Dovolená v Maroku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

DestinaceRady na cestuMaroko

Chystáte se s CK Blue Style do Maroka? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Potřebuji vízum? Co si vzít s sebou? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otázky si kladou především Češi, pro které bude blížící se dovolená v Maroku premiérou.

Rady, tipy a důležité informace patrně ocení i ti, kteří v této části severní Afriky nebyli už několik let. Časy se mění, zákony, společenské poměry, ceny, služby a nejrůznější okolnosti taktéž. Tady je několik bodů, díky nimž bude vaše dovolená v Maroku mnohem pohodovější.

dovolená v Maroku aneb cestovatel Richie obdivuje místní architekturu

1/ Cestovní doklad

S občanským průkazem neuspějete. Na letiště dorazte s nepoškozeným cestovním pasem, platným nejméně 3 měsíce od data vstupu na marocké území. Zastupitelský úřad v Rabatu se zatím nesetkal s případem, že by byl vrácen turista, jehož platnost pasu byla sice kratší než tři měsíce, ale který přitom předložil doklady o délce pobytu (ubytování, zpáteční letenka), jež jasně svědčily o tom, že vycestuje z Maroka v dostatečném předstihu před skončením platnosti pasu. Rozhodnutí je však zcela v pravomoci marockých orgánů a MZV ČR doporučuje mít pas s dostatečnou platností.

Držitelé cestovních pasů České republiky nepotřebují ke vstupu do Maroka vízum pro pobyt nepřesahující 90 dnů. Občané třetích zemí, se kterými nemá Maroko bezvízovou dohodu a kteří cestují s cestovním dokladem vydaným Českou republikou, vízum potřebují!

Po příletu do destinace předložte cestovní doklad a přiložte k němu registrační lísteček (zpravidla ho rozdává letecká společnost během letu). Při odletu jej naleznete v letištní odletové hale.

Pro cestu do Maroka není třeba speciální očkování a není vyžadován mezinárodní očkovací průkaz.

velbloudi a marocká poušť

Co když letí dítě bez rodičů?

V případě, že mladistvé osoby necestují se svými rodiči, ale například s prarodiči, příbuznými či přáteli, je nutné (i z důvodu požadavku jiných členských států EU v případě tranzitu) cestujícím předat souhlas rodičů nezletilého k cestě do zahraničí. Předepsaný formulář neexistuje, je možné využít francouzských formulářů, které jsou například k dispozici na stránkách Ministerstva zahraničních věcí Kanady.

Je možné se zkusit dohodnout se zastupitelským úřadem Maroka v Praze, zda rodiče (možná bude stačit jen jeden rodič) mohou přijít vyplněný dokument osobně podepsat (bude za poplatek potvrzen zastupitelským úřadem; je nutné přijít s dokladem totožnosti, lépe i s dokladem dosvědčujícím vztah dítě-rodič). Druhá možnost je nechat notářsky ověřený podpis dokumentu v češtině přeložit do francouzštiny či arabštiny a superlegalizovat opět na Velvyslanectví Maroka v ČR.

kočár ve městě Marrákeš

Jak mám řešit ztrátu cestovního pasu?

V případě ztráty či odcizení cestovního dokladu nahlaste tuto skutečnost místní policii a požádejte ji, aby vám o tom vydala potvrzení. Současně se obraťte na nejbližší zastupitelský úřad, který vám za účelem návratu vystaví náhradní cestovní doklad. Ten slouží k jednorázové cestě do ČR.

K vydání náhradního cestovního dokladu je nezbytné vyplnit formulář žádosti o vydání cestovního průkazu (obdržíte ho na zastupitelském úřadě ČR), dále budete potřebovat dvě identické fotografie o rozměru 35 x 45 mm a jiný doklad totožnosti. Nemáte-li žádný doklad totožnosti ani jeho kopii s sebou, může vaši totožnost potvrdit jiná osoba s platným cestovním dokladem ČR. Zároveň uhradíte správní poplatek ve výši několika set korun. Věříme, že se vaše dovolená v Maroku obejde bez těchto komplikací!

Každopádně – v informační obálce, kterou dostanete po příletu do Agadiru, najdete kontakt na delegáta CK Blue Style a veškeré aktuální informace.

Honorární generální konzulát Casablanca

10, rue Oued Zem, 20 070 Casablanca

Tel: +212 522 275 925

E-mail: casablanca@honorary.mzv.cz

Provozní hodiny úřadu: Po–Pá 8:45–12:30

Honorární generální konzulát Casablanca je řízen Velvyslanectvím ČR v Rabatu.

 

Honorární konzulát Fes

13, rue Houssin Al Khaddar, Fès

Tel: +212 535 650 097

E-mail: fes@honorary.mzv.cz

Provozní hodiny úřadu: Po–Pá 9:00–12:30 a 14:30–17:00

Honorární konzulát Fès je řízen Velvyslanectvím ČR v Rabatu.

 

Velvyslanectví ČR v Rabatu

(Ambassade de la République Tcheque)

4,5 km, Avenue Mohammed VI, 10, Rue Ait Melloul, Villa Merzaa

Rabat – Souissi, 10000 Rabat

B.P. 410

Tel: +212 537 755 420

Fax: +212 537 754 393

Nouzová linka: +212 613 452 583

E-mail: rabat@embassy.mzv.cz

Provozní hodiny úřadu: Po–Pá 7:45–16:15

palác Bahia v Marrakéši

2/ Peníze

Oficiální měnou je marocký dirham (MAD), který se dělí na 100 centimů. Na letišti, v hotelu nebo ve městě narazíte na bankomaty, které vám vydají hotovost. Případně si přivezte eura nebo americké dolary a směňte je na hotelové recepci na marocké dirhamy. Ty se budou hodit zejména při koupi suvenýrů v krámcích a na trzích, kde bývá zvykem smlouvat o ceně. V supermarketech, větších obchodech a restauracích lze platit kartou. V menších provozovnách spoléhejte spíše na hotovost. Peníze si měňte postupně, abyste místní měnu stihli utratit do odletu.

hudebníci v Maroku

3/ Řeč

Úředními jazyky jsou arabština a od roku 2011 i berberština. Především v obchodním styku je značně rozšířená francouzština, na severu země je částečně zastoupená i španělština. Na hotelové recepci a v turistických zónách se domluvíte anglicky.

Richard Sacher alias cestovatel Richie a prodavač vody ve městě Marrákeš

4/ Bezpečnost

Tzv. „běžná“ kriminalita (např. krádeže na ulici) se v posledních letech sice mírně zvýšila, ale i přesto zůstává Maroko zemí, ve které se turista může cítit bezpečně. Případů krádeží se zbraní či napadení a ublížení na zdraví je vzhledem k počtu turistů naprosto minimální množství. Přesto není vhodné nošení nápadné bižuterie či jiných cenností, zejména ve večerních hodinách v centrech měst či v okrajových čtvrtích velkých aglomerací.

Držení a přeprava jakéhokoliv množství drog nejsou v Maroku povoleny. Tresty jsou vysoké a odvíjejí se od množství držené či pašované drogy. Kromě odnětí svobody v marocké věznici by vás čekala také velmi vysoká pokuta (v řádu statisíců Kč), jejíž nezaplacení bývá trestáno prodloužením délky odnětí svobody o další měsíce či roky. Mnohé věznice jsou přeplněné a i relativně krátký pobyt v nich představuje velmi nepříjemnou zkušenost. MZV varuje cestovatele nejen před samotným nákupem drogy, ale i před debatou o nákupu drogy s místními obyvateli, která může být provokací. Jakoukoli nabídku okamžitě a razantně odmítněte.

zahrady Majorelle ve městě Marrákeš

Okolí hranic s Alžírskem vypusťte z programu

MZV zásadně nedoporučuje cestovat v těsné blízkosti hranic s Alžírskem (zhruba 30 km od hranice), a to po celé jejich délce, především v jižních saharských oblastech mimo hlavní silniční tahy. Vyskytuje se zvýšená přítomnost bezpečnostních sil spojená s ochranou dlouhodobě uzavřené hranice.

Vyšší opatrnost, hlavně v nočních hodinách, není od věci ve městech Casablanca, Tetouan, Fez, Tanger, dále v blízkosti hranic a hraničních přechodů u španělských enkláv Ceuty a Melilly, poblíž přístavů Tanger-Med, Nador, Al Hoceima. Obecně je vhodné vyhnout se v nočních hodinách neosvětleným a opuštěným plážím, resp. „od civilizace“ vzdálených míst na takových plážích.

pevnost Borj Nord u města Fez neboli Fes

Zejména s neznámými lidmi nehovořte neuctivě či přehnaně kriticky o jejich zemi, o politickém zřízení, králi či náboženství. Pokud není možné se těmto citlivým tématům vyhnout, spíše jen naslouchejte a případně hovořte o životě ve své vlastní zemi.

Pití alkoholu na veřejných prostranstvích je zakázané po celý rok. Alkohol se nabízí v restauracích a v barech se zvláštním povolením, alkohol (včetně vína a piva marocké výroby) je také možné legálně koupit v mnoha běžných obchodech a supermarketech ve velkých městech, nikoliv však po 19. hodině. V době ramadánu je prodej alkoholu zakázán zcela, včetně supermarketů. Dovoz malého množství alkoholu pro vlastní spotřebu do Maroka je možný.

cestovatel Richie v poušti Sahara

Maročané jsou přátelští a družní, buďte však značně zdrženliví při pořizování fotografií či filmování. Slušností je předem se optat, zda je možné pořídit něčí fotografii. Novináři, kteří chtějí na území Maroka natáčet nebo fotografovat, jsou povinni předem požádat Ministerstvo kultury a komunikace o povolení.

Prostituce není legální.

Zákon nedovoluje ani mimomanželské (pokud je jedním z partnerů muslim) a homosexuální styky, a to nejen na veřejnosti, ale i v soukromí. V případě párů cizinců, ve kterých není přítomen Maročan/Maročanka či muslim/muslimka, se tento zákon v praxi neuplatňuje. Na ostentativní či nápadně homosexuální chování cizinců na veřejnosti však policie reaguje, v lepším případě napomenutím, v horším případě může dojít i k vypovězení cizince ze země.

Mešita Hasana II. ve městě Casablanca

5/ Zavazadla

Co si nezapomenout doma, aby moje dovolená v Maroku byla v pohodě? Myslete zejména na léky na předpis, dioptrické brýle, nabíječku na mobil a podobně. Vše ostatní v destinaci seženete. Záleží jen na tom, ve které lokalitě budete trávit dovolenou a jak daleko odtamtud jsou nejbližší nákupní možnosti. Mýdla, šampony a někdy i kondicionéry najdete v koupelně, kde jsou denně doplňované personálem. V pokoji častokrát naleznete i otvírák na lahvové nápoje, šitíčko či vatové tampony. Většina hotelových komplexů, které jsou situované dále od města, má vlastní nákupní galerii. A v ní nabízejí vše potřebné (včetně opalovacích krémů) i nepotřebné. Ve městech jsou nejen tržnice, kde se smlouvá o ceně, ale také kamenné obchody, supermarkety a někde i hypermarkety a obchodní centra s pevnými cenami.

Marocké celní předpisy dovolují bezcelní dovoz oblečení a předmětů osobní potřeby. Omezení se však vztahují především na tabák (max. 200 g zpracovaného tabáku), alkohol (1 láhev vína nebo 1 láhev jiných alkoholických nápojů) či parfémy (1 balení parfému max. 150 ml, 1 balení toaletní vody max. 250 ml). V případě léků musí druh a množství odpovídat předepsané osobní spotřebě. V případě zvláštních druhů léků, které jsou např. v ČR na předpis, je doporučováno mít potvrzení od lékaře (v anglickém či francouzském jazyce).

město Marrákeš

6/ Automobily

V rámci dovolené s CK Blue Style přiletíte do Maroka letadlem. Transfer do hotelu máte zajištěný, na letišti vás bude čekat delegát a na parkovišti autobus či jiný adekvátní dopravní prostředek. Jestliže se během pobytu budete pohybovat pouze v okolí hotelu, případně se vydáte na organizovaný výlet, automobil potřebovat nebudete. V průběhu poznávacího zájezdu nemusíte dopravu řešit vůbec.

Chcete během dovolené zajet do města, které je vzdáleno několik kilometrů? Využijte taxislužbu. Na recepci vám ochotně objednají taxíka, většinou několik vozů stojí přímo před hotelem. Raději si s řidičem dohodněte – alespoň přibližnou – cenu jízdy předem.

Hodláte si pronajmout automobil? Poraďte se s delegátem CK Blue Style, který vám doporučí ověřenou autopůjčovnu. V severní Africe je totiž situace jiná než třeba v Řecku nebo Bulharsku.

Jestliže si chce turista pronajmout automobil, ve většině případů stačí předložit platný řidičský průkaz členského státu EU. Mezinárodní řidičský průkaz nebývá vyžadován. Podmínkou však je, aby řidič dovršil minimálně 21 let a průkaz byl vydaný nejméně před rokem. Před realizací výpůjčky vozidla je nutné zkontrolovat, že stáří vozidla činí maximálně 3 roky. Jen takové je totiž v Maroku možné pojistit na maximální škodu.

silnice v Maroku

Obecní silnice mohou být ve špatném stavu

Pokud je nutné se něčeho v Maroku obávat, pak je to především vysoká nehodovost. Místní standardy provozu na silnicích se zřetelně liší od těch evropských.

Stav dálnic a většiny silnic první třídy v Maroku je vynikající, na všech ostatních cestách je třeba jet s velkou obezřetností. V horských oblastech a na jihu Maroka je dobré se předem informovat (např. v hotelu či na čerpacích stanicích) na stav a kvalitu silnice, po které chcete jet, zejména pak po větších deštích či v zimě. Některé silnice označené na mapách jako normální obecní silnice mohou být v kritickém stavu a neprůjezdné pro běžná osobní vozidla s nízkým podběhem.

Při cestování vozem musíte dbát maximální opatrnosti, neboť výskyt nehod je v Maroku častý jak kvůli špatnému technickému stavu vozového parku, tak i kvůli nedisciplinovanosti řidičů. Zvýšenou pozornost věnujte chodcům, přebíhajícím vozovky i dálnice, a (často pravidla nerespektujícím) motocyklistům. Ve městech i mimo města se lze stále poměrně často setkat s divokými i domácími zvířaty pohybujícími se na vozovce.

benzinová pumpa v Maroku

V noci jezděte co nejpomaleji

Extrémní pozornost věnujte řízení za šera, v noci či v době, kdy dojde ke zhoršení viditelnosti vlivem mlhy či písku na silnici! Po silnicích se pohybují dospělí i děti bez jakýchkoliv reflexních prvků, často je spatříte až na poslední chvíli. Odhadem až 80 % motocyklistů a 95 % cyklistů nemá na venkově žádné světlo, často ani odrazky. Občas na silnicích potkáte neosvětlený automobil. Doporučujeme proto v noci vůbec nejezdit, a pokud je to nutné, pak jet velmi pomalu. Reflektory také zkreslují výmoly na málo kvalitních cestách.

Upozorňujeme také na nebezpečí, které číhá na automobilisty v okamžiku, kdy v suché oblasti spadne několik kapek vody. Na silnici přitom vznikne z jemného prachu, mikročástic z olejů a spotřebovaných pohonných hmot a malého množství vody extrémně mazlavá hmota, ve které nelze automobil vůbec ovládat. Pokud taková situace nastane, je nejlepší co nejdříve vůz na vhodném místě odstavit a počkat, až se více rozprší, nebo naopak silnice zcela uschne.

soutěska Todra neboli Gorges du Todra

Některé značky Češi postrádají

V Maroku se takřka nesetkáte s dopravními značkami „hlavní silnice“ či „křížení hlavní silnice s vedlejší“. Prakticky to znamená, že když přijíždíte ke křižovatce, nikdy nevíte, zda máte dát přednost vozidlům jedoucím zprava, či zda tyto boční komunikace jsou osazeny značkou „stop, dej přednost v jízdě“ a máte tedy přednost vy. Každopádně se vždy vyplatí přibrzdit, ale ne příliš razantně, aby vozidla jedoucí za vámi, jejichž řidiči ze zkušenosti vědí, kdo má přednost, měli čas také zpomalit. Pokud přijíždíte k neoznačené křižovatce ve tvaru písmena T ve směru nožičky (tedy nemůžete pokračovat přímo), je skoro pravidlem, že vám automobily přijíždějící zleva nedají přednost. Obdobně i nové značení (např. bvd. Mohammed VI. v Rabatu) nevyznačuje zákazy odbočení. Se zákazem se setkáte až „přímo proti očím“.

Přechody pro chodce jsou většinou špatně označené a řidiči minimálně respektované. V Maroku je povinné užívání bezpečnostních pásů, i když velké množství cestujících, včetně dětí, pásy nepoužívá. Dále formálně platí zákaz užívání mobilního telefonu bez hands free.

Pokud se stanete účastníkem autonehody, snažte se chovat neagresivně a přátelsky, i když vina nebyla na vaší straně. Je užitečné si situaci nafotografovat. V případě, že někoho zraníte, nikdy neodjíždějte od místa nehody. Snažte se zraněnému pomoci, odvézt jej do nemocnice či alespoň přivolat pomoc. Maročané se většinou k cizincům, kteří zavinili nehodu, chovají korektně.

Nebojte se cestovat vlakem

Cestování vlakem je bezpečné. Je možné využít bez obav i nočních rychlíků. V zemi je též hustá síť dálkových autobusových spojů, kvalita autobusů a služeb v nich je však velmi kolísavá. Množství (především individuálních majitelů) autobusů nesplňuje bezpečnostní předpisy, nicméně situace se každým rokem, obzvláště v oblasti organizované turistiky výrazně zlepšuje. Mezi spolehlivé společnosti je možné zařadit Supratours či CTM.

marocká silnice

7/ Moře

S CK Blue Style můžete prožít dovolenou v letovisku Agadir, rozprostírajícím se na jihozápadě. Pyšní se cca 5 kilometrů dlouhou a hodně širokou písčitou pláží omývanou Atlantským oceánem. Vstup do vody je pozvolný. Počítejte však s vlnami, které jsou někdy menší, jindy poměrně velké. Téměř každý hotel má svoji vyhrazenou část s lehátky a slunečníky, které jsou klientům zdarma k dispozici. Na pláži narazíte i na půjčovny se sportovním vybavením. Agadir totiž přitahuje příznivce vodních sportů. Vzhledem k tomu, že pláž je rovná a její povrch je spíše pevný, lze na ní hrát míčové hry, badminton a podobně. Nudismus v této zemi není tolerován.

pláž v Agadiru

Zavítáte-li do města Casablanca, několik pěkných a prostorných písčitých pláží objevíte i tam.

cestovatel Richie ve městě Casablanca

8/ Jídlo a pití

Čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely poskytují praktický koncept all inclusive a zároveň poměrně široký výběr marockých i mezinárodních specialit. K dispozici jsou taktéž à la carte restaurace, kam se však musíte předem objednat. Jinými slovy – v hotelu vám nabídnou tolik jídla a pití, že nebudete mít potřebu stravovat se jinde. Jestliže je pro vás jídlo hodně důležité, nechte si na pobočce CK Blue Style poradit, kterému hotelu dát přednost. Hodně napoví i recenze na cestovatelském portálu TripAdvisor nebo ohlasy na Facebooku. Nebojte – vaše dovolená v Maroku vám bude chutnat!

Co na bufetových stolech ani v restauracích s obsluhou nenajdete, je vepřové maso, a to z náboženských důvodů. Marocká kuchyně je stejná jako marocká země: rozmanitá, pestrobarevná, plná vůní a chutí. Určitě ochutnejte tradiční kuskus, který podávají s masem a zeleninou. A také pastillu – koláč, v němž jsou nakombinované nadrobno nakrájené drůbeží maso, petrželka, vejce natvrdo, mandle a med. Potěšení z dalšího tradičního pokrmu tajine (tažín) také neodoláte. Připravuje se v kameninových či hliněných nádobách s kuželovitým víkem.

Nejběžnější sladkostí je seffa (sladký kuskus) a rýžový pudink. Obojí se dochucuje skořicí, rozinkami, mandlemi a květinovou vodou. Populární jsou i kab-el-ghzal (gazelí rohy). Neváhejte ochutnat marocký čaj (ataj), kterému se říká „marocká whisky“, či silný nálev z máty (nana). Podává se v kovových konvicích a nalévá z výšky do malých skleniček, aby na povrchu pěnil. Káva je k dostání všude a je všeobecně dobrá.

tajine neboli tažín

9/ Suvenýry

Dovolená v Maroku je nejen o koupání a relaxaci, ale také o nákupech. Seženete tady ledacos. Z potravin si turisté vozí z Maroka olivový a arganový olej, oblíbené je rovněž koření, hlavně šafrán, citronová zavařenina a med.

Richard Sacher neboli cestovatel Richie ve městě Marrákeš

Chcete-li zakoupit něco, co se vám nezkazí, budete mít na výběr z mnoha možností. Ručně šité špičaté pantofle babouches jsou velmi pohodlné, jenomže pro kterou barvu se rozhodnout?! Největší množství pantoflí uvidíte v barvírně kůže ve Fezu, respektive v místní prodejně.

barvírna kůže ve městě Fez neboli Fes

A co třeba kožené brašny, kabelky či další výrobky? Hodně oblíbené a atraktivní jsou marocké koberečky. Vaší pozornosti nejspíš neuniknou ani ručně vyráběná mýdla s vůní levandule, rozmarýnu, růže, santalového dřeva či vanilky.

kožené výrobky

Nejen hospodyňky ocení nádobí, podnosy, tácy a nejrůznější dekorativní předměty určené do kuchyně nebo obývacího pokoje.

dekorativní výrobky

10/ Zajímavosti

V Maroku je v době letního času o hodinu méně. Mobil se po zapnutí přizpůsobí místnímu času automaticky, ručičkové hodinky si však musíte přetočit.

cestovatel Richie ve městě Ifrane

S cestovní kanceláří Blue Style lze prožít dovolenou v marockém letovisku Agadir s dlouhou a širokou písčitou pláží omývanou Atlantským oceánem. Lemuje ji promenáda se spoustou restaurací a kaváren. Anebo se můžete vydat na poznávací zájezd, během kterého poznáte nejen Agadir, ale také další města, poušť, oázy, hory či palmové háje.

oáza Tineghir

Většina velkých hotelů v Agadiru má vlastní fitness centrum a wellness centrum. V případě zájmu se můžete objednat na masáž. Vaše dovolená v Maroku bude ve znamení maximální relaxace!

V centru Agadiru se nalézá tržnice Souk El Had, kde lze výhodně nakoupit. Seženete tam koření, čaje, arganový olej, mýdla, potraviny, oblečení, lampy, elektroniku i kožené výrobky. Jen se připravte na to, že vás prodavači budou urputně zvát do svých stánků a tvrdit, že právě u nich pořídíte to nejlepší zboží. Naučte se – s úsměvem – říkat NE. Jinak neujdete dál než 15 metrů a už budete zcela ověšení igelitkami plnými nejrůznějších suvenýrů. Skoro všude se smlouvá, nebojte se nabídnout třetinu, nebo dokonce čtvrtinu původní ceny.

marocká lampa

Přivezte si marocké zlato

Arganový olej, známý také jako marocké či tekuté zlato, patří mezi nejvzácnější, nejléčebnější a zároveň nejdražší oleje na světě. Využívá se ke kosmetickým i gastronomickým účelům. Vyrábí se z plodů pouštního stromu Argania spinosa, který roste pouze v jihozápadním Maroku. Možná zahlédnete i kozy pasoucí se na stromě!

kozy na stromě

Viděli jste seriál Hra o trůny? Několik scén se natáčelo v opevněném městě (ksaru) Ait Ben Haddou a v jeho okolí. Jestliže se vydáte například na Velký okruh Marokem, s největší pravděpodobností Ait Ben Haddou v údolí Ounila navštívíte. Mimochodem – tato unikátní lokalita, známá rovněž z filmů Mumie či Gladiátor, je od roku 1987 součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

ksar Ait Ben Haddou

Čtyři marocká města se pyšní přídomkem královská. Jedná se o Rabat, Meknes, Fez a Marrákeš. Všechna v určité době hostila ve svých zdech královský dvůr.

mešita Koutoubia neboli Kutubíja ve městě Marrákeš

Přivítají vás cvičené opičky

Marrákeš je turisticky nejoblíbenějším městem v Maroku. Co byste tam měli vidět? Mešitu Kutubíja, zahrady Majorelle, palác Bahia, nádvoří medresy Ben Youssef a především náměstí Jemaa el-Fna s kejklíři, cvičenými opičkami, polykači ohně i krotiteli hadů.

cestovatel Richie na náměstí Jemaa el-Fna ve městě Marrákeš

Chcete zažít nefalšovaný středověk? Průvodce CK Blue Style vás zavede do staré části města Fez neboli Fes. V úzkých uličkách potkáte obyvatele oblečené v pracovních nebo tradičních oděvech – někteří prodávají nejrůznější zboží včetně živých zvířat, jiní nakupují nebo třeba vedou osla. Je to strhující a tak trochu i adrenalinový zážitek. Nezapomeňte se zastavit v prastaré koželužně!

stará část města Fez neboli Fes

Chcete se dozvědět více o historii, gastronomii, ekonomice, náboženství, geografii, fauně a flóře? Na recepci nebo v lobby hotelu, v němž se bude odehrávat vaše dovolená v Maroku, najdete Infoknihu CK Blue Style. Je plná zajímavostí i praktických rad!

pouštní studna

 

dovolená v Severním Kypru

Dovolená v Severním Kypru: Rady, tipy a důležité informace

Fotoreportáž: Lanový skluz Zipline Cabo Verde na ostrově Sal

Richard Sacher neboli cestovatel Richie, instruktor Ravidson Surfista da Cruz a Zipline Cabo Verde

Mohlo by vás zajímat

10 důvodů, proč milujeme Egypt

Egypt patří dlouhodobě mezi nejvyhledávanější turistické destinace a důvodů, proč tomu tak je, se dá najít opravdu nespočet. Tajemná historie sahající tisíce a tisíce let do minulosti se v současném Egyptě snoubí s komfortem moderních letovisek a průzračné vody Rudého moře lákají své návštěvníky na pestrý svět pod jejich hladinou. Je to právě variabilita zážitků, […]

Číst více

pozůstatky antického města Side

Fotoreportáž: Večerní procházka starobylým centrem města Side

Přibližně v půli cesty mezi tureckými městy Antalya a Alanya leží město Side. Nejkrásnější je jeho starobylé centrum, rozprostírající se na malém poloostrově. Budete-li trávit dovolenou na Turecké riviéře, rozhodně si nenechte ujít jeho návštěvu. Ideální je vypravit se do Side večer, kdy to tam nejvíce žije. Uvidíte antické památky, nakoupíte suvenýry a občerstvíte se […]

Číst více

grilované krysy se řadí mezi thajská jídla

Thajská jídla: Patří mezi ně grilované krysy i smažený hmyz

Co si vybavíte, když se řekne Thajsko? Nejčastěji asi thajskou masáž nebo thajský box. O zdejší kuchyni se toho už tolik neví. A věřte, že můžete narazit na thajská jídla pro nás, Evropany, přinejmenším nezvyklá. Share Tweet Email

Číst více