Abu Dhabi

Zažijte budoucnost již dnes

Abu Dhabi | Základní informace

Emirát Abu Dhabi je tím největším ze 7 emirátů a s plochou 80 000 km2 je 17x větší než mnohem známější Dubaj. Zaujímá téměř 87% z celkové rozlohy SAE. Jeho území tvoří převážně pustá a rovná písečná či kamenitá poušť. Moře omývá pobřeží emirátu v délce zhruba 500 km. Na severozápadním pobřeží Perského zálivu sousedí v malém úseku s Katarem, na východě má ve vnitrozemí delší hranici s Ománem.
Naprostá většina obyvatel žije v několika málo městech, zejména pak ve stejnojmenné metropoli emirátu a zároveň hlavním městě celé federace. Vzhledem ke své rozloze a bohatství má Abu Dhabi vůdčí roli v celých SAE.

Na našem blogu jsme pro vás připravili článek se základními radami a tipy, které se vám při návštěvě Abu Dhabi, ale i ostatních emirátů budou zcela jistě hodit.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Velká mešita šejka Zayeda

Opravdový skvost, který vyniká nejen jako atrakce Abu Dhabi, ale dá se snadno považovat i za jednu z nejvíce impozantních budov celého světa. Není proto divu, že jde o jednoznačně nejpopulárnější turistickou atrakci celého Abu Dhabi.
Nahlédnout do útrob této překrásné stavby můžete společně s námi v následujícím videu.

Promenáda Corniche

Tato pobřežní promenáda patří k nejpopulárnějším místům celého Abu Dhabi. Je brázděna těmi nejluxusnějšími hotely, restauracemi a rozličnými obchody a obchůdky, takže se nemůže stát, že by vám při vašem procházení cokoli scházelo.

Emirates Palace

Hotelový resort, který dává úplně nové významy slovu „luxus“. Svým návštěvníkům poskytuje služby vymykající se standardnímu pětihvězdičkovému hodnocení kvality.

Město Abu Dhabi toho samozřejmě nabízí ještě mnohem více. Pokud vás láká například objevování tajemství podvodního světa, určitě byste si něměli
nechat ujít návštěvu zcela nové atrakce Abu Dhabi – The National Aquarium Abu Dhabi. Na našem blogu jsme pro vás připravili fotoreportáž z tohoto impozantního místa. Abu Dhabi jsme navštívili i my a o své postřehy a tipy se s vámi rád podělíme v následujícím článku.

 

Region Al Ain

Pokud pocítíte touhu odpočinout si od velkoměsta, proč nezavítat do jihovýchodní oblasti emirátů Abu Dhabi, do regionu Al Ain, s jeho stejnojmenným hlavním městem? Tato oblast nabízí pestré přírodní bohatství a město Al Ain si na rozdíl od moderního Abu Dhabi zachovává svůj historický půvab. Ten je ještě podtržen jeho proslulými překrásnými zahradami, které jsou spolu s řadou dalších zdejších budov zapsány do fondu světového kulturního dědictví UNESCO.

Pouštní dobrodružství

Když se řeknou Spojené arabské emiráty, vybaví se asi většině lidí poušť a spousta písku. Není tedy divu, že sjíždění obrovských písečných dun v džípech, čtyřkolkách a na sandboardu, projížďka na velbloudech, vodní dýmka či břišní tanečnice jsou zážitky, které by si tamější návštěvníci určitě neměli nechat ujít.

TIPY NA DÁRKY

Oblíbenými suvenýry jsou různé tradiční předměty většinou vycházející z arabské nebo beduínské kultury. Na tradičním trhu arabsky zvaném souk je koupíte, samozřejmě při úspěšném smlouvání, mnohem levněji než v luxusních obchodech v nákupních centrech. Příklady tradičních souků v Abu Dhabi jsou Souk Central Market nebo Souk Al Zafarana.

GASTRONOMIE

Patříte-li mezi gurmány, kteří na svojí dovolené rádi poznávají cizokrajné a exotické chutě, ve Spojených arabských emirátech si určitě přijdete na své. Místní gastronomie je velmi zajímavá a pestrá a díky tomu, že v SAE žijí lidé mnoha různých národností, můžete se zde setkat se spoustou zajímavých a chutných jídel a nápojů. Kromě obecně arabských jídel jsou zde rozšířená i marocká, íránská, thajská, čínská, libanonská a mnoho dalších. Tradičně se používá hodně mléka, obilí a masa. Dále se hojně používají ryby a aromatická orientální koření. Z nápojů je nejpopulárnější mátový čaj. Jídla podávaná v severní Africe, na blízkém východě i v Perském zálivu mají podobný základ a můžeme je souhrnně označit jako arabskou kuchyni. Přesto samozřejmě existují místní speciality a odlišnosti. Kuchyně tohoto regionu se vyznačuje především množstvím zeleniny, maso se velmi často upravuje rožněním. Na stole nesmějí nikdy chybět arabské chlebové placky (pita).

Níže naleznete některé příklady arabských pokrmů typických pro oblast Spojených arabských emirátů. Pokud si chcete o místní gastronomii přečíst více, můžete tak učinit v článku na našem blogu.

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Islám zakazuje pít alkohol. Cizinci jej mohou dostat v hotelových restauracích a barech. Za toto privilegium musíte ale počítat s vyššími cenami. Alkoholové excesy i prostá opilost na veřejnosti navíc nejsou tolerovány a mohou být postiženy pokutou nebo vězením. Abu Dhabi je jediným z emirátů SAE, kde věkový limit pro konzumaci alkoholu činí 18 let.

VODA

Stejně jako v jiných exotických zemích, ani ve Spojených arabských emirátech se nedoporučuje pít vodu z kohoutků – pokud se chcete vyhnout střevním potížím, vždy raději dejte přednost balené vodě.