky různých barev – a s nápisem Mallorca.

suvenýry ve městě Palma de Mallorca

Na okraji města Palma de Mallorca – v blízkosti letiště a současně asi minutu chůze od pláže – se nalézá moderní turistická atrakce, která přitahuje všechny generace včetně dětí. Jedná se o Palma Aquarium, tedy areál, v němž je spousta malých i obrovských akvárií s mořskými živočichy, včetně žraloků a chobotnic. Mnohé pestrobarevné ryby jsou náramně fotogenické, tudíž tady pořídíte spoustu jedinečných snímků a videí. Objevíte i střešní zahradu s mikroklimatem džungle a s vodopádem.

Palma Aquarium

Z pláže si odskočíte mezi krápníky

Nezapomenutelná je taktéž návštěva Dračí jeskyně (Coves del Drac) v městečku Porto Cristo. Čeká vás procházka mezi skvostnými krápníky a také plavba po jednom z největších podzemních jezer na světě. Součástí prohlídky je krátký, ale zato famózní koncert vážné hudby. Máte se na co těšit!

Coves del Drac neboli Dračí jeskyně

Dokonce i ty z vás, kteří příliš nemají v oblibě organizované výlety, nekompromisně zaujme celodenní Okruh ostrovem. Jeho součástí je jízda dřevěným historickým vláčkem, v němž se pohodlně usadíte a budete z okna sledovat krásu mallorské přírody.

cestovatel Richie jede dřevěným historickým vláčkem na ostrově Mallorca

Ještě před tím, než nastoupíte do historického vláčku, svezete se historickou tramvají, která vyjíždí z přístavu Sóller.

historická tramvaj

Do Sólleru se dostanete velkou lodí, a to z přístavu Sa Calobra na severu. Poplujete podél pobřeží Mallorky, čeká vás zajímavá podívaná.

Port de Sóller

V průběhu plavby se vám naskytne mnoho nevšedních perspektiv. Jako třeba tato.

Mallorca 2022

Malý přístav Sa Calobra lemují zajímavě tvarované skály. Je zde hrstka restaurací a barů, kde se lze solidně občerstvit. Kdo má chuť, projde se po kamenném chodníku a pokochá se krásným okolím. Připravte si fotoaparát, nebudete litovat!

Carrer Port de Sa Calobra

Torrent de Pareis okouzlí každého

Během několika minut narazíte na přírodní tunel, který vás dovede až k místu zvanému Torrent de Pareis. Objeví se před vámi obdivuhodně tvarovaný kaňon a malá oblázková pláž. Tuze se mi tam líbilo, a tak jsem radostí povyskočil.

cestovatel Richie navštívil Torrent de Pareis na ostrově Mallorca

Do přístavu Sa Calobra přijedete autobusem, cestou si prohlédnete pohoří Serra de Tramuntana. Pravděpodobně zastavíte na vyhlídce Mirador de s’Entreforc nebo nějaké jiné v této lokalitě a uvidíte tuto scenerii.

Mirador de s'Entreforc

A z trochu jiné strany pro změnu tuhle. A když se ještě trochu pootočíte, dohlédnete až na nejvyšší horu ostrova – na Puig Major (1 445 m). Uvědomíte si, že ostrov Mallorca není pouze o hotelu, baru a nejbližší pláži a že jste viděli a zažili mnohem víc než většina ostatních turistů…

tohle je Mallorca 2022

Taková je Mallorca. Míst, která svádějí k výletu, je na ostrově samozřejmě mnohem víc. Stačí mrknout do mapy nebo se poradit s delegátem CK Blue Style. Dovolená v této populární evropské destinaci může být skvělá pro rodinu s dětmi, partu přátel, zamilovaný pár i seniory. Přitahuje bohémy, cyklisty či milovníky pěší turistiky. Sezóna trvá až do konce září, tudíž si lze vybrat ze spousty termínů!

Foto – Richard Sacher (23x) a Erika Vršecká (10x)

cestovatel Richie představuje Severní Kypr

Severní Kypr: Poznejte s námi tureckou část ostrova

10 důvodů, proč milujete Kalábrii

Kalábrie

Mohlo by vás zajímat

La Spezia

La Spezia: Nevšední tip na poetickou dovolenou v Itálii

Itálie je země zasvěcená turismu, najdeme zde moře, hory, památky, výtečné jídlo i víno. A protože je zároveň dost veliká, dají se stále poznávat nová a pro nás neznámá místa. Jedním z nich je i provincie La Spezia. Share Tweet Email

Číst více

Marsa Matrouh

Marsa Matrouh – Egypt, jak ho neznáte!

Máte pocit, že Egypt znáte jako otisky svých vlastních chodidel v písku pláže Mahmya? Pohlédli jste do očí Velké Sfingy, navštívili pyramidy, jména faraonů pohřbených v Údolí králů dokážete vyjmenovat zpaměti a s rybkami v Rudém moři si už téměř se všemi tykáte? Tak se s námi vydejte do Marsa Matrouh! Share Tweet Email

Číst více

GoPro kamera se vám během dovolené může hodit

GoPro kamera vám během dovolené umožní natočit parádní záběry

Někdo během dovolené v zahraničí nacvaká několik málo snímků na památku, jiný fotografuje každou chvíli a navíc ještě točí videa. Jsou tací, kteří si v pořizování krátkých audiovizuálních záběrů doslova libují a po návratu domů je dodatečně upravují v počítači, případně požádají odborníka, aby z nich vytvořil profesionální sestřih. Chcete, aby vaše videa byla hodně […]

Číst více