Maroko: 5 důvodů proč navštívit kouzelnou Essaouiru

DestinaceMaroko

Už jste navštívili Maroko? Pak je na čase to změnit! A až tak učiníte, Essaouira by určitě neměla chybět ve vašem itineráři. Nachází se na pobřeží Atlantického oceánu a dlouhodobě se řadí mezi nejoblíbenější turistické destinace afrického kontinentu. Není se čemu divit! Mísí se zde totiž hned několik kultur od starořímské, arabské a africké až po „moderní“ francouzskou.

Ve městě panuje pohodová atmosféra, která dává vzpomenout na dobu „hippies“. V uličkách místní opevněné mediny můžete bloudit klidně celý den, a přesto vás nepřestanou znovu a znovu udivovat. 

Ačkoli nemá Essaouira mnoho památek, díky své jedinečné atmosféře je perfektním místem pro strávení několika odpočinkových dnů v příjemně pomalém tempu. Zde je několik důvodů, proč Essaouiru navštívit a zažít Maroko trochu jinak.

Spatřete kozy „levitující“ v korunách arganových stromů

Když budete mít štěstí, tak cestou z Agadiru do Essaouiry uvidíte nejen spoustu velbloudů, oslíků, ale i legendární marocké „stromové kozy. Vskutku unikátní pohled na ně se vám naskytne jen v oblasti Sous v jihozápadním Maroku –⁠ jedině zde totiž rostou arganové stromy, na kterých se kozy s jedinečnou elegancí sobě vlastní pasou. Pochutnávají si na obalech ořechů argánie, jejich samotné jádro jim však paradoxně nechutná a vyplivují je na zem. Právě v jádrech se nacházejí mandličky, ze kterých se vyrábí známý arganový olej.

Nakupte si ručně vyráběné předměty od místních řemeslníků

Pokud máte v plánu si z Maroka odvézt něco opravdu vkusného, doporučujeme nakoupit právě v Essaouiře. Cenově zde vycházejí výrobky levněji než v Marrákeši a místní obchodníci jsou vlídnější. Trhy neboli souky se rozprostírají po celé medině a jsou rozděleny do několika částí –⁠ souk s čerstvými rybami, ovocem, výrobky pro domácnost a podobně. Najdete zde spoustu opravdu zajímavých a hlavně autentických předmětů. Pořídit si můžete ručně tkané koberce, malované talíře, sochy, šály přírodních barev a spoustu dalšího.

Užijte si s celou rodinou radovánky na pláži

Odpoledne je ideálním časem pro návštěvu essaouirské městské pláže. Stejně jako v Agadiru se tu setkáte s čilým ruchem –⁠ spousta lidí se zde věnuje vodním sportům, jako je surfování, windsurfing, či kitesurfing. Sladkou (nezaměnitelně marockou!) tečkou za vaším dnem pak může být mátový čaj, který si lze vychutnat v jedné z místních kaváren s výhledem na moře.

Pochutnejte si na mořských plodech

Pro milovníky mořských plodů je Essaouira rájem na zemi. Na rybím trhu, který se nachází v přístavu, si lze vybrat z širokého sortimentu čerstvě ulovených ryb a rovnou si je nechat na místě připravit –⁠ jak jinak než v marockém stylu!

Sledujte západ slunce z pevnosti Sqala du Port

Opevněné hradby staré mediny v Essaouiře sloužily k obraně města před mořskými nájezdníky. A stejně jako jim odolaly i zubu času a dodnes ohromují svou nedotčeností nejen turisty, ale také hollywoodské režiséry. Natáčely se zde například některé části populárního seriálu Hra o trůny

A právě tady, na hradbách pevnosti, doporučujeme zakončit vaši procházku po městě. Pohled z nich na zapadající slunce barvící město a oceán do ruda bude zcela jistě patřit k důležitým bodům vašeho marockého dobrodružství. Symfonie šumění oceánu, proudícího do skalních průrev, barev a jedinečné atmosféry tohoto místa vám zajistí vskutku nezapomenutelný zážitek.

Essaouira je zkrátka místem nekonečné pohody, kterou by si neměl nechat ujít žádný fanoušek orientální kultury, v tomto případě navíc okořeněné špetkou bohémství a modernity. Málokteré marocké město totiž dýchá tak klidnou atmosférou jako právě Essaouira. 

Pokud se rozhodnete navštívit Maroko s cestovní kanceláří Blue Style, můžete se sem vydat v rámci fakultativního výletu. A jestliže chcete tuto zemi poznat až do posledního zrnka písku, doporučujeme vám rovnou poznávací zájezd napříč Marokem. A pokud se do Maroka vydáte, proč se rovnou nevypravit i do Marrákeše

Liparské ostrovy

Liparské ostrovy: Stromboli, Lipari, Vulcano

Experti na cestách: 34. díl

Experti na cestách

Mohlo by vás zajímat

Prasonisi

Prasonisi: Pláž na ostrově Rhodos spojuje Středozemní a Egejské moře

Láká vás dovolená na Rhodosu? Pokud ano, přinášíme tip na zajímavý výlet! Baví-li vás kitesurfing či windsurfing, zbystřete o to víc! Jedná se o proslulou pláž Prasonisi v nejjižnějším cípu tohoto ostrova, který náleží Řecku a nachází se poblíž Turecka. Díky skvělým povětrnostním podmínkám se tu provozují zmíněné vodní sporty. Písčitá pláž navíc dostala přezdívku […]

Číst více

město Essaouira

Essaouira: Věhlasné marocké město, kde vás přivítají hejna racků

Budete trávit dovolenou v marockém letovisku Agadir? V tom případě pro vás máme tip na zajímavý výlet. Vaším cílem bude věhlasné město Essaouira (arabsky As-Sawíra, portugalsky Mogador), ležící na pobřeží Atlantského oceánu. Konkrétně – 175 km severně od Agadiru a 190 km západně od Marrákeše. Jedná se o lokalitu s pestrou historií a pozoruhodnými památkami. […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 29. díl

V dnešním díle Expertů na cestách vám obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek poradí, jak si dovolenou užít naplno, i když máte omezený rozpočet. Nebude chybět ani předpověď počasí od meteoroložky Dagmar Honsové a čerstvý držitel Českého lva, herec Marsell Bendig se prozradí, která destinace se mu zalíbila a jaká je jeho ideální představa […]

Číst více