Poznejte Káhiru, hlavní egyptskou metropoli

DestinaceEgypt

Pokud se chystáte na dovolenou do Egypta, určitě byste neměli vynechat návštěvu světoznámé Káhiry, a to především její starobylé části. Objevte s námi zdejší památky a nechte se vtáhnout do příběhů země faraonů.

Káhira, někdy označovaná jako Matka světa, je hlavním městem Egypta a její historická část je od roku 1979 zapsaná na Seznamu světového dědictví UNESCO. Při procházce spletí zdejších úzkých uliček, od památky k památce, se můžete nechat unést atmosférou starých časů, avšak při návštěvě nových čtvrtí vás čeká kontrastní pohled na moderní město. A co tedy navštívit v káhirské medině, jak je obecně označována starobylá městská část?

Egyptské muzeum 

Egyptské muzeum v Káhiře je největší muzeum egyptského umění na světě. Nachází se v samém srdci Káhiry a je domovem více než 120 tisíc artefaktů z různých období egyptské historie, z nichž většina je součástí stálé expozice.

Muzeum bylo založeno v roce 1858 egyptským archeologem Augustem Mariettem, který je pohřben v západní části přilehlého parku, v němž se nalézá i památník významných egyptologů. Aktuální budova muzea, vybudovaná v roce 1902, má více než padesát místností, v nichž lze vidět vše od drobných šperků po monumentální sochy. 

Nejvýznamnější částí sbírky jsou předměty z hrobky faraona Tutanchamona (zejména jeho zlatá pohřební maska a sarkofág), které byly objeveny v roce 1922 archeologem Howardem Carterem. Tyto artefakty jsou umístěny v samostatných sálech a jsou považovány za neocenitelné poklady egyptského umění a kultury.

Citadela

Citadela, tyčící se na skále nad městem, je středověká pevnost, jejíž výstavba byla zahájena v roce 1176 muslimským generálem Saladinem. Stavba měla sloužit k ochraně města před křižáky a její mohutné zdi i věže byly tenkrát budovány z kamenů dovezených z pyramid v Gíze. Z opevnění je krásný výhled do okolí.

Hlavní dominantou Citadely je Alabastrová mešita, známá též jako mešita Muhammada Alího, albánského žoldnéře, který se v roce 1806, poté, co zemi opustila Napoleonova vojska, chopil vlády nad Egyptem a který je zde pohřben. Stavba mešity byla zahájena v roce 1839. Venku na nádvoří jsou věžní hodiny, které v roce 1846 věnoval francouzský král Ludvík Filip Egyptu za obelisk, který stojí dodnes na Náměstí svornosti v Paříži. Hodiny se však poškodily již při přepravě do Egypta a nikdy nebyly uvedeny do provozu.

Univerzita a mešita al-Azhar

Slavná káhirská mešita al-Azhar, česky Zářící mešita, byla založena v roce 970 generálem Džauharem. Později byla při mešitě zřízena i univerzita, která je nyní druhou nejstarší stále fungující na světě.

Bazar Chán al-Chalílí 

Bazar Chán al-Chalílí je jedním z nejstarších a nejznámějších trhů v Káhiře. Jeho návštěva je opravdu nezapomenutelný zážitkem, Najdete zde vše od ovoce a zeleniny přes oblečení po šperky a další tradiční výrobky. 

Pyramidy v Gíze

Gíza sice není součástí káhirské mediny, ale s městem stavebně splývá. Navíc nenavštívit slavný Gízský pyramidový komplex, jeden ze sedmi divů světa a nejikoničtější egyptskou památku, by bylo neodpustitelným cestovatelským hříchem. 

Gízské nekropoli dominují tři pyramidové komplexy a samozřejmě Velká sfinga. Zdarma se dostanete do pyramidy královny Hetepheres a Cheopsova pyramida. Chefrenova pyramida je za poplatek. Dále se zde nachází vesnice obývaná primárně archeologickými dělníky a množství dalších hrobek.

Toto jsou samozřejmě jen některé ze zajímavostí, které káhirská medina a obecně celé město nabízí. Vypravte se s námi na dovolenou do Egypta a poznejte Káhiru i další úchvatná místa, kterých tato okouzlující země nabízí plnou náruč.

Poznejte krásy jeho vnitrozemí

Bulharsko: Poznejte krásy jeho vnitrozemí

Dovolená v Bulharsku: Do kterého letoviska vyrazit?

Dovolená v Bulharsku

Mohlo by vás zajímat

skalní město Toulovcovy maštale

Toulovcovy maštale: Skalní město, kde se ukrýval loupeživý rytíř

Budete trávit dovolenou na Vysočině? V tom případě pro vás máme skvělý tip na výlet. Jedná se o Toulovcovy maštale. Toto skalní město se rozkládá 13 km jihozápadně od města Litomyšl, mezi obcemi Proseč, Budislav a Příluka. Řadí se mezi nejzajímavější a nejmalebnější přírodní lokality u nás. Share Tweet Email

Číst více

profiterole

Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku

Nic naplat – sladkosti světu vládnou navzdory všem dietám! Dnes si představíme profiterole. Tato vyhlášená dobrota pochází z Francie a pochutnávali si na ní už na dvoře královny Kateřiny Medicejské. V Česku je známá pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později. Share Tweet Email

Číst více

Natálie Samková

Natálie Samková – Tunisko

Share Tweet Email

Číst více