Maroko: 7 důvodů, proč navštívit Marrákeš

DestinaceTipy na výletyMaroko

Marrákeš, kterému se díky zbarvení mnohých zdejších budov přezdívá „Červené město“, je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Maroku. Proč? Toto bývalé sultánské město okouzlí každého návštěvníka svou nenucenou kombinací starého a nového. Vydejte se do bludiště úzkých uliček a nasajte jejich pohádkovou atmosféru, ve které jsme našli zalíbení nejen my, ale i slavný Winston Churchill.

Prozkoumejte uličky starého města

Ten bezesporu nejautentičtější zážitek vás čeká, pokud se rozhodnete navštívit marrákešskou medinu –⁠ staré město. V jejích úzkých uličkách to bzučí jako v úlu a zdejší obchodníci tu ve svých barevných stáncích prodávají snad vše, na co si jen vzpomenete. Nabízet vám budou kožené boty, kabelky, koberce, nádobí a spoustu dalších zajímavých věcí. Dojít se dá až k místním „továrnám“, kde uvidíte, jak všechna ta krása vzniká.

Nenechte si ujít dobře organizovaný chaos náměstí Jemaa el-Fna

Nejznámější tržiště v Maroku se nachází na náměstí Jemaa el-Fna. Přes den se tu nic moc neděje, ale jakmile se setmí, vše se změní k nepoznání. Rej světel, tóny orientální muziky a všudypřítomná dobrá nálada vdechnou náměstí úplně nový život! 

Projděte se mezi hudebníky či skupinami organizujícími různé soutěže, opodál pak potkáte kejklíře a stánky s roztodivnými pochoutkami. Dejte si čerstvě vymačkané pomeranče nebo, máte-li chuť na větší exotiku, ochutnejte šneky po marocku. Nezapomeňte také zavítat do některého z mnoha střešních barů, které kromě krásného výhledu na hemžení pod vámi dýchají opravdu nefalšovanou marockou atmosférou.

TIP: Náměstí bývá plné turistů, obchodníků, ale bohužel i kapsářů, proto si vždy dobře hlídejte své věci. Místní tatéři mají svou taktiku, jak vám vnutit své služby, pokud nebudete chtít mít potetovanou kůži henou, nezastavujte se a nepodávejte jim ruce. Stejně tak se nezastavujte u obchodníků s opicemi a nefoťte si je. Zvířata tím trpí a obchodníci po vás za to budou chtít bakšiš (spropitné).

Odpočiňte si v Jardin Majorelle, nejkrásnější zahradě v Marrákeši

Utečte z ruchu rozpálených ulic a vydejte se do nejoblíbenější zelenající se části Marrákeše –⁠ Jardin Majorelle. Tato zahrada vznikala během dlouhých 40 let poté, co ji v roce 1922 navrhl francouzský malíř Jacques Majorelle. Vhodná k návštěvě je zejména v odpoledních hodinách, kdy teploty v ulicích mohou dosahovat až k tropickým 45 °C. 

Hned, jak vkročíte do zahrady, ocitnete se v oáze klidu a ovane vás příjemný chládek. Kromě rajské pohody zde najdete rozsáhlou sbírku kaktusů, palem a vodních rostlin. Jedním z nejvíce fotogenických míst je pak sytě modrá vila v centru zahrady.

Během procházky se nezapomeňte zastavit v Boutique Majorelle, útulném obchodě nabízejícím řadu uměleckých doplňků, knih, obrazů a pohlednic inspirovaných dílem módního návrháře Yvese Saint Laurenta, který celý komplex v roce 1980 společně se svým obchodním partnerem koupil.

Vychutnejte si piknik v zahradě Menara

Další zahradou, která určitě stojí za návštěvu, je Menara. Kdysi královské útočiště, nyní místo populární zejména mezi samotnými Marrákešany. Autentický zážitek lze zažít zejména o víkendu, kdy se tu místní potkávají a ve stínu olivovníků si užívají vzájemnou společnost při rodinných piknicích. 

Hlavní lákadlem je uměle vytvořené jezero zásobované vodou až z pohoří Atlas prostřednictvím důmyslného systému zavlažovacích kanálů. Plavou v něm hejna kaprů, které na první pohled neuvidíte –⁠ hoďte však do vody hrst krmiva a rázem spatříte, v jak hojných počtech jezero obývají. Krmivo zakoupíte ve stáncích přímo v areálu.

Ochutnejte autentickou arabskou kuchyni

Během návštěvy Marrákeše si určitě nenechte ujít návštěvu některé z místních restaurací. V nich můžete ochutnat pestrou škálu jedinečných marockých pokrmů a užít si tradiční způsob stolování, často v opravdu úchvatně vyzdobených interiérech. Během jídla vás navíc zabaví břišní tanečnice tančící za doprovodu živé hudby.

A co vám doporučujeme ochutnat? Určitě byste neměli opustit Maroko, aniž byste vyzkoušeli tajine. Tradiční způsob přípravy tohoto pokrmu spočívá v kladení masa, zeleniny a koření do hliněného hrnce, kde se poté dlouho a pomalu vaří. Jedná se o naprosto výjimečné jídlo, o kterém se vám bude zdát ještě dlouho po návratu domů!

Navštivte Medersa Ben Youssef

Medersa v překladu znamená islámská škola. Často dechberoucí architekturu těchto středisek islámského vědění můžete prozkoumat v bývalé univerzitě Ben Youssef, jedné z nejslavnějších v celém Maroku. Škola byla založena ve 14. století a v 16. století přestavěna, její struktura je tedy skutečně nadčasová. 

Nejhezčí částí je asi otevřené vnitřní nádvoří, kde v minulosti probíhalo samotné vyučování. Uprostřed něj se nachází bazén, jehož důmyslnou funkcí bylo krom té estetické i tlumení hluku. Zdi jsou zdobené ornamenty, ručně vykládanými dlaždicemi a na první pohled nezřetelnými nápisy z koránu. Ve druhém patře se nacházejí malé místnosti, koleje, v nichž kdysi žili studenti. Škola byla schopna najednou ubytovat až 900 osob.

Obdivujete krásu mešity Kutubíja

Kutubíja je největší mešitou v Marrákeši a vstoupit do ní mohou k naší škodě pouze muslimové. I při pohledu zvenčí se však jedná o fascinující stavbu a velký zážitek. V ulicích okolo mešity kdysi dávno prodávalo knihy až 100 pouličních prodejců, z čehož vznikl její název –⁠ Kutubíja totiž v arabštině znamená knihkupec. 

Minaret mešity je vysoký 77 metrů a jelikož jsou mu všechny okolní budovy (a do určité míry vlastně celé město) výškově přizpůsobeny, je vidět na kilometry daleko. Krásný pohled na něj si můžete užít například z nedalekého městského parku Lalla Hasna.

Tak co říkáte, není čas, vypravit se do Maroka a pohádkový Marákeš navštívit? A nebo vás láká spíše uvolněná a charismatická Essaouira

Experti na cestách

Experti na cestách: 39. díl

Experti na cestách: 40. díl

Experti na cestách

Mohlo by vás zajímat

Káva napříč kulturami

Káva v zahraničí: Zachutná vám Itálie, Řecko, Turecko nebo Arábie?

Káva rozhodně patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě, její konzumace má dlouhou historii a příprava této lahodné pochutiny se v průběhu let vyvíjela a měnila. Dá se udělat na mnoho způsobů a různé kultury ji připravují rozdílně. Pojďte se s námi podívat, na jakou kávu se můžete těšit na své dovolené v zahraničí. Share Tweet […]

Číst více

Sv. Konstantin a Helena

Sv. Konstantin a Helena: Nejstarší bulharské letovisko leží u města Varna

Šopský salát nejspíš dobře znáte. Jeho recept vznikl kolem roku 1955 v letovisku Družba, které se v současnosti jmenuje Sv. Konstantin a Helena. To se pyšní nejen komfortními hotely a písčitými plážemi, ale také téměř ideální polohou. Rozprostírá se pouhých 6 km od města Varna a 18 km od mezinárodního letiště. Čím je toto městečko zajímavé a […]

Číst více

Dune du Pyla

Dune du Pyla: Nejvyšší duna v Evropě dělá vědcům vrásky

Ve francouzské Akvitánii si můžete připadat jako na Sahaře. Právě tady – na pobřeží Atlantiku, poblíž zálivu Arcachon, zhruba 60 km jižně od vinařské metropole Bordeaux – narazíte na množství písečných dun, které zabírají plochu desítek kilometrů čtverečních. Share Tweet Email

Číst více