Dovolená ve Spojených arabských emirátech: Objevte krásy pohoří Al Hadžar v Ras al Khaimah

Ras Al KhaimahDestinaceSpojené arabské emiráty

Spojené arabské emiráty jsou často spojeny s luxusní dovolenou v přepychových hotelových komplexech, návštěvou velkolepých skvostů moderní architektury a nákupy v obřích obchodních centrech. Emirát Ras Al Khaimah má však i jinou tvář.

Emirát Ras Al Khaimah se nachází na severu Spojených arabských emirátů a často je považován za nejkrásnější z nich. Za to vděčí především svým přírodním krásám a rozmanitosti. Na severovýchodě, na hranici se Sultanátem Omán, se tyčí majestátní skaliska pohoří Al Hadžar, která postupně přechází do úrodné zelené nížiny a ta zas do zlatavých písečných dun.

Samozřejmě v emirátu nechybí ani nádherné pláže, starobylé památky a moderní hotelové komplexy, ve kterých si užijete ten pravý komfort a odpočinek. Věřte nám však, že za objevení tu skutečně stojí víc než jen hotelový pokoj a pláž. Ať už pojedete kamkoliv, vždy narazíte na nějakou z úchvatných přírodních scenérií. Jmenovat lze například západ slunce v poušti Al Wadi, unikátní mangrovníkový porost Nakheel či již zmiňované štíty pohoří Al Hadžar. Právě tomu se budeme věnovat v tomto článku. Tak pojďme na to! 

Pohoří Al Hadžar a hora Jebel Jais

Pohoří Al Hadžar, někdy také nazývané jednoduše Hajar, vzniklo asi před 70 miliony let a nachází se na území dnešního Ománu a Spojených arabských emirátů. Své návštěvníky láká především na dechberoucí nekonečné výhledy a různorodé vyžití.

Součástí pohoří je hora zvaná Jebel Jais, která leží na hranici výše zmíněných dvou států. Má dva vrcholky, ten vyšší (1934 m) se nachází na území Ománu, ale druhý vrcholek měřící 1911 metrů je nejvyšší horou Ras Al Khaimah i celých Spojených arabských emirátů.

Každoročně pohoří i samotná hora láká řadu návštěvníků. Oblast je poměrně dobře dostupná, leží  asi hodinu jízdy od města Ras Al Khaimah a vede sem horská silnice plná serpentin a úchvatných výhledů, po které jezdí nejen auta, ale i autobusy plné nadšených výletníků.

Výlet do hor má ještě jednu důležitou výhodu, a tou jsou nižší teploty. Pokud si tedy chcete odpočinout od 40 i více stupňových veder panujích v letních měsících u moře, vydejte se na vrchol hory Jebel Jais. Zde na vás bude čekat příjemná teplota do 30 °C.

Pěší turistika i horská cyklistika

Drsnou krásu pohoří Al Hadžar samozřejmě nejlépe objevíte a oceníte na vlastní oči během procházek po zdejších turistických stezkách. Nechybí zde ani vyhlídkové plošiny nabízející nezapomenutelné pohledy na okolní krajinu. Pokud toužíte po troše adrenalinu, vydejte se na trasu, jejíž součástí je via ferrata.

Oblast však nepřitahuje pouze milovníky pěší turistiky. Pohoří Al Hadžar včetně hory Jebel Jais je vhodné také pro horolezce a nadšence do sjezdů na horských kolech. Zkrátka se jedná o místo stvořené pro objevování a dobrodružství.

Pokud se vám však z jakéhokoliv důvodu nechce vynakládat vlastní síly na výstup na horu, ale nechcete se připravit o velkolepé výhledy, nezoufejte. Právě pro vás jsou zde připraveny džípy, které vás na vrchol Jebel Jais vyvezou. Samozřejmě i se všemi zastávkami na vyhlídkách po cestě!

Lanový skluz z nejvyšší hory

Hlavní atrakcí pohoří Al Hadžar je ovšem nejdelší zipline na světě, táhnoucí se v délce skoro 3 kilometrů z vrcholku hory Jebel Jais. Během jízdy přes hluboké rokle a rozeklané vrcholky můžete dosáhnout rychlosti až 150 kilometrů v hodině –⁠ tomu říkáme zážitek pro adrenalinové nadšence!

Zábavou vhodnou pro trochu mírnější povahy a rodiny s dětmi je pak spíše bobová dráha Jais Sledder. Trasa měří necelé 2 kilometry, jet můžete rychlostí až 40 kilometrů v hodině a po cestě vás samozřejmě čekají dokonalé výhledy do okolní krajiny.

Tak co, láká vás dovolená v Ras Al Khaimah? Objevíte s námi krásy pohoří Al Hadžar na vlastní oči? Kromě výletu do hor vám můžeme vřele doporučit i dobrodružnou výpravu do pouště, ať už v džípu či na hřbetu velblouda!

Více o emirátu Ras Al Khaimah si můžete přečíst ZDE.

5 tradičních pochoutek z Kosu

Dovolená v Řecku: 5 tradičních pochoutek z ostrova Kos

Kapverdy –⁠ Jedinečná kultura plná úsměvů

Kapverdy –⁠ Jedinečná kultura plná úsměvů

Mohlo by vás zajímat

bugatsa

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná? Share Tweet Email

Číst více

Nejnebezpečnější sýr světa se jmenuje casu marzu a pochází ze Sardinie

Láká vás dovolená na Sardinii? Kromě nádherných pláží, azurově průzračného moře, malebných vesniček posázených v překrásné krajině v horách i na pobřeží, je tento italský ostrov známý i pro jedinečné produkty své prastaré kulinářské tradice. Pravděpodobně tím nejznámějším z nich je sardinský sýr casu marzu. Dlužno dodat, že v dobrém i ve zlém! Share Tweet […]

Číst více

Lotte World Tower

Lotte World Tower: Soul má pátý nejvyšší mrakodrap světa

Číslo pět dostal několikanásobně „do vínku“ mrakodrap, který byl o víkendu slavnostně otevřen v jihokorejské metropoli. Jmenuje se Lotte World Tower, měří 555 metrů a je momentálně 5. nejvyšší budovou na světě. Soul tak má novou a každopádně nepřehlédnutelnou dominantu! Share Tweet Email

Číst více