Maroko

Otevřená náruč orientu

Maroko | Základní informace

Maroko patří k nejkrásnějším, nejpřívětivějším a nejotevřenějším zemím arabského světa. Navzájem se zde proplétají tři kultury – evropská, africká a arabská. Tato pozoruhodná země prosycená orientálními vůněmi místní vynikající kuchyně vás uchvátí natolik, že vám jedna návštěva zkrátka nebude stačit.
Maroko je zemí, která vás přijme vždy s otevřenou náručí. Je to království mnoha barev, tisíce vůní, chutí a zvuků, které se nedají přenést slovy, fotografiemi ani dokumentem, musí se zkrátka osobně zažít!

Chystáte-li se do Maroka, určitě vám přijde vhod několik rad a tipů, se kterými se v této nádherné zemi určitě neztratíte.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

HLAVNÍ MĚSTO RABAT

Rabat je hlavní marocké město, ve kterém žije více než půl milionu obyvatel. Počátky osídlení území současného Rabatu sahají až do 3. tisíciletí př. Kr. I když se jedná o hlavní město, Rabat je městem spíše menším a klidnějším, zejména oproti výrazně lidnatějšímu Marrakéši a Fezu.

CASABLANCA

Je největší a nejprůmyslovější město Maroka a zároveň významné obchodní centrum. Žijí zde více než tři miliony obyvatel. Centrum města se rozprostírá kolem náměstí Mohameda V., kde se nalézají úřední budovy, Justiční palác, kašna a je tu vysázeno mnoho palem. Další důležitou křižovatkou je Náměstí spojených národů (Place des Nations Unies). Zajímavé elegantní domy s pěstěnými květinovými zahradami jsou k vidění ve čtvrti Anfa. Casablanca je jedním z mála měst, kde si můžete dopřát i nějaký ten alkoholický nápoj v baru nebo restauraci. Mnoho jich najdete například v luxusním letovisku Ain-Diab.

MARRAKÉŠ

Město Marrakéš bývá nazývané také „Červená perla jihu“ vzhledem k zabarvení vysokých hradeb a půdy. Staré sultánské sídlo se díky své centrální poloze stalo cestovatelskou a obchodní křižovatkou. Z Marrakéše se můžete vydat do hor Atlasu i do saharské pouště, anebo naopak na pobřeží Atlantického oceánu. Více o tomto klenotu Maroka se můžete dozvědět v článku na našem blogu.

AGADIR

Berbersky znamená název Agadir „opevněná sýpka“ a je to místo s opravdu bohatou historií. Od Berberů ho koncem 16. století dobyl marocký vládce z rodu Saadovců a díky jeho strategické poloze na břehu Atlantiku ho okupovali i Portugalci. Tragickou událostí se do dějin města zapsal rok 1960, kdy v oblasti vypuklo ničivé zemětřesení. Domy byly během několika okamžiků srovnány se zemí a o život přišlo přes 17 tisíc lidí. Za své vzaly také pozůstatky historie a většina památek a historické centrum kasbah bylo zničeno. Současný Agadir má tedy poněkud modernější výraz než většina ostatních marockých měst.

TANGER

Už od starověku byl Tanger (zvaný také Tangier) důležitým berberským městem. V současnosti zde žije okolo 670 tisíc obyvatel a nachází se zde, kromě typických úzkých uliček se starými domky, také paláce, samozřejmě mešity, ale i řada mezinárodních škol, které zemi otevírají světu. Také okolí Tangeru je bohaté na zajímavá místa, kam lze vyrazit na výlet. Navštivte např. slavné Herkulovy jeskyně, kde podle pověsti skutečně bájný hrdina nocoval, nebo nedaleký přírodně zajímavý mys Spartel a mys Malbata.

FES

Je jedním z nejzachovalejších tradičních královských měst s bohatou historií a kulturou. Fes byl založen roku 789 panovníkem Idrisem I. Ve 12. století byl významným centrem vzdělanosti, kde se scházeli vědci a muslimští i křesťanští hodnostáři. Stavěly se honosné paláce a mešity, islámské školy zvané medresy, rozkvétal obchod a řemesla, které se tradičním způsobem provádějí dodnes. Toto město je opravdovou perlou starého Maroka a jeho návštěva by určitě neměla chybět na žádném marockém itineráři.

IMOUZZER – ZELENÁ OÁZA

Imouzzer je malé berberské městečko nacházející se pouhých 60 km od Agadiru, které však bylo až do 30. let 20. století zcela izolované od zbytku světa. Je známe především kvůli svým nádherným kaskádovým vodopádům. Jedná se o opravdu nádherné místo s panenskou atmosférou, které určitě doporučujeme k návštěvě!
Zeptejte se na výlet do Imouzzeru svého delegáta.

TAFRAOUTE A TIZNIT

Seznamte se s různorodostí a jedinečnou krásou regionu Souss. Při stoupání do vesničky Tafraoute se vám naskytne jedinečný výhled na údolí a malé berberské vesničky ukryté na úbočí hor. Tafraoute je malá, ale nádherná a fascinující berberská vesnice zasazená v atlantském horském pásmu, obklopená palmami a známá pěstováním mandlí.
V okolí jsou růžově zbarvené skalní útvary, které byly utvářeny erozí. Nedaleko se nachází městečko Tiznit, které je již po staletí známé výrobou šperků.
Pokud vás Tafraoute a Tiznit zaujaly, zeptejte se na možnost výletu vašeho delegáta.

PŘÍRODNÍ REZERVACE MASSA

Přírodní rezervace Massa se nachází nedaleko Agadiru. Protéká jí stejnojmenná řeka, která se vlévá do Atlantiku. Představuje krásné místo pro klidnou procházku.

ÚDOLÍ OURIKA

Cesta do tohoto údolí vede jednou z nejúrodnějších částí země. Navštívíte zde domy místních obyvatel, které jsou vystavěny z tradičních materiálů – z hlíny a kamene. Zastavíte se na místním venkovském trhu, kde obyvatelé z širokého okolí nabízí své výrobky nebo ovoce a zeleninu vypěstovanou na malých políčkách.
Zaujal vás výlet do údolí Ourika? Zeptejte se na něj svého delegáta!

TAROUDANT – TIOUT

Tiout je malá vesnička, která leží na úpatí pohoří Atlas, v samotném srdci údolí Souss. Můžete zde vyzkoušet zajímavou jízdu na oslících přes palmové oázy do Kasbah, kde se točil film Ali Baba a čtyřicet loupežníků.
Město Taroudant je známé jako „Malý Marrakéš“. Navštívit zde můžete také hotel Salam, bývalý Pašův palác. Procházka úzkými uličkami starého města vás okouzlí natolik, že se vám nebude chtít odjet. I na tento výlet se můžete vydat společně s námi. Zeptejte se na podmínky svého delegáta.

ESSAOUIRA

Malebné městečko, které se tváří, jako by na břehu Atlantiku stálo odjakživa. Zdání však v tomto případě klame – první osídlení je zde doloženo až z 15. století a ikonické městské hradby stojí dokonce až od 18. století.
Ve městě Essaouira můžete navštívit hradby, prohlédnout si bronzové kanóny a starý rybářský přístav a na obrovském trhu nakoupit výrobky místních řemeslníků, kteří patří k nejlepším v celé zemi. Samozřejmostí jsou různé druhy koření a čerstvě ulovené ryby.
Zajímavostí je, že v 60. letech byla Essaouira vyhledávaným útočištěm komunity hippies.
Orson Welles zde natočil část svého Othella a v roce 1969 město navštívil Jimi Hendrix. Odkaz na jejich návštěvu můžete dodnes spatřit v celé řadě hotelů, kaváren či restaurací.
Tak co, neláká vás menší procházka po Essaouiře?

TIPY NA DÁRKY

Tradiční marocká kultura je pestrou mozaikou beduínských a arabských vlivů a tomu odpovídají i typické suvenýry, které si z této nádherné země turisté obvykle vozí.
Berberské pokrývky (foutah) s výraznými pruhy, kožené výrobky všeho druhu, mosazné konvice a talíře, hrnčířské výrobky, mísy na tradiční kuskus a tajine, kovové svícny a mřížky, lampy, zrcadla a v neposlední řadě vodní dýmky.

Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
previous arrow
next arrow
 
previous arrow
next arrow

GASTRONOMIE

Marocká kuchyně je osobitá a chutná, ať jde o nejjednodušší pokrm ze všech, kterým je kuskus, nebo o složitou směs zvanou tajine, v níž se jednotlivé ingredience na sebe vrství a jejich chutě se propojují v překvapivých kombinacích. Maročané jsou na svou kuchyni hrdí. Jídlo je vizitkou rodiny, stolování je svátkem. Ačkoliv existují jídla, která jsou typická pro některá města nebo oblasti, Maročané jsou dosti otevření přijímání a výměně různých vlivů.
Místem s jednou z nejvybranějších kuchyní je Fes. Tradičně se zde používá méně cukru, více se lpí na tradici, až puntičkářsky se dodržuje postup přípravy i výběr surovin.
Marrakéšská jídla obsahují více pepře.
Rabat je pak rájem kalorických sladkostí a sušeného ovoce.
Na severu Maroka je patrný i vliv španělské kuchyně – v Tangeru například běžně narazíte na typicky španělské tapas, Tetuan je známý svými plněnými rybami.
Na jihu Maroka si zase můžete všimnout patrného berberského vlivu, který se projevuje hojností prostých jídel ze sezónních potravin. Dále na jih se v jídelníčku objevují exotická masa, třeba velbloudí, a používá se koření ze sousedního Senegalu. Na některých místech zde uvidíte prodávat malé porcelánové mističky s hlemýždi, kteří také určitě stojí za ochutnání.

Místní speciality

Čaj a káva
Káva tradičně nebývala integrální součástí marocké kultury a její rozmach je až záležitostí posledních let, a to především mezi mladými lidmi. Naopak pití mátového čaje má v Maroku obrovskou tradici a pije se prakticky po celý den.

Alkohol v Maroku
Sám evropský výraz alkohol pochází z arabského slova al-kuhul (vinný destilát). Striktní prohibice platí v řadě muslimských zemí. Vzhledem ke skutečnosti, že Maroko je umírněným muslimským státem, neexistuje úplný zákaz prodeje a konzumace alkoholických nápojů, nicméně je na ni pohlíženo s opovržením. Běžně dostupný je alkohol pouze ve speciálních obchodech, které mají licenci na jeho prodej, jsou však zatíženy vysokými daněmi. Dražší restaurace mají povoleno prodávat alkohol bez omezení.

ostrov - moře - hory