Ras Al Khaimah

Rajská zahrada Emirátů

Ras Al Khaimah | Základní informace

Palmové oázy mezi pouštními dunami tvořenými červeným pískem, nekonečně dlouhé pláže na březích azurového moře a bohaté kulturní dědictví – to vše nabízí emirát, který je mnohými považován za nejrozmanitější a nejkrásnější z celé federace.

Na jihu se od moře zdvihají vysoké duny červeného písku, klesají a přecházejí v úrodnou zelenou rovinu. Z ní vyrůstá majestátní pohoří Hajar. Poušť, moře, hory a úrodná údolí utvořily z tohoto emirátu přírodně nejrozmanitější místo z federace.

Emirát s 422 000 obyvateli patří, díky vodě z hor, k nejúrodnějším oblastem v zemi, a velmi dobře se zde daří i zemědělství. Rozlehlé farmy nedaleko hlavního města zásobují ostatní emiráty ovocem, zeleninou, mlékem i drůbeží. Důležitou roli zde hraje samozřejmě i tradiční rybolov.

Ani to však není vše – milovníci golfu jistě ocení vybavenost a styl místních golfových hřišť a nevšedním zážitkem se pro vás mohou stát místní velbloudí závody. Ras Al Khaimah je zkrátka tím pravým místem pro každého, kdo hledá exotickou, ale luxusní dovolenou.

Na našem blogu jsme pro vás připravili článek se základními radami a tipy, které se vám při návštěvě Ras al Khaimah, ale i ostatních emirátů SAE budou zcela jistě hodit.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

POHOŘÍ HAJAR

Majestátní pohoří Hajar je ideální volbou pro milovníky aktivní dovolené a procházek náročnějším terénem. Je zde zbudována dokonce trasa v konceptu via ferrata, kdy je na jinak těžko přístupných místech natažen železný kabel, kterého je možné se přidržovat a dostat se tak tam, kam by to za normálních okolností nebylo bez horolezecké výbavy možné. Součástí této trasy jsou i tři další zipliny, pomocí kterých překonáte jinak nepřeklenutelná údolí. Více o pohoří a jeho krásách si můžete přečíst zde.

AL JAZIRAT AL HAMRA

Dost možná nejznámější atrakcí emirátu Ras al Khaimah, je opuštěná vesnice Al Jazirat Al Hamra. Jedná se o poslední zachovalou původní vesnici na území Spojených arabských emirátů.

NÁRODNÍ MUZEUM RAS AL KHAIMAH

Muzeum se nachází v budově pevnosti, která bývala až do počátku 60. let 20. století sídlem rodu Quwasimů – vládnoucí rodiny celého emirátu. Nyní se zde nachází nespočet artefaktů a zajímavýho historických dokumentů mapujících historii celého regionu.

PEVNOST DHAYAH

Kónický vrcholek v zátoce Dhayah, na kterém pevnost stojí, byl díky přirozené obranné výhodě, kterou poskytoval, osídlen už odnepaměti. Současná pevnost tedy stojí na troskách hned několika pevností z dob minulých.

SHAMAL JULPHAR

Tato tajemná zřícenina hradu či paláce představuje jeden z archeologických pokladů emirátu Ras al Khaimah. Jeho prostřednictvím můžete nahlédnout do dob pravděpodobně ještě předislámských, ačkoli nikdo přesně neví, jak staré tyto ruiny vlastně jsou.

BASSATA VILLAGE

Poušť je nerozlučně spjata s kulturou a estetikou arabských zemí a snad každý, kdo do nějaké z nich zavítá, má v srdci touhu po nějaké formě pouštního dobrodružství.

TIPY NA DÁRKY

Oblíbenými suvenýry jsou různé tradiční předměty většinou vycházející z arabské nebo beduínské kultury. Na tradičním trhu arabsky zvaném souk je koupíte, samozřejmě při úspěšném smlouvání, mnohem levněji než v luxusních obchodech v nákupních centrech. Nejznámějším tradičním trhem v Ras al Khaimah je Old Rak Souq.

GASTRONOMIE

Patříte-li mezi gurmány, kteří na svojí dovolené rádi poznávají cizokrajné a exotické chutě, ve Spojených arabských emirátech si určitě přijdete na své. Místní gastronomie je velmi zajímavá a pestrá a díky tomu, že v SAE žijí lidé mnoha různých národností, můžete se zde setkat se spoustou zajímavých a chutných jídel a nápojů. Kromě obecně arabských jídel jsou zde rozšířená i marocká, íránská, thajská, čínská, libanonská a mnoho dalších. Tradičně se používá hodně mléka, obilí a masa. Dále se hojně používají ryby a aromatická orientální koření. Z nápojů je nejpopulárnější mátový čaj. Jídla podávaná v severní Africe, na blízkém východě i v Perském zálivu mají podobný základ a můžeme je souhrnně označit jako arabskou kuchyni. Přesto samozřejmě existují místní speciality a odlišnosti. Kuchyně tohoto regionu se vyznačuje především množstvím zeleniny, maso se velmi často upravuje rožněním. Na stole nesmějí nikdy chybět arabské chlebové placky (pita).

Níže naleznete některé příklady arabských pokrmů typických pro oblast Spojených arabských emirátů. Pokud si chcete o místní gastronomii přečíst více, můžete tak učinit v článku na našem blogu.

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Islám zakazuje pít alkohol. Cizinci jej mohou dostat v hotelových restauracích a barech. Za toto privilegium musíte ale počítat s vyššími cenami. Alkoholové excesy i prostá opilost na veřejnosti navíc nejsou tolerovány a mohou být postiženy pokutou nebo vězením. Je také nutné mít na paměti, že legální věk pro konzumaci alkoholických nápojů je 21 let.

 

VODA

Stejně jako v jiných exotických zemích, ani ve Spojených arabských emirátech se nedoporučuje pít vodu z kohoutků – pokud se chcete vyhnout střevním potížím, vždy raději dejte přednost balené vodě.