Dovolená v Egyptě: 6 důvodů proč jet do Hurghady

DestinaceHurghadaEgypt

Přemýšlíte kam na dovolenou, nebo už jste se třeba i rozhodli pro Egypt, ale zatím jste si nevybrali letovisko? Ať tak či tak, přesně pro vás tu máme šest důvodů, a že by se jich dalo určitě najít víc, proč jet do Hurghady!

Hurghada je bývalé rybářské městečko, které se postupem času stalo nejoblíbenějším letoviskem a jedním z největších turistických center v Egyptě. Z jedné strany ji omývá Rudé moře a z té druhé je obklopena zlatě se lesknoucími písečnými dunami a horami. Pojďme si nyní říct několik důvodů, proč jet do Hurghady! Na co všechno své návštěvníky láká toto egyptské letovisko?

 

Sluncem zalité pláže Hurghadské riviéry

Egypt je dobře známý svými překrásnými písčitými plážemi a slunečnými dny. Hurghada není v tomto ohledu rozhodně žádnou výjimkou. Čekají zde na vás pláže jako z pohádky, většina z nich má navíc postupný vstup do vody, což ocení zejména rodiny s malými dětmi a senioři.

Pobřeží oblasti Hurghada je přezdíváno Hurghadská riviéra. Do této lokality, která má téměř 90 kilometrů, spadají rovněž letoviska El Gouna, Makadi Bay, Soma Bay, Safaga a Sahl Hasheesh.

Za plážemi se navíc můžete vydat i na nedaleký ostrov Giftun, kterému se právem přezdívá „egyptské Tahiti“. Součástí národního parku, který se na ostrově nachází, jsou například soukromé pláže Mahmya a Eden s bělostným pískem. Na obě se lze dostat v rámci lodního výletu s CK Blue Style.

Pestrobarevný život pod hladinou Rudého moře

Pokud má Hurghada ještě větší lákadlo než zlatavé pláže, je to bohatý pestrobarevný život v tyrkysových vodách Rudého moře. Nadšení zde budou jak milovníci šnorchlování, tak nadšenci do potápění. Hned nedaleko od pobřeží totiž lze obdivovat úchvatné korálové útesy, barevná hejna ryb i další mořské živočichy. Těšit se můžete také na skvělou viditelnost a příjemnou teplotu vody.

Nejen za plážemi, ale rovněž za šnorchlováním a potápěním se lze vypravit dál od pobřeží. Vaším cílem může být například již zmíněný ostrov Giftun, jenž je oblíbenou potápěčskou lokalitou. Ve zdejších vodách můžete potkat rozličnou podmořskou faunu –⁠ od želv přes dugongy až po delfíny. Mezi další oblíbené lokality patří například Želví zátoka (Turtle Bay).

Jestliže toužíte po tom, prozkoumat podmořský svět zblízka, ale z nějakého důvodu se nemůžete nebo nechcete potápět, nezoufejte! Právě pro vás je tu výlet ponorkou Sinbad, díky které se ponoříte až 26 metrů hluboko a spatříte nejen mořské živočichy, ale i potopený vrak lodi. Další možností, jak se dostat k podmořskému světu blíž, je pak plavba lodí Blue Aquarium s proskleným dnem.

Za návštěvu v Hurghadě určitě stojí i Grand Aquarium se stovkami mořských a sladkovodních druhů živočichů. Můžete se zde projít podvodním tunelem a obklopení akvárii pozorovat rejnoky, želvy, žraloky a mnoho dalšího. Součástí je také muzeum fosilií a minizoo, kde lze spatřit kočkodany, pštrosy, pelikány, krokodýly, hady a další živočichy. Výlet bude jistě nezapomenutelným zážitkem pro děti, ale i dospělé.  

 

Bohatá historie a kultura na každém kroku

Hurghada leží ve velmi příhodné vzdálenosti od většiny slavných staroegyptských památek, a proto je vhodným výchozím bodem pro absolvování některého z výletů do Luxoru, Káhiry a Gízy. Součástí výletu může být navíc malebná plavba po Nilu.

Také samotné město Hurghada má co nabídnout. Lze ho pomyslně rozdělit na tři části – nové centrum Sakkala, staré centrum Dahar (neboli Downtown) a směrem na jih Village Road s promenádou El Mamsha. 

Během své dovolené zde byste určitě neměli vynechat návštěvu mešity El Mina Masjid, krásné stavby, která je působivá jak zvenku, tak zevnitř. Vstup je povolen i nemuslimům, samozřejmě za dodržení určitých pravidel. Další působivou stavbou je katedrála svatého Shenoudy, moderní koptský kostel postavený na začátku 20. století ve francouzském stylu. 

Velice lákavá jsou rovněž typická arabská tržiště, při jejichž prozkoumávání můžete ochutnat řadu výtečných egyptských specialit a pořídit rozličné suvenýry či dárky pro vaše blízké. Nechte se pohltit zdejší okouzlující atmosférou a nezapomeňte smlouvat!

Krásná a tajemná poušť plná zážitků

Chcete si svou dovolenou trochu zpestřit a zažít i nějaké to dobrodružství? V Hurghadě to není problém! Vyrazit můžete například na výlet do pouště. Toto nespoutané a fascinující prostředí lze prozkoumávat buď na hřbetu velblouda, na čtyřkolkách, nebo v luxusním džípu. Pokud patříte mezi milovníky adrenalinu, na nic nečekejte a vypravte se vstříc nekonečným egyptským dunám!

Není pro vás výlet do pouště ničím novým? A co takhle sandboarding? Už jste tento starobylý sport vyzkoušeli? Jeho podstatou je sjíždění písečných dun „na prkně“, tzv. sandboardu. Podle pověsti vznikl již ve starém Egyptě, kdy bylo zvykem sjíždět písečné duny na kusech dřeva.  

A to stále není vše, co poušť nabízí! Během výletu za písečnými dunami se totiž podíváte i do beduínské vesnice, kde poznáte místní tradice a svlažíte hrdlo lahodnými doušky čaje. Budete mít také jedinečnou příležitost strávit tu příjemný večer a noc pod nekonečnou oblohou rozzářenou světlem milionů hvězd.

Lahodné pochoutky země faraonů

Jaká by to byla dovolená bez skvělého jídla? Hurghada nabízí řadu skvělých hotelových komplexů s praktickým režimem all inclusive. Egyptská gastronomie je ovlivněna kuchyní arabskou, řeckou, libanonskou, syrskou, tureckou a palestinskou. Především vlivem islámského náboženství se zde nejí vepřové maso. Místní pokrmy jsou však velmi rozmanité a často připravované z čerstvých surovin.

A co ochutnat? Snad všichni už znají hummus, falafel, kebab či baklavu. Přesto doporučujeme vyzkoušet tyto pokrmy i během dovolené v Hurghadě, přeci jen jejich příprava a tudíž i chuť se zde může trochu lišit.

Za vyzkoušení pak nepochybně stojí i polévka zvaná molokhia, jejímž základem jsou listy jutovníku. Z hlavní jídel nelze nezmínit šavarmu či košarí. Milovníky sladkého nadchnou výtečné datle a rýžový dezert om-ali. Z nápojů pak doporučujeme šťávu z cukrové třtiny, ibiškový čaj karkade, kávu a egyptské víno.

Dovolená pro každého kdykoliv během roku

A ještě jeden důvod proč vyrazit na dovolenou do Hurghady tu pro vás máme. Patří totiž mezi destinace, kam se lze vypravit kdykoliv během roku, což nejspíš uvítáte zejména v zimních měsících, kdy zatoužíte po slunečních paprscích a příjemném odpočinku.

Navíc je dovolená v Egyptě vhodná pro všechny –⁠ jednotlivce, páry, rodiny s dětmi i party přátel. Najdete zde totiž bohatou nabídku hotelů specializujících se jak na rodiče a jejich ratolesti, tak pouze na dospělé. 

Rovněž nabídka různorodých aktivit a výletů uspokojí návštěvníky všech věkových kategorií. Součástí resortů jsou často bazény, tobogány, venkovní sportoviště, wellness centra a mnoho dalšího. Na výlet se lze vypravit na moře, do pouště i za památkami. Milovníci nočního života tu naleznou mnoho míst, kde to žije i po západu slunce, a příznivci nakupování ocení nejen arabská tržiště, ale i řadu kamenných obchodů.

Tak co, už víte, proč jet do Hurghady? Nebo potřebujete další důvody?

Dovolená v Tunisku: 5 nejkrásnějších pláží tuniské pevniny

Dovolená v Tunisku: 5 nejkrásnějších pláží tuniské pevniny

Dovolená v říjnu: Omán, Kapverdy, Egypt, Spojené arabské emiráty nebo Kypr?

Dovolená v říjnu

Mohlo by vás zajímat

Národní park Ras Mohamed aneb nejlepší potápění v Egyptě

Nejlepší potápění v Egyptě: Ras Mohamed v Sharm El Sheikh

Jste milovníci potápění nebo byste ho třeba jen rádi vyzkoušeli? Pojeďte s CK Blue Style do Egypta a navštivte národní park Ras Mohamed, která nabízí to nejlepší potápění v Egyptě a možná i na celém světě! Share Tweet Email

Číst více

Kam na dovolenou v roce 2024?

Dovolená u moře v roce 2024: Kam se vypravíte vy?

Cítíte, že by to chtělo dovolenou? Jenže nevíte, kam letos vyrazit? Právě pro vás tu máme skvělé tipy na krásné destinace, v nichž naleznete vše od pláží lákajících k odpočinku přes památky a zajímavá místa skýtající dobrodružství po výtečné pokrmy, kterým jednoduše nelze odolat. Pojďme si společně odpovědět na otázku, kam na dovolenou v roce […]

Číst více

Experti na cestách: 58. díl

Experti na cestách: 58. díl

Reportérka TN Live Petra Staňová se ve speciálu z Ománu vydala do těch nejlepších hotelů, které destinace nabízí. Navštívila také jednu z nejkrásnějších pouští na světě Rub al-Chálí. Ochutnala nejen tamní tropické ovoce, ale i velbloudí maso na několik způsobů. Share Tweet Email

Číst více