Hurghada

Pohádka tisíce a jedné noci

Hurghada | Základní informace

Hurghada, původně malá rybářská vesnička, dnes vyhledávaný prázdninový ráj, pokrývá plochu více než 15 km podél pobřeží Rudého moře a díky celoročně slunečnému počasí láká ke své návštěvě tisíce turistů. Hurghada má – stejně jako Marsa Alam a Sharm El Sheikh – vlastní letiště a oproti klidné Marsa Alam zde najdete dost rušných míst, kde to žije i ve večerních a nočních hodinách. Na milovníky odpočinku čekají komfortní hotely s kvalitním servisem a bohatou nabídkou relaxačních možností.

Pro lepší představu toho, co vás v Hurghadě čeká, jsme pro vás připravili krátké video a článek na našem blogu.

Pro ty, co dávají přednost aktivní dovolené, jsou připraveny rozličné vodní sporty včetně potápění a windsurfingu nebo možnost dobrodružného výletu do pouště na velbloudech i terénních čtyřkolkách. Hurghada leží ve velmi příhodné vzdálenosti od většiny slavných staroegyptských památek a proto je vhodným výchozím místem pro absolvování některého z výletů do Luxoru, Káhiry a Gízy.

Pobřeží oblasti Hurghada, tzv. Hurghadské riviéry, je dlouhé téměř 90 km. Mimo města Hurghada sem spadá ještě na severu položená El Gouna, oblast Makadi, zátoky Soma Bay a nakonec Safaga. Jedním z největších lákadel tohoto letoviska jsou tyrkysové vody Rudého moře, které nabízí pozorování krás podmořského světa. Na své si přijdou i milovníci surfování.

Nezapomeňte, že pro návštěvníky Egypta z České republiky platí vízová povinnost. Přehled základních tipů a rad jsme pro vás připravili v článku na našem blogu.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

KÁHIRA

Káhira je metropolí Egypta a zároveň městem kontrastů starého a nového světa. Její obyvatelé ji považují za matku měst, přestože oproti jiným egyptským městům není nejstarší. Ačkoli byla založena „až“ Fátimovci v 10. století, doslova dýchá atmosférou starých časů. Stará Káhira je půvabným místem se spletí uzoučkých uliček s malými krámky, obchůdky a kavárnami, kterými se můžete proplétat od jedné staré památky ke druhé. Nové čtvrti města pak připomínají většinou dobu anglické nadvlády po pádu turecké říše. Domy jsou postavené v evropském stylu, hlavní ulice jsou široké, o exotický nádech se starají všudypřítomné palmy.

LUXOR

Dřívější název Luxoru zní Théby, nebo také Wéset. Býval hlavním městem Egypta. Leží 700 km jižně od Káhiry a je to jedno z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších míst v celé zemi. Hlavním důvodem je ohromné „venkovní muzeum“ s množstvím těch nejúžasnějších a nejproslulejších starovegyptských památek. Nedaleko Luxoru se mimo jiné nachází též legendární Údolí králů a chrámový komplex Karnak.
Vydejte se do Luxoru společně s námi v následujícím videu.

EL QUSEIR

El Quseir je malé rybářské městečko, ležící zhruba 150 km jižně od Hurghady a 650 km od Káhiry. Jedná se o kouzelnou mozaiku historie, modernity a přírodních krás.

Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
previous arrow
next arrow
 
previous arrow
next arrow

GÍZSKÝ PYRAMIDOVÝ KOMPLEX

Jinak též zvaný Gízská nekropole . Jedná se archeologickou lokalitu nacházející se nedaleko egyptského hlavního města Káhiry. Komplexu dominují 3 pyramidové komplexy a samozřejmě Velká sfinga. Dále se zde nachází vesnice obývaná primárně archeolologickými dělníky a množství dalších hrobek. Pyramidy v Gíze jsou jedním ze sedmi divů světa a zároveň jediným tímto divem, který se dochoval až do současnosti.

GIFTUN

Tomuto nevelkému ostrůvku nacházejícím se asi 2 km od Hurghady se přezdívá „Egyptské Tahiti“. A právem – místní pláže lákají své návštěvníky na svůj zářivě bílý písek, který dává vzpomenout na Francouzskou Polynésii nebo Karibik.
Více o ostrově Giftun si můžete přečíst v článku na našem blogu.

TURTLE BAY

Populání lokalita pro hloubkové potápění nacházející se těsně před severním cípem ostrova Big Giftun.


Protože jedním z hlavních lákadel Hurghady a jejího okolí jsou tyrkysové vody Rudého moře a podmořský svět, který se skrývá v nich, nabízí toto moderní letovisko mnoho možností, jak je prozkoumat zblízka, případně se seznámit s tvory, kteří je obývají.

Hurghada a její okolí toho samozřejmě nabízí ještě mnohem více, než jsme vám zatím stihli ukázat. Pro ty, kteří chtějí dále objevovat, nabízíme rozličné výlety a aktivity. Poptejte se na ně u svých delegátů. A pokud nemáte čas objevovat Egypt kousek po kousku, je tu pro vás Mini Egypt Park, kde najdete většinu nejznámějších egyptských památek ve zmenšených verzích na jednom místě.

TIPY NA DÁRKY

Většina arabských zemí je doslova rájem pro ty, kteří rádi nakupují. Přestože jste do Egypta pravděpodobně přijeli kvůli zážitkům a odpočinku, jistě si budete chtít s sebou odvézt domů něco na památku – možností, co to může být, je spousta. Suvenýry jsou tu celkem levné a stejně tak konzumní věci, jen je třeba si vybírat, co a jak nakupujete a zda to skutečně ze země můžete vyvézt. Například vývoz mušlí, korálů či jiného přírodního bohatství Egypta je přísně zakázán (i tak ale turisté často odjíždějí s nějakou tou mušličkou třeba v ponožce). To samé platí o starožitných věcech (nábytek, šperky, obrazy apod.).


Jako suvenýry si můžete pořídit například typické egyptské oblečení.

Mnoho návštěvníků Egypta si odváží ručně pomalované papyry, tkané koberce, měděné svícny nebo typické mosazné konvice s rytinami.

Stejně jako v dávných dobách, když ještě koření platilo za velmi drahé platidlo, i dnes tu fungují stánky s velkým výběrem barevných a voňavých dochucovadel. Pravý ibiškový čaj (karkade) se doma bude jistě také hodit nejen jako originální pohoštění pro vaše návštěvy.

Zručnost místních řemeslníků se projevuje též na vyřezávaných dřevěných figurkách, různých krabičkách či výrobcích ze zlata či perleti.

Velmi populárním suvenýrem jsou rovněž vodní dýmky.

…a nesmíme zapomenout ani na místní víno.

GASTRONOMIE

Stejně jako v mnoha jiných zemích se specifickou kulturou i Egypt má své zaběhnuté tradice. Tamní gastronomie je ovlivněna kuchyní arabskou, řeckou, libanonskou, syrskou, tureckou i palestinskou. Především vlivem islámského náboženství nejedí Egypťané vepřové maso a nepijí alkohol. Rozmanitost egyptského jídla tím však není poznamenána. Jídlo je dochucováno exotickým kořením, čerstvými bylinkami a nikdy nechybí ani čerstvé ovoce a zelenina.
A pokud chcete zažít něco z egyptské atmosféry v pohodlí vlastní kuchyně, co si zkusit uvařit tradiční pokrm zvaný molokhia?


Níže naleznete pár příkladů vybraných specialit egyptské kuchyně.