Oia: Vesnička na ostrově Santorini nadchne výhledy i architekturou

SantoriniDestinaceŘecko

Doslova božské výhledy skýtá svým návštěvníkům řecký ostrov Santorini, na němž můžete prožít letní dovolenou s CK Blue Style. Jedním z nejúchvatnějších míst, kde si vychutnáte lahodný drink nebo vynikající pokrm a při té příležitosti se pokocháte pohledem na Egejské moře, útesy a okolní ostrovy, je romantická vesnička Oia na severozápadě. Charakterizují ji bílé domky a kostely s modrými kupolemi, vytesané terasovitě do skal. Není divu, že se jedná o oblíbené útočiště zamilovaných párů, které tu nadšeně tráví svoje líbánky.

Pojďme se nyní společně podívat na to, jak vesnička Oia na ostrově Santorini vypadá. Pakliže jste zde dosud nebyli, můžete to ještě letos nebo třeba příští léto napravit.

Zemětřesení vyhnalo většinu obyvatel

Hlavními důvody, proč turisté jezdí do vesničky Oia, jsou úchvatné výhledy do skvostného okolí a atraktivní – a zcela nevšední – architektura. Podniků, kde lze posedět a hledět do dáli, je zde celá řada. Záleží na tom, na co máte právě chuť.

podnik s výhledem do okolí

Místo, na kterém se vesnička rozkládá, vytvořila vulkanická činnost. V roce 1956 Oiu téměř srovnalo se zemí ničivé zemětřesení. Z mnoha tisíců původních obyvatel jich tady zůstalo jen přibližně 1500. Společně vybudovali vesničku znovu, nyní je ještě krásnější a malebnější.

vesničku Oia nehyzdí kabely

Přestavbu místní provedli velice citlivě, tudíž se Oia i v současnosti pyšní tradičním vzhledem.

vesnička Oia je pýchou ostrova Santorini

Vesnička Oia je především o romantice

Procházka po vesničce Oia, která je zářným příkladem kykladského stavebního slohu, je nezapomenutelným zážitkem. Navíc prověříte svoji fyzičku.

procházka po vesničce Oia je náročná na fyzičku

Vesnička neoplývá bujarým nočním životem, zato si tady můžete vychutnat parádní západ – nebo také východ – slunce. Podniky, kde je veselo až do rána, na vás čekají v 10 km vzdáleném hlavním městě Fira. CK Blue Style nabízí ubytování i v letoviscích Imerovigli, Kamari či Perissa. Tedy pokud není zrovna vyprodáno.

vesnička Oia na Santorini je romantické místo

Během procházky po vesničce Oia bez problémů dohlédnete na okolní ostrovy Thirasia, Aspronisi, Nea Kaimeni a Palea Kaimeni. Ty tvoří – společně s ostrovem Santorini neboli Théra – souostroví Santorini. Nadřazeným celkem jsou Kyklady, které jsou součástí Řecka.

z vesničky Oia uvidíte pobřeží ostrova Santorini, ale také okolní ostrovy

Nejen kluky láká námořní muzeum

Do vesničky Oia se dostanete po silnici vinoucí se v její horní části. Kromě restaurací a kaváren jsou zde k dispozici potravinové markety i obchody s kvalitními suvenýry. Nechybí ani pošta, lékárna či půjčovna aut. Na vaši návštěvu čekají umělecké galerie a námořní muzeum, obdiv si zaslouží ikonický větrný mlýn, nádherný kostel Panagia Platsani či zbytky pevnosti Londsa. Není divu, že Oia figuruje v několika celovečerních filmech, například ve snímku Lara Croft – Tomb Raider: Kolébka života s Angelinou Jolie.

zvonice na ostrově Santorini

Jestliže budete pobývat ve vesničce Oia, můžete se v ní i vykoupat. Má to však háček – je nezbytné sestoupat po strmých schodech nebo sejít k moři malou a klikatou uličkou. Pod tvrzí byzantského hradu svatého Mikuláše, která slouží jako vyhlídka, leží malá pláž Ammoudi. V jihovýchodní části vesničky je ještě jedna pláž – a zároveň přístaviště – Armeni. Dá se zde skvěle šnorchlovat!

pláž a přístaviště Ammoudi

cestovatel Richie na řeckém ostrově Lefkada, konkrétně na pláži Egremni

Lefkada: Poznejte s námi řecký ostrov v Jónském moři

Fotoreportáž: Pláž Egremni na ostrově Lefkada připomíná Karibik

věhlasná pláž Egramni Beach na řeckém ostrově Lefkada

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 28. díl

Hlavním tématem nového dílu Expertů na cestách je tentokrát cestování s dětmi. Jak si vybrat vhodnou destinaci a hotel, jak se připravit na cestu letadlem, jak je to s odbavením kočárku, autosedaček a dalšího vybavení, vám poradí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style a maminka tří dětí. O své zkušenosti a kritéria pro výběr […]

Číst více

Caló des Moro: Nádherná přírodní pláž na španělském ostrově Mallorca

Mallorca je největší španělský ostrov a na rozdíl od Kanárských ostrovů je plný zeleně. Navíc jeho břehy neomývá Atlantský oceán, ale Středozemní moře. Pokud se zde rozhodnete strávit dovolenou, ideální je období od druhé poloviny května do konce září. Chcete si udělat výlet na neorganizovanou pláž obklopenou přírodou? Naším tipem je Caló des Moro na […]

Číst více

Plovdiv

Plovdiv: Bulharské město, které vás okouzlí dvěma stovkami památek

Plovdiv je druhé největší město Bulharska (má asi 350 000 obyvatel), je součástí seznamu organizace UNESCO a může se pochlubit nepřetržitým osídlením už od 6. tisíciletí př. n. l. Přesto o něm hodně turistů neví. Má smůlu, není u moře. I když z Varny, vzdálené asi 400 km, by se výlet zvládnout dal… Share Tweet Email

Číst více