Abu Dhabi: Pět zajímavých míst, která jsou součástí tohoto emirátu

DestinaceAbu DhabiSpojené arabské emiráty

Spojené arabské emiráty – to není jenom Dubaj, ale také Ras Al Khaimah, Fujairah, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain a Abu Dhabi. Tento největší emirát tvoří stejnojmenné město, dále Východní region s jeho hlavním městem Al Ain a Západní region, který se skládá z několika vesniček a správního střediska Madinat Zayed. Pokud budete trávit dovolenou v emirátu Abu Dhabi (neboli Abú Dhabí či Abú Zabí), narazíte tam na řadu zajímavých míst. Tady je pět z nich!

1/ Ferrari World

Nejznámější moderní stavbou ve městě Abu Dhabi, konkrétně na ostrově Yas Island, je Ferrari World. Nejúžasněji vypadá z výšky, například z letadla, je dokonce pozorovatelný z vesmíru. Atraktivní je však i zevnitř. Jedná se o unikátní zábavní park, věnovaný nejslavnější značce sportovních automobilů. Ukrývá několik uměleckých auto-moto instalací a adrenalinových atrakcí pro děti i dospělé. Vcítit se do pozice pilota F1 a zažít pocit nulové gravitace na téměř vertikální dráze vám umožní Turbo Track. A co teprve Formula Rossa? Nejrychlejší horská dráha na světě dosáhne zrychlení z 0 na 240 km/h za 4,9 sekund. Zažijete přetížení 5G a převýšení až 52 metrů. Mimochodem – v těsné blízkosti se nalézá závodní okruh F1, spousta nádherných promenád, špičkový aquapark Yas Waterworld a největší nákupní středisko v celém emirátu, Yas Mall.

krytý zábavní park Ferrari World

2/ Warner Bros World

Pouhých 1,6 km od parku Ferrari World se nachází další krytý zábavní park – Warner Bros World. Stál více než miliardu amerických dolarů, jeho rozloha činí přes 153 000 metrů čtverečních. Setkáte se tu například s Batmanem, Jokerem, Supermanem či Harley Quinn a s postavičkami z klasických kreslených pohádek — zajícem Bugs Bunnym, Tomem a Jerrym nebo psem Scooby-Doo. Warner Bros World tvoří šest tematických sekcí. Jmenují se Bedrock (Flintstoneovi), Dynamite Gulch, Cartoon Junction, Gotham City a Metropolis. Šestou – centrální – sekcí je Warner Bros Plaza, z níž se dostanete do všech ostatních. Součástí parku jsou desítky atrakcí i středně adrenalinová lákadla, například Fast and Furry-ous a Justice League: Warworld Attacks.

Warner Bros World v Abu Dhabi

3/ Velká mešita šejka Zayeda

Bez ohledu na to, jaké náboženství vyznáváte či jste ateista, určitě vás nadchne pohled na tuto skvostnou stavbu. Velká mešita šejka Zayeda z bílého mramoru ohromí svojí velkolepou architekturou. Pojme až 41 tisíc osob najednou, patří mezi největší na světě. Jako jediná mešita v emirátu Abu Dhabi umožňuje vstup i nemuslimům včetně žen. Výstavba tohoto kolosu vyšla na 13 miliard korun, dokončena byla v prosinci roku 2007. Jak napovídá název, mešita je zasvěcena šejkovi a prezidentovi Zayedovi bin Sultan Al Nahyanovi (1918–2004), pohřbenému ve zdejším mauzoleu. Úchvatná stavba v Abu Dhabi je zdobená zlatem, drahokamy a křišťálem. Kromě chrámu a čtveřice minaretů vysokých 107 metrů areál zahrnuje taktéž zahradu, školu, knihovnu, nemocnici a lázně. Raritami jsou gigantický lustr a největší koberec na světě, vážící 35 tun.

Velká mešita šejka Zayeda v Abu Dhabi

4/ Most šejka Zayeda

Tento pozoruhodný, 842 metrů dlouhý a 64 metrů vysoký most šejka Zayeda navrhla britská architektka a držitelka Pritzkerovy ceny Zaha Hadid. Budete-li trávit dovolenou v Abu Dhabi, nezapomeňte si ho prohlédnout – ideálně po setmění. Je považován za nejsložitější most, jaký kdy byl postaven. Jeho zakřivené oblouky evokují zvlněné písečné duny. V noci je krásně nasvícený – částečně je modrý a částečně růžový. Prostě pastva pro oči!

Most šejka Zayeda

5/ Pevnost Al Jahili

Al Ain je čtvrté největší město Spojených arabských emirátů (neboli SAE). Leží na východě emirátu Abu Dhabi, u hranice s Ománem. Od města Dubaj je vzdáleno cca 120 km. V Al Ainu se nachází několik univerzit, mezinárodní letiště, zoo a hraniční přechod do Ománu. Mimochodem – v roce 1918 se tady narodil zakladatel Spojených arabských emirátů, šejk Zayed. Od roku 2011 jsou zdejší oázy a některé z nejstarších lokalit součástí Seznamu světového dědictví UNESCO. Snad nejfotografovanější stavbou ve městě Al Ain je pevnost Al Jahili, založená v roce 1891. Má čtvercový tvar, je 35 metrů dlouhá a 8 metrů vysoká.

pevnost Al Jahili ve městě Al Ain

Abu Dhabi nabízí mnohem víc

Zajímavých míst je v emirátu Abu Dhabi podstatně víc. Můžete se například vydat na výlet na horu Jebel Hafeet (1249 m). Milovníci vodních sportů jistě rádi zavítají do areálu Wadi Adventure s 3,3 m vysokou uměle vytvořenou surfovou vlnou a světově nejdelším uměle vybudovaným vodním kanálem. A to není zdaleka všechno!

A na závěr si můžete prohlédnout video, které tým CK Blue Style natočil ve Velké mešitě šejka Zayeda ve městě Abu Dhabi:

egyptské jídlo molokhia

Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

Jídlo a pití v SAE: Luqaimat, foul, velbloudí maso, karak i silná káva

Jídlo v SAE

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 37. díl

Země antických bohů plná historických památek a krásných pláži –⁠ to je Řecko. V dnešním díle Expertů na cestách vám Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, prozradí na jaké řecké ostrovy se vypravit a co si zde nenechat ujít. Hostem pořadu bude rovněž rodilý Řek, Robert Karanikos, jenž kromě jiného představí oblíbenou řeckou hračku […]

Číst více

Dovolená

Dovolená ve Spojených arabských emirátech: Rady, tipy a informace

Poletíte s CK Blue Style do Spojených arabských emirátů (SAE)? Ať už si vyberete emirát Dubaj, Ras al-Khaimah, Fujairah, Ajman, Sharjah nebo Abu Dhabi, patrně si položíte následující otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si v Česku proměnit peníze? Čeho se vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co v SAE kupovat? […]

Číst více

Dovolená v Egyptě

Dovolená v Egyptě: Sharm El Sheikh, ráj dokonalého odpočinku

V květnu jsme se vydali do našeho oblíbeného letoviska v Egyptě, do Sharm El Sheikh. Sharm zbožňujeme proto, že je úplně jiný než Hurghada nebo Marsa Alam. Je živý, moderní a nikdy se tady nenudíte. Zláká dovolená v Sharm El Sheikh i vás? Share Tweet Email

Číst více