Zanzibar

Ostrov koření

Zanzibar | Základní informace

Zanzibar je autonomní stát zahrnující několik ostrovů v Indickém oceánu u východoafrického pobřeží –⁠ mezi hlavní dva patří Zanzibar (svahilsky Unguja) a Pemba. Společně s Tanganikou tvoří jednotný stát Tanzanie. Zcela právem je Zanzibar považován za jedno z nejkrásnějších míst v celé Africe. Naleznete zde všechno, co ke své vytoužené dovolené potřebujete.

Co všechno můžete na tomto pohádkovém ostrově zažít? Přečtěte si zde.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Pláže na Zanzibaru působí jako vystřižené z cestovatelských časopisů. Najdete zde klidné romantické zátoky i široké pláže nabízející dovádění ve vlnách vyhřátého Indického oceánu. Zajímavým přírodním představením je odliv a příliv, kdy moře ustoupí a následně se vrátí i o několik stovek metrů. Ve vzniklých bazénkách a na písku zůstávají při odlivu krásné mušle, mořské hvězdice a řasy.

Zanzibar City, někdy označovaný jako Zanzibar Town, je hlavní a největší město státu Zanzibar. Skládá se ze dvou částí – starého města Stone Town a mladší části zvané Ng’ambo (anglicky New City nebo The Other Side). Hranici mezi nimi tvoří široká ulice Creek Road.

Na severním cípu ostrova v malé rybářské vesnici Ras Nungwi se nachází akvárium Mnarani. Součástí vesnice je také maják z roku 1886 a pěkná písečná pláž s korálovými útesy. Místo je známé také stavbou tradičních dřevěných plachetnic dhow.

Milovníci přírody by si neměli nechat ujít národní park Jozani Forest. Jedná se o deštný prales, ve němž lze spatřit různorodé zajímavé rostliny a živočichy jako jsou štětkouni šedí, ženetky zanzibarské či zanzibarský levhart. Postupně přechází v mangrovníkový les, kde žijí například barevní krabi, ptáci a hmyz.

Pokud vás láká výlet mimo ostrov, vypravte se na Prison Island. Ostrov původně sloužil jako vězení pro neposlušné otroky a jistý čas byl využívaný jako karanténa pro pacienty se žlutou zimnicí.

ostrov - moře - hory
 

Necelých 60 kilometrů severně od ostrova Zanzibar se nachází Pemba. Ostrov je více zalesněný než jeho známější soused. Pobřeží je porostlé mangrovy a na úrodné půdě se pěstuje hlavně maniok, banány a hřebíčkovec kořenný.

ostrov - moře - hory
 

TIPY NA DÁRKY

Byla by škoda si z dovolené na Zanzibaru nepřivézt žádnou hmotnou upomínku. Kromě krásných míst, která si lze zapamatovat nebo vyfotit, nabízí ostrov řadu jedinečných, často ručně vyráběných produktů.

GASTRONOMIE

Zanzibarská kuchyně vznikla díky bohaté historii tohoto souostroví smíšením svahilských, indických, perských, arabských, britských a portugalských vlivů. Nabídka pokrmů je proto poměrně pestrá a multikulturní. Základem zanzibarské kuchyně je maso podávané s brambory, kořeněnou rýží (biryani) , zeleninou nebo kukuřičnou kaší (ugali).