Santorini

Za nejromantičtějším západem slunce

Santorini | Základní informace

Santorini neboli Théra je největším ostrovem stejnojmenného souostroví, ke kterému náleží ještě ostrovy Thirasia, Nea Kaimeni, Palea Kaimeni a Aspronisi. Obydlený je však pouze ostrov Thirasia a Santorini, a právě na něm můžete zažít svou nezapomenutelnou dovolenou. Najdete zde překrásné pláže, útulné hotely s dechberoucími výhledy, starověké památky a malebnou přírodu.

Zpracovali jsme několik důležitých tipů a rad, které by měl znát každý, kdo se vydá na návštěvu Řecka. Přečíst si je můžete v článku na našem blogu.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Město Fira

Fira (někdy nazývaná též Thira) je hlavní město souostroví, které se nalézá na největším ostrově Santorini (Théra). Město bylo založeno v 18. století. Dnes tu najdete řadu příjemných restaurací, kaváren a barů, pro milovníky nákupů se zde nachází mnoho obchodů, pouliční stánky a tržiště. Příznivci umění ocení galerii výtvarného umění s řadou unikátních exponátů. Ve městě se nalézá i archeologické muzeum, kde jsou uloženy známé minojské artefakty. Fira nabízí také bohatý noční život, narazíte zde na podniky s reprodukovanou i živou hudbou.

Město Oia

Jedno z nejkrásnějších městeček ostrova Santorini leží na jeho severozápadním výběžku. Okouzlí vás úzké dlážděné uličky, malé bílé domky s modrými dveřmi a okenními rámy, barevné kupole kostelů i pestrobarevné květiny. Lokalita je velice vhodná pro odpočinkovou a klidnou dovolenou. Užijete si zde hlavně romantické procházky a posezení u dobrého vína či jídla. S CK Blue Style můžete město Oia navštívit během velkého okruhu ostrovem Santorini a užít si zde nezapomenutelný západ slunce.

Vesnice Vothonas

Ve vesnici Vothonas najdete kouzelné domky vytesané přímo do skal a mnoho zeleně. Oblast je známá svými vinicemi a vinařskou tradicí. Navštívit zde můžete například Muzeum vína, které se nachází v jeskyni šest metrů pod zemí.

Kostel Panagia Episkopi

Panagia Episkopi neboli kostel Nanebevzetí Panny Marie je nejstarší byzantský kostel na ostrově Santorini. Pochází z konce 11. století a nachází se ve vesnici Mesa Gonia na úpatí hory Profitis Ilias. Návštěvníci tu mohou obdivovat několik zajímavých ikon svatých. Vzácná je především ikona Panagia Glykofilousa z 12. století zobrazující výjev Panny Marie, které je kostel zasvěcen.

Archeologické naleziště Thira

Archeologické naleziště Thira je velmi významným důkazem o historickém osídlení ostrova Santorini. Dochované pozůstatky starobylého města se nacházejí na východní straně ostrova Santorini. Turisty oblíbené jsou zejména pozůstatky helénistického chrámu sv. Dionýsia, malého dórského chrámu postaveného severně od agory (tržiště).

Archeologické naleziště Akrotiri

Archeologické naleziště Akrotiri, které se nachází v jihozápadní části ostrova poblíž stejnojmenné vesnice, je ještě starší než naleziště Thira – nálezy pocházejí dokonce až z prehistorického osídlení ostrova Santorini. Jedná se tedy o velice výjimečnou a jedinečnou památkovou lokalitu, kde na vás dýchne atmosféra dávných časů.

Hora Profitis Ilias

Nejvyšší hora souostroví s nadmořskou výškou 567 metrů nese název Profitis Ilias (Proroka Eliáše) a nalézá se na ostrově Santorini (Théra). Na vrcholku stojí stejnojmenný mužský klášter.

TIPY NA DÁRKY

Odvezte si suvenýr jako vzpomínku na vaši dovolenou, originální dáreček pro vaše blízké či některou z místních specialit. Vybrat si lze ze široké nabídky různě stylizovaných a specializovaných obchůdků, kterých najdete v každém letovisku a ve většině vesniček hned několik.

GASTRONOMIE

„Můžeme se obejít bez poezie, bez muziky i bez umění, můžeme žít bez svědomí i bez srdce,
obejdeme se i bez přátel, ba můžeme být i bez knih, ale civilizovaný člověk nemůže žít bez kuchařů.“

Toto troufalé tvrzení je úvodem k nejstarší dochované kuchařské knize. Vyslovil je Atheneus, egyptský Řek z Naukratisu, žijící koncem 2. a počátkem 3. století v Římě.

Chcete si vyzkoušet uvařit něco málo z řecké kuchyně v pohodlí vašeho domova? Připravili jsme pro vás recept na Taramosalatu a na proslulé řecké Tzatziky. Nebo vás více láka Dolmades?