Dovolená v Řecku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

DestinaceŘeckoRady na cestu

Chystáte se s CK Blue Style do Řecka – na Krétu, Kos, Rhodos, Korfu, Samos, Kefaloni, Zakynthos, Lefkadu či Santorini? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otazníky v hlavě řeší především Češi, pro které bude letošní dovolená v Řecku premiérou.

Rady, tipy a důležité informace patrně ocení i ti, kteří v této zemi nebyli už několik let. Časy se mění, zákony, společenské poměry, ceny, služby a nejrůznější okolnosti taktéž. Tady je několik bodů, díky nimž bude vaše dovolená v Řecku mnohem pohodovější.

hotel Solimar Aquamarine

1/ Cestovní doklad

Cestovní pas ani vízum nepotřebujete! Vystačíte si s platným občanským průkazem. Pokud máte děti, každé musí mít vlastní průkaz totožnosti, nestačí mít je zapsané v tom vašem. A pozor – vstup na území Řecka může být odepřený jedincům, kteří se nacházejí v řecké národní databázi nežádoucích osob. To je ale docela logické… Hodláte-li se během dovolené v Řecku (např. na Kosu, Rhodosu či Samosu) vydat na organizovaný výlet do Turecka, bez cestovního pasu se neobejdete!

pokoj v hotelu Bella Pais

V případě ztráty či krádeže cestovního pasu nebo občanského průkazu během pobytu v Řecku co nejdříve kontaktujte vašeho delegáta, který vám poradí, jak dále postupovat. Náhradní cestovní doklad může být občanovi ČR vystaven nejen na Velvyslanectví ČR v Athénách, ale také na honorárním konzulátu ČR na Krétě, Rhodosu a v Soluni. Je však nutné předložit policejní protokol o ztrátě nebo odcizení a dvě fotografie o rozměrech 3,5 x 4,5 cm, dále uhradit poplatek ve výši cca 17 EUR. Před cestou (nejen) do Řecka si vzpomeňte na důležitou věc – je záhodno mít u sebe, v mobilu nebo v mailu kopii cestovního dokladu.

obchod s přírodní kosmetikou

Velvyslanectví ČR v Athénách

Georgiou Séferis 6

Palaio Psychiko

154 52 Athény

E-mail: athens@embassy.mzv.cz

Telefon: 0030 210 671 37 55, 0030 210 672 53 32 (ztráta dokladů – 0030 210 67 299 14, 12)

Nouzová linka: 0030 694 473 37 69

Web: www.mzv.cz/athens

 

Honorární konzulát Kréta – tel.: 0030 2810 222852,  mobil: 0030 6944 640 080

HK Rhodos – tel.: 0030 22410 56268, 2241 034383, mobil: 0030 6978 110 633

HK Soluň – tel.: 0030 2310 222376, mobil: 0030 6973 776 971

laguna Balos

2/ Peníze

V turistických zónách, někdy i přímo v hotelovém lobby, jsou k dispozici bankomaty, které vám vydají hotovost. V Řecku se platí eurem, tudíž si hotovost můžete přivézt z České republiky. Na mnoha místech lze zaplatit kartou. Jsou však obchůdky a restaurace, kde karty neakceptují. A není jich zrovna málo… České koruny vám – až na vzácné výjimky – v řeckých směnárnách nepromění.

město Kerkyra neboli Korfu

3/ Řeč

Úředním jazykem je novořečtina. Když se naučíte několik základních slov, místní obyvatelé budou zjevně potěšení. Například – kaliméra (dobré ráno), efcharistó (děkuji), parakaló (prosím) a sto kaló (na shledanou). Většinou se domluvíte anglicky nebo francouzsky, příležitostně i jiným jazykem.

Aldemar Cretan Village

4/ Bezpečnost

Na řeckých ostrovech převážně vládne pohoda a klid i v tomto ohledu, více problematická situace panuje zejména ve větších městech na pevnině. I tak si pro jistotu dávejte pozor na doklady a cennosti v místech, kde se pohybuje hodně lidí. Tedy i na rušnějších veřejných plážích. Raději nic důležitého nenechávejte ani v zaparkovaném automobilu. V liduprázdných oblastech se mějte na pozoru před toulavými psy. Osel ani koza vám neublíží…

osel na řeckém ostrově Kréta

5/ Zavazadla

Co si nesmím zapomenout doma, aby moje dovolená v Řecku neměla chybu? S tím si lámou hlavu zejména ženy. Záleží na tom, na který ostrov a do kterého letoviska míříte. Je velký rozdíl, jestli budete pobývat ve Faliraki na Rhodosu, anebo třeba ve Vrahinari na Kefalonii. Faliraki je plné nejrůznějších obchodů i supermarketů, ve Vrahinari jsou pouze tři taverny, kostelík a několik menších ubytovacích zařízení. Nejbližší minimarket je vzdálen 10 km…

řecké suvenýry

Bez ohledu na to, jak daleko je nejbližší obchod, lze říct, že v Řecku seženete vše potřebné (od opalovacího krému přes plavky a oblečení až po nabíječku na mobil) a že to nebude stát „raketu“. Jsou zde samozřejmě i lékárny, jenom ne na každém kroku. A co byste si do Řecka určitě vozit neměli? Převoz a přechovávání i malého množství drog jsou často trestány dlouholetým vězením. Nošení nože nebo slzného spreje posuzují jako nepovolené ozbrojování. Přísně zakázáno je používání detektorů kovů.

hotel Arion

6/ Automobily

V rámci dovolené s CK Blue Style přiletíte do Řecka letadlem. Transfer do hotelu máte zajištěný. Na letišti vás budou čekat delegáti a na parkovišti autobus. Jestliže se během pobytu budete pohybovat pouze v okolí hotelu, případně se vydáte na organizovaný výlet, automobil potřebovat nebudete. Chcete se podívat do jiného letoviska? Na většině ostrovů funguje autobusová doprava, případně můžete využít taxi nebo si pronajmout auto. Delegát vám poradí, která půjčovna je ideální.

půjčovna aut na ostrově Korfu

V odlehlejších oblastech častokrát vjedete na štěrkovou silnici. Jinde jsou vozovky úzké a klikaté. Rovněž vás občas může nepříjemně překvapit svérázný způsob jízdy místních řidičů. Myslete i na skutečnost, že písek a jemný prach prodlužují brzdnou dráhu a zvyšují nebezpečí smyku. Také dbejte na to, abyste stále měli dostatek benzínu. Jsou oblasti, kde na pumpu narazíte jen velmi zřídka. A navíc se může stát, že bude právě zavřená…

Řidiči mohou používat platný národní řidičský průkaz, mezinárodní není řeckými orgány vyžadován. Zato technický průkaz a zelená karta, jakožto doklad o pojištění vozidla, ano. Co se předpisů týče, mějte na paměti, že maximální rychlost v obci je 50 km/h, mimo obec 80 km/h. Na kruhových objezdech platí přednost zprava. Během jízdy na motocyklu je nutné mít přilbu.

řecký region Chania

7/ Moře

Řecko je velmi rozlehlé – kromě pevninské části má přibližně tři tisíce ostrovů. Dovolená v Řecku s CK Blue Style se aktuálně může uskutečnit na devíti z nich. Pláže jsou tu písčité, oblázkové i s kamennými pláty. Záleží na tom, do jaké lokality se vydáte. Moře je na mnoha místech nádherně zbarvené, čisté a doslova průzračné. Krvelačných žraloků a dalších predátorů se bát nemusíte, to by sem nějaký musel vyloženě zabloudit. Potápěči ocení podmořské jeskyně, ale kvůli pestrobarevným rybám, korálům a nejrůznějším atraktivním živočichům létají do Egypta – zejména do destinací Marsa Alam a Sharm El Sheikh. Potápění s přístroji je v Řecku možné výhradně na zvláštní povolení a jen v některých oblastech. Šnorchlovat lze kdekoliv…

pláž v letovisku Stegna na ostrově Rhodos

Větší čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely mají vlastní část pláže, kde klienti mohou využívat lehátka a slunečníky zdarma. V ostatních případech si je lze na mnoha místech pronajmout. Výhodou řeckých ostrovů je skutečnost, že kromě větších pláží narazíte na spoustu menších a velmi klidných. Některé jsou obtížně přístupné, tudíž se tam dostanou jen fyzicky zdatní jedinci. A nikdo neřeší, jestli máte plavky, nebo ne. Mimochodem – v Řecku je hodně oficiálních nudapláží s lehátky, slunečníky a bary, jiné jsou zcela neorganizované.

Chania

Některé řecké pláže jsou specifické. Například na jihozápadě Kréty se rozprostírají pláže s narůžovělým pískem (Elafonisi či Kedrodasos), na Kefalonii leží pláž Xi se sytě červeným pískem, připomínajícím antuku na tenisovém hřišti. Pýchou Zakynthosu je malebná pláž Navagio s vrakem pašerácké lodi… Zhruba pět set pobřežních lokalit v Řecku zdobí Modrá vlajka (Blue Flag), což je prestižní ocenění za čistotu a kvalitu pláže.

pláž Kedrodasos

8/ Jídlo a pití

Řecká gastronomie je vynikající a ve většině případů i zdravá. Určitě nevynechejte návštěvu tradiční řecké taverny! A to i v případě, že budete mít hotel s all inclusive. Mnoho ubytovacích zařízení nabízí omezený (nebo žádný) koncept stravování, což vůbec není na škodu. Alespoň můžete experimentovat a postupně zavítat do více restaurací. Zdejší kuchyně je ovlivněná tureckou, italskou a arabskou gastronomií. Řecká jídla jsou obvykle připravovaná na olivovém oleji.

pokoj v hotelu Aldemar Cretan Village

K nejvyhlášenějším polévkám patří fasolada (hustá fazolová), avgolemono (kuřecí vývar s vejcem a citrónem) a psarosoupa (rybí). Hlavním jídlům vévodí pokrmy z ryb, jehněčího masa či zeleniny. Oblíbené jsou dolmades (vinné listy plněné rýží a zeleninou), gyros (kousky masa grilovaného na jehle), souvlaki (maso na rožni), chtapodia (chobotničky), choriatiki (řecký salát z rajčat, okurek, cibule, oliv a sýru feta) nebo třeba pastich (těstovinový nákyp s mletým masem). Určitě znáte tzatziki (předkrm z okurek, jogurtu a česneku) a musaku (zapečený lilek a mleté maso s bešamelovou omáčkou). Populární je i tyropita (taštička plněná sýrem).

řecká kuchyně

Dezerty zpravidla až tak zdravé nejsou, ale zato je nesnadné jim odolat. Nejproslulejší je baklava (listové těsto plněné ořechy a mandlemi a polité medem) či lukomades (koblížky). Vynikající je zdejší zmrzlina, jogurty a samozřejmě ovoce. Nejznámějšími nápoji jsou ouzo (anýzový likér), metaxa (pálenka) a retsina (víno s přídavkem pryskyřice). Dovolená v Řecku vám prostě bude chutnat!

řecká zmrzlina

9/ Suvenýry

Nejtypičtějším suvenýrem je potravinářský olivový olej. Seženete různě velká balení, některé obaly jsou hodně nápadité. Výrobců je spousta, tudíž je opravdu z čeho vybírat. Olivy jsou rovněž základem přírodní kosmetiky, konkrétně mýdel, šamponů, pleťových a tělových krémů, sprchových gelů, krémů na ruce a podobně. Dále lze nakoupit kvalitní víno, sýry, tymiánový med, řecký šafrán, módu, šperky, bižuterii, kožené výrobky, bytové doplňky, keramiku, ubrusy, utěrky, pohlednice a samozřejmě magnetky.

olivový olej ve městě Kerkyra

10/ Zajímavosti

V Řecku je o hodinu více. Mobil se po zapnutí přizpůsobí místnímu času automaticky, ručičkové hodinky si však musíte přetočit.

Použitý toaletní papír nevhazujte do záchodové mísy, ale do koše vedle ní. Je to národní zvyk a zejména nutnost, aby se neucpával odpadní systém. To znamená, že do mísy nepatří ani vata, tampony, tyčinky na čištění uší a podobně.

Řekové milují psy a kočky, narazíte na ně všude možně. Nedivte se, když se vám budou v taverně otírat o nohu.

Pythagorion

Jízdní řády autobusů jsou orientační. Na zastávce raději buďte o 5 minut dříve, ale zároveň počítejte s tím, že autobus možná přijede o 5 až 20 minut později, než je uvedené. Řekové nikam nespěchají, čas v Řecku plyne pomaleji, než jak jsme zvyklý u nás.

Číšníci v tavernách nemají ve zvyku každých deset minut chodit k vašemu stolu. Někdy je musíte přivolat slušným gestem.

taverna Akrogiali v letovisku Bali na Krétě

Chcete se ještě v říjnu opalovat a koupat v příjemně vyhřátém moři? Vyrazte na Rhodos! Na tomto ostrově téměř neprší a vedro je tam i v tomto období. Jen se holt stmívá dřív než o prázdninách…

Řecké ostrovy nadchnou i milovníky pěší turistiky – v každé destinaci je spousta míst, kam lze podniknout parádní výšlap. Láká vás jízda na kole? Například ostrov Kos je doslova protkaný cyklostezkami… Dovolená v Řecku nemusí být pouze o koupání, opalování a jídle.

Řecko je součástí EU, tudíž zde můžete – v rámci roamingu a svého tarifu – běžně používat data v mobilu a také telefonovat do České republiky.

Balos na ostrově Kréta

Foto – Richard Sacher

egyptský ostrov Giftun

Giftun: Ostrov nedaleko města Hurghada svádí k celodennímu výletu

Abu Dabbab: Potápěčská lokalita, kde spatříte korály, želvy i dugonga

Mohlo by vás zajímat

Sousse

Sousse: Tuniské letovisko nadchne moderními hotely i medinou

Čtyř a pětihvězdičkové hotely s praktickým režimem all inclusive, prostorná písčitá pláž s pozvolným vstupem do vyhřátého moře, největší medina v zemi a několik významných památek – to jsou hlavní důvody, proč se Sousse (česky Súsa) řadí mezi nejpopulárnější letoviska v pevninské části Tuniska. Navíc zde výhodně nakoupíte – ve městě jsou trhy, krámky a […]

Číst více

Dovolená na kole: Nejlepší destinace pro cyklisty

Zlákala vás dovolená na kole? Tak přesně pro vás tu máme tipy na destinace jako stvořené pro poznávání ze sedla kola. Vyrazte s námi na Mallorcu, do Kalábrie nebo na některý z řeckých ostrovů. Share Tweet Email

Číst více

Kardamena

Kardamena: Letovisko na řeckém ostrově Kos žije ve dne i v noci

Řecké ostrovy jsou ideálním synonymem pro letní dovolenou plnou klidu a pohody. A když k tomu připočteme kilometry – často poloprázdných – pláží, spoustu poutavé přírody, výtečnou kuchyni, lahodné víno, libozvučnou muziku, pitoreskní architekturu a přírodní kosmetiku z oliv, není co řešit! K nejoblíbenějším částem Řecka patří ostrov Kos, který leží v Egejském moři, čtyři […]

Číst více