Dovolená na Zanzibaru: „Unguja“, Freddie Mercury a nejkratší válka v historii

ZanzibarDestinace

Jaká je vaše definice exotického ráje? Mohli bychom se sáhodlouze rozepisovat o zlatavých plážích, tyrkysovém moři, klidných zálivech a romantických lagunách… namísto toho však napíšeme jen jedno slovo. Zanzibar. Ten má toho všeho na rozdávání, a troufáme si tvrdit, že toho nabízí ještě mnohem více. 

I proto dnešní článek nebude o přírodních krásách tohoto fascinujícího kousku země. Těm jsme se koneckonců věnovali v jiném našem článku. Dnes si Zanzibar přiblížíme prostřednictvím několika zajímavých faktů a událostí z jeho bohaté historie i ze současnosti. 

Co je to vlastně ten Zanzibar?

Hned ze začátku musíme do našeho přemýšlení o Zanzibaru vnést trochu zmatku. Zanzibar totiž vlastně není ostrov… a ani Zanzibar!

Jedná se totiž o souhrnné označení pro celé souostroví, které je tvořeno 46 z velké části neobydlenými ostrovy. Ostrov, který většina z nás nazývá Zanzibarem, je tím největším z nich a oficiálně se nazývá Unguja.

Aby těch zmatků nebylo málo, ostrov Unguja se v minulosti se skutečně jmenoval Zanzibar. Toto jméno je pravděpodobně odvozeno od perského slova „zanj“, kterým staří Peršané označovali lidi černé pleti. „Zanj-i-bars“ by tedy v jejich jazyce doslova znamenalo „Země lidí černé pleti“. Další etymologická teorie původu jména Zanzibar nás zavede do arabštiny, ve které slovo „zanjabil“ znamená „zázvor“. Ten byl jedním z druhů koření, se kterými se v minulosti na ostrově hojně obchodovaio. První perská teorie je však považována za pravděpodobnější. 

Během dekolonizačních procesů 20. století bylo rozhodnuto o přejmenování ostrova na Unguja. To je původní svahilské jméno, které znamená něco jako „tranzit“ a dává též vzpomenout na historii ostrova jakožto významného obchodního hubu. Nové jméno se však příliš neujalo a pro většinu lidí ostrov do dnešních dní zůstává v první řadě Zanzibarem. 

Zázračné dítě z ráje

Víte, co se stalo 5. září 1946 ve městě Stone Town na Zanzibaru? Narodil se tam jistý Farrokh Bulsara, potomek rodičů z komunity Pársů, kteří sem přišli za prací až z daleké indické provincie Gudžarát. Dodáme-li k tomu, že si malý Farrokh začal později říkat Freddie, všem už bude asi jasné, o kom je řeč. Samozřejmě, jde o Freddieho Mercuryho, slavného zpěváka a frontmana legendární britské kapely Queen. 

Když se však dnes vydáte k domu, kde Freddie bydlel, když byl ještě Farrokhem, budete možná zklamáni. Nebo překvapeni? Tak jako tak, ani dům, ani okolní město se nevyznačuje ničím, co by připomínalo blyštivý svět rokenrolu, jedním z jehož symbolů se Freddie stal.

Jeho dům stojí na krajíčku starého města Stone Townu, kde čas jako by se zastavil někdy před 200 lety. V úzkých uličkách muži v barevných turbanech míjí ženy se zahalenými obličeji, zatímco děti v tradičních oděvech utíkají ze školy podél zdobených dveří místních chátrajících koloniálních domů. Na Freddieho rodném domě byste navíc dlouho nenašli nic zvláštního kromě skromného nápisu, že zde tento velikán světové hudby kdysi žil. Ještě nedávno jste se dokonce ani nemohli podívat dovnitř. Až v listopadu roku 2019 zde bylo otevřeno muzeum věnované jeho celoživotnímu dílu.

Nejkratší válka historie…

…proběhla 27. srpna 1896 právě na Zanzibaru. Zanzibar ji svedl s Angličany a dlužno dodat, že se určitě nejedná o nejslavnějších 38 minut (tak dlouho totiž trvala) v jeho dějinách. Pojďme se na slavný konflikt podívat blíže.

Šejk Hamad Bin Thuwaini vládl Zanzibaru jako sultán již 4 roky, když 25. srpna 1896 náhle zemřel. Zlí jazykové tvrdí, že to bylo rukou jeho bratra, který se nikdy nesmířil s poddajností, kterou Hamad vykazoval vůči Britům.

Zmíněný bratr, Khalid Bin Bargash, se také hned po Hamadově smrti prohlásil novým sultánem. V té chvíli byl položen základ budoucímu konfliktu. Britové totiž měli se Zanzibarem již 30 let platnou dohodu o tom, že nový sultán smí převzít moc pouze s jejich výslovným souhlasem. S tím však v případě Khalida nebylo možné počítat, jelikož byl známý svými vazbami na Německo, konkurenta Britů v jejich koloniálních snahách. 

Diplomaté obou stran se celý den snažili doutnající konflikt zažehnat a přijít s diplomatickým řešením. Výsledkem jejich snahy však bylo pouze to, že se sultán a téměř 3000 jeho poddaných zabarikádovali v královském paláci.

Ráno 27. srpna Britům došla trpělivost a poslali do paláce ultimátum –⁠ vzdejte se, nebo naše lodě zahájí palbu. Sultán odpověděl, že se vzdát nehodlá, a že nevěří, že palbu skutečně zahájí. Britové odpověděli, že si to sice nepřejí, ale pokud nebude vyhověno jejich požadavkům, palbu zcela jistě zahájí. Po dalších 30 minutách tak skutečně učinili.

Bombardování začalo přesně v 9:02 a v 9:40 již z paláce a přilehlého harému zbyly jen trosky. 

Nový sultán samozřejmě uprchl z paláce jen minuty poté, co ho zasáhly první projektily. Za jeho mocenské choutky však zaplatilo životem na 500 jeho poddaných. On sám na nedalekém německém konzulátu zažádal o azyl a utekl do Němci ovládané východní Afriky. V průběhu bojů první světové války však nakonec stejně padl Britům do rukou a zbytek života prožil v exilu na ostrově Svatá Helena. Ano, jedná se o ten samý ostrov, kde byl vězněn i slavný francouzský vojevůdce Napoleon Bonaparte.

Co dodat? Snad jen že i nejkratší válka v dějinách lidstva byla mnohem delší, než by bylo záhodno.

Dnes naštěstí panuje na Zanzibaru mír a všeobecná pohoda. Vydejte se o tom přesvědčit na vlastní kůži! Tato kouzelná země je plná pohostinnosti, optimismu, ale i doteků dávných časů. Ty zde v mnohých ohledech stále žijí a dávají Zanzibaru jeho neopakovatelné a jedinečné charisma.

Objevte i vy jeho exotickou krásu!

Dovolená na Kypru: Sluníčko, moře a... kočky?

Dovolená na Kypru: Sluníčko, moře a… kočky?

Hotel Gorgonia Beach: To nejlepší místo pro potápění a šnorchlování v Egyptě

Gorgonia - potápěčů ráj

Mohlo by vás zajímat

Liparské ostrovy

Liparské ostrovy: Stromboli, Lipari, Vulcano

Vypravte se za zážitky na rozmanité Liparské ostrovy! Čekají tu na vás pláže s černým pískem, koupání v zářivě modré vodě, bahenní jezírka, zajímavá krajina a mnoho dalšího… Share Tweet Email

Číst více

Co si nenechat utéct na kapverdském ostrově Sal

Dovolená na Kapverdách: Co si nenechat utéct na ostrově Sal

Přemýšlíte o dovolené? Kapverdy jsou skvělou volbou! Vydejte se s námi na úchvatný ostrov Sal! Abyste si ho užili naplno, přinášíme vám tipy na nejkrásnější a nejzajímavější místa, která byste si při jeho návštěvě určitě neměli nechat ujít. Share Tweet Email

Číst více

Okruh ostrovem aneb Celodenní výlet po španělském ostrově Mallorca

Okruh ostrovem: Celodenní výlet po ostrově Mallorca

Španělský ostrov Mallorca je ideálním místem pro letní dovolenou u moře. Přivítají vás tu prostorné písčité pláže, výborná gastronomie, skvostná příroda, udržované cyklostezky a pestrá nabídka výletů. Jedním z nich je Okruh ostrovem, určený především těm, co milují malebné scenérie. Tento celodenní výlet jsme absolvovali a pořídili následující fotografie. Nikoliv však během letních prázdnin, ale […]

Číst více