Al Jazirat Al Hamra: Vesnice duchů v emirátu Ras Al Khaimah

Ras Al KhaimahDestinaceSpojené arabské emiráty

Milujete historii, příběhy a tajuplná místa? Pak je pro vás dovolená v Ras Al Khaimah tou pravou volbou. Vydejte se do poslední zachovalé původní vesnice lovců perel na území Spojených arabských emirátů –⁠ navštivte Al Jazirat Al Hamra.

Jednou z nejznámějších atrakcí emirátu Ras Al Khaimah je opuštěná pobřežní vesnice Al Jazirat Al Hamra. K vidění tu jsou tradiční domy vytesané z korálového kamene. Můžete tak nahlédnout do prostého života zdejších obyvatel, který byl pro oblast typický v době před objevením a komercionalizací ropy.

Kmen Zaab

Rybářskou vesnici, která se později vyvinula v menší město, kdysi obýval kmen Zaab. Hlavní obživou místních obyvatel byl rybolov a lov perel. Vesnice původně patřila pod správu emirátu Sharjah, v roce 1914 však přešla pod Ras Al Khaimah. Neshody zdejšího lidu a vedení emirátu vyvrcholily v roce 1968, kdy kmen Zaab přijal nabídku šejka z Abu Dhabi a přesídlil na jeho území. I přes to se později objevily další různorodé spekulace, proč tehdejší obyvatelé prosperující město opustili.

Tradiční architektura

Ve vesnici lze spatřit tradiční architekturu typickou pro tuto oblast. Najdete zde vše od malých jednoduchých obytných domů přes větší dvoupatrové budovy s vnitřním nádvořím po velké rezidence, které patřily bohatým obchodníkům s perlami. Nechybí samozřejmě ani pozůstatky pevnosti, strážních věží, tržiště a mešity, o které se traduje, že v ní straší.

Červený ostrov či „město duchů“

Název vesničky v překladu znamená Červený ostrov, stejně často je však přezdívána jako město duchů. Při pohledu na její opuštěné ulice a domy se není čemu divit. Místo, opředené příběhy a tajemstvími, má zvláštní, skoro až strašidelnou atmosféru a mnozí věří, že tu lze potkat mýtické džiny a možná i další různorodá zjevení míhající se mezi rozpadlými budovami.

Prohlídka vesnice

Ve skanzenu se nenachází žádný stálý personál, proto při jeho prohlídce buďte opatrní. Budovy totiž nejsou v nejlepším stavu a i nadále rozpadají. Rozhodně po stavbách nelezte a nic odtud neodnášejte. Vzhledem k bezpečnosti je návštěva ideální za denního světla, a to i proto, že džinové se samozřejmě zjevují především v noci.

Tak co, láká vás dovolená v Ras Al Khaimah s nádechem tajemna?

Ráj surfařů

Ráj surfařů – pláž Prasonisi na ostrově Rhodos

Za historií na Rhodos – hrad Kritinia

hrad Kritinia

Mohlo by vás zajímat

Nissi Beach v letovisku Ayia Napa, Jižní Kypr

Ayia Napa: Věhlasné letovisko na Kypru se zavděčí každému

Ostrov Kypr se pyšní jednou z nejdelších letních sezón v Evropě a navíc pravidelně figuruje na předních příčkách žebříčku Nejčistší voda ke koupání na území Evropské unie. Vzhledem k tomu, že severní část ostrova tvoří de facto stát Severní Kypr uznávaný pouze Tureckem, pod stoprocentní záštitou EU je v současnosti pouze jižní Kypr, respektive Kyperská […]

Číst více

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Chystáte se na dovolenou do Turecka nebo do balkánských zemí? Pokud ano, určitě tam narazíte na různobarevné cukrovinky nazvané lokum. Působí natolik lákavě a optimisticky, že je většina turistů zkrátka „musí“ ochutnat. Dokonce i ti, kteří holdují zdravému životnímu stylu! Share Tweet Email

Číst více

Rhodos: 5 nejkrásnějších pláží

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží Rhodosu

Rhodos je pro svou nádhernou krajinu často považován za nejpůsobivější ostrov Řecka. Pyšní se horami, lesy, kopci posázenými vinnou révou i olivovými háji a i přes stále rostoucí turistickou popularitu si zachovává svůj nedotčený divoký ráz. Hlavním lákadlem ostrova jsou však jeho pláže. Objevte nejkrásnější pláže Rhodosu společně s námi! Share Tweet Email

Číst více